Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Η ψυχοπαθητική περίπτωση του κ. Ερντογάν

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Την κατάσταση στην Τουρκία την μελετώ επισταμένα και αφιερώνω αρκετό χρόνο στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της, διότι είναι ο γείτονας που δημιουργεί μόνιμα προβλήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Κάθε αλλαγή στη μόνιμα προκλητική Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει τα πράγματα και τις αποφάσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία και να προκαλέσει “τροκυμία” στις σχέσεις των τριών χωρών.

Η Αγκυρα εποφθαλμιά πάντα το Αιγαίο, ενώ στην Κύπρο παραμένει και σήμερα -40χρόνια μετά την αμερικανοκινούμενη εισβολή- η δύναμη κατοχής, η οποία εμποδίζει την επανένωση του νησιού. Με τα σημερινά δεδομένα, οι σχεδιασμοί στην τουρκική πρωτεύουσα δεν επιτρέπουν ελπίδες για λύση του Κυπριακού. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά για τον Τούρκο πρωθυπουργό, και το τελευταίο που τον απασχολεί είναι η Κύπρος, αν και θα επιθυμούσε να ξυπνήσει ένα πρώι και η Κύπρος να έχει εξαφανιστεί από το χάρτη, καθώς -ως γνωστόν- δεν τρέφει καλά αισθήματα για τους Τουρκοκύπριους, αφού κοστίζουν στη “μητέρα-πατρίδα” πολλά εκατομμύρια το χρόνο.

Ξένοι πράκτορες δολοφονούν στη Συρία και συνελήφθησαν

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Μανάρ -που εκδίδεται στην Ιερουσαλήμ- υπάρχουν ογδόντα πέντε αξιωματικοί της Σαουδικής Αραβίας- οι περισσότεροι των οποίων είναι πράκτορες των...

μυστικών υπηρεσιών- που κρατούνται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας. Οι κρατούμενοι αυτοί κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά του λαού της Συρίας.

Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει - μέσω τρίτου- επανειλημμένα την απελευθέρωσή τους και ειδικά  για επτά υψηλόβαθμα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της , αλλά οι συριακές αρχές έχουν απορρίψει αυτά τα αιτήματα.

Τράπεζες: Τα σαπρόφυτα σε ρόλο τιμωρού

Παρά την παταγώδη αποτυχία των τραπεζιτών να διαχειριστούν τα του οίκου τους, που είχε ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία τους, τώρα αναλαμβάνουν να δώσουν σχήμα και μορφή στην οικονομία όπως αναδύεται από τις στάχτες της κρίσης.

Σκέτη κοροϊδία είναι οι συνεχείς εκκλήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης (κατ’ ευφημισμόν το τελευταίο) Κωστή Χατζηδάκη προς τις τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες των δανείων και να ρίξουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, ώστε να γίνει η πολυπόθητη επανεκκίνηση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αντίθετα με τις προσδοκίες που καλλιεργούν, ώστε να εμφανίσουν κοινωνικά επωφελή τη χρηματοδότησή τους με ποσά που ξεπερνούν την αξία ενός ΑΕΠ από το 2008, η πραγματικότητα είναι πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποτελούν μαύρη τρύπα για την οικονομία και να επιβιώνουν σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των δημόσιων πόρων.

Κανόνας της στάσης της κυβέρνησης για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι όσα έγραφε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης για το Σχέδιο Ανάν. Ας τα θυμηθούμε

Υπενθυμίζω στον αξιότιμο κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη τι έγραφε ο ίδιος για το Σχέδιο Ανάν τον Νοέμβριο του 2002. Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Αντίβαρο τότε και αργότερα, τον Μάρτιο του 2004, συμπεριελήφθηκε στο Αφιέρωμα του Αντίβαρου για το Σχέδιο Ανάν, ως ένα από τα βασικά κείμενα αποδόμησης του Σχεδίου. 

Τον Νοέμβριο του 2002 είχε δοθεί για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το Σχέδιο Ανάν και αυτή την έκδοση σχολίασε τότε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Το κλίμα της εποχής 2002-04 Εκείνη την εποχή κυβερνούσε ο Σημίτης στην Ελλάδα και ο Κληρίδης στην Κύπρο, και όπως μάθαμε αργότερα, οι δυο τους είχαν συμφωνήσει να υποστηρίξουν το σχέδιο μέχρι τέλους με όλες τους τις δυνάμεις. Κάτι που έκαναν. Όμως (δυστυχώς για τους ίδιους, ευτυχώς για κάποιους άλλους) στην πορεία για το 2004 έχασαν και οι δύο την εξουσία: ο μεν Κληρίδης τον Φεβρουάριο του 2003 από τον Τάσσο Παπαδόπουλο (14 μήνες πριν το δημοψήφισμα στην Κύπρο), ο δε Σημίτης τον Μάρτιο του 2004, ενάμιση μόλις μήνα (τον πιο κρίσιμο!!) πριν το δημοψήφισμα στην Κύπρο. Κατά την περίοδο αυτή, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και όλοι συμμετείχαν κανονικά στον διάλογο. Το τελικό σχέδιο υπεβλήθη προς έγκριση στα δημοψηφίσματα λίγο πριν το Πάσχα του 2004. 

Κυριακή 16 Φεβ, "Του Ασώτου..." (υπάρχει κανείς που να μην τον αφορά;)

Ι.Μ. Σάμου & Ικαρίας

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014
Τοῦ Ἀσώτου
(Λουκᾶ ιε΄ 11-32)

 Ἀγαπητοί ἀδελφοί, 

Ἀκούσαμε τήν περασμένη Κυριακή γιά τήν ταπεινή προσευχή, ἡ ὁποία σέ συνδυασμό μέ τήν ἐπίγνωση τῆς ἁμαρτίας, θέτει τόν ἄνθρωπο στή διαδικασία τῆς μετάνοιας καί στό νά ἐμπιστεύεται τήν ζωή του στό Θεό.

Καί σήμερα, ἀκούγοντας τήν παραβολή τοῦ ἀσώτου υἱοῦ, συνειδητοποιοῦμε καί πιστοποιοῦμε αὐτή τήν μεγάλη ἀλήθεια, καθώς μάλιστα πολλοί ἀποκαλοῦν τήν παραβολή αὐτή, καί ὡς τήν παραβολή τοῦ εὐσπλαχνικοῦ Πατρός.