Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Νέα τουρκική πρόκληση με το Πίρι Ρέις

Σε νέα πρόκληση στο θέμα των ΑΟΖ περνάει η τουρκική πλευρά. Η Τουρκία καθορίζει νέο δρομολόγιο των παράνομων ερευνών του σκάφους σε περιοχές της  κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη για την εφημερίδα «Έθνος».  

Πολύ κοντά στο φρεάτιο «Αφροδίτη» που συνεχίζεται η γεώτρηση από την εταιρεία NobleEnergy, καθορίστηκε από την Τουρκία με την έκδοση του NAVTEX (691/11) το νέο δρομολόγιο του ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» για παράνομες έρευνες σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Ανατολική Μεσόγειο το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», επικεφαλής μικρού στολίσκου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η Γαλλία προτίθεται να στείλει κορβέτα στην περιοχή. Αυτές οι κινήσεις προεξοφλούν το ενδιαφέρον της γαλλικής και της ρωσικής πλευράς για ενδεχόμενες άδειες ερευνών που θα δοθούν στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Η Λευκωσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλες αυτές τις κινήσεις με την προσοχή της στραμμένη στο Πίρι Ρέις. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, εξαπολύουν απειλές για την ενδεχόμενη Κυπριακή Προεδρεία της ΕυρωπαΊκής Ένωσης.