Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Υπερπτήσεις και αερομαχίες

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν την Τρίτη πάνω από το Αγαθονήσι και τους Φούρνους

Της Δωρας Aντωνιου ("Καθημερινή")

Με υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών, προχθές, πάνω από τους Φούρνους και το Αγαθονήσι, συνεχίσθηκε η κλιμάκωση από πλευράς Αγκυρας των προκλήσεων προς την Ελλάδα, οι οποίες το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και πιο συχνές. Η υπέρπτηση έγινε το πρωί της Τρίτης, όταν στις 10.21 σχηματισμός οκτώ τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 F-4 και 4 F-16, εισήλθε στο FIR Αθηνών βόρεια της Σάμου. Για την αναχαίτισή τους απογειώθηκαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πιλότοι των τουρκικών μαχητικών, όπως συνηθίζουν το τελευταίο διάστημα, επέλεξαν την «εμπλοκή» με τα ελληνικά αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια της αερομαχίας, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση στις 10.37 πάνω από τους Φούρνους, σε ύψος 19.000 ποδών και στις 10.43 πάνω από το Αγαθονήσι, σε ύψος 27.000 ποδών. Στις 10.44, τα τουρκικά αεροσκάφη εξήλθαν από το FIR Αθηνών.

Υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά είχε να σημειωθεί από τις 5 Ιανουαρίου, όταν δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ κατεγράφη το τελευταίο ανάλογο περιστατικό. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από διάλειμμα αρκετών μηνών, η Αγκυρα δείχνει να επιστρατεύει για άλλη μια φορά το σύνολο των ενεργειών που συνιστούν αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Μάλιστα, η επανεμφάνιση των προκλήσεων συμπίπτει χρονικά με την έναρξη των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών στο Οικόπεδο 12, οι Τούρκοι πιλότοι επανέλαβαν την τακτική των εμπλοκών με τα ελληνικά μαχητικά που απογειώνονται για την αναχαίτισή τους και ακολούθησε, προ δεκαημέρου, η διέλευση τουρκικής φρεγάτας από το Αιγαίο, με το πολεμικό σκάφος να φθάνει μέχρι το Σούνιο.
Για την προχθεσινή υπέρπτηση, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να ήρθε ως συνέπεια της πίεσης που δέχθηκαν οι Τούρκοι πιλότοι κατά τη διάρκεια της εμπλοκής και να οφείλεται στην προσπάθειά τους να απεγκλωβισθούν το ταχύτερο δυνατό από τα ελληνικά μαχητικά που τους κατεδίωκαν.

Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ. Εμπειροι διπλωμάτες συμφωνούν με την εκτίμηση ότι η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο συνδέεται και με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο και η Αθήνα αναμένει συνέχισή τους όσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Εν τω μεταξύ και ενώ η γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 συνεχίζεται κανονικά, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» επέστρεψε για άλλη μια φορά στο λιμάνι της Αμμοχώστου, καθώς, λόγω παλαιότητας, δεν μπορεί να παραμείνει στα ανοιχτά ακόμη και με μέτριας έντασης ανέμους. Από τις 12 Οκτωβρίου, οπότε και απέπλευσε από την Αμμόχωστο για τη δεύτερη φάση της αποστολής του, το πλοίο συγκέντρωσε στοιχεία από μια περιοχή 790 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα υποδεχθεί την Αγία Ζώνη στη Ρωσία

Την Αγία Ζώνη θα υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους αύριο τις απογευματινές ώρες στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr ο πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
Να αναφερθεί ότι στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου βρίσκονται ήδη ο εκπρόσωπος του Αγιώτατου Πατριάρχη Μόσχας και πάσων των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκάτσινας κ. Αμβρόσιος και πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και Σεμιναρίου Αγίας Πετρουπόλεως.
Επίσης ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Βλαντιμίρ Γιακούνιν και πρόεδρος του φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Απόστολος Ανδρέας» μαζί με 25μελή αντιπροσωπεία η οποία αποδίδοντας τιμές στην Αγία Ζώνη θα την συνοδεύσει καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού, από τη Μονή Βατοπαιδίου στη Ρωσία.
Η αποστολή έφθασε σήμερα το πρωί στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, τους οποίους υποδέχθηκε θερμά ο Καθηγούμενος γέροντας Εφραίμ και η Αδελφότητα.
Εν συνεχεία η αποστολή οδηγήθηκε όπως συνηθίζεται στο καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου εκεί τέθηκε για προσκύνηση η Αγία Ζώνη.
Με μεγάλη συγκίνηση και πόθο τα μέλη της αποστολής ασπάστηκαν και έδωσαν τιμές στην Μητέρα του Θεού, ενώ η χορωδία της Μονής έψαλε το Απολυτίκιο της Αγίας Ζώνης.
Μετά το καλωσόρισμα και την προσκύνηση της Αγίας Ζώνης ο άγιος Καθηγούμενος προσφώνησε τα μέλη της αποστολής, υπενθυμίζοντας τις ιστορικές πνευματικές σχέσεις που είχε το Άγιον Όρος με τη Ρωσία, όπου τόνισε ότι η επίσκεψη της Αγίας Ζώνης θα είναι ευλογία για όλο το ρωσικό λαό.
Από την πλευρά της αποστολής αντιφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Αμβρόσιος, ο οποίος τόνισε ότι ο ρωσικός λαός πάντοτε έστρεφε το βλέμμα του προς την πνευματικότητα του Αγίου Όρους και υπενθύμισε στον άγιο Καθηγούμενο τις ιδιαίτερες σχέσεις που συνδέουν την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με τη Ρωσία στο πρόσωπο του αγίου Μαξίμου του Γραικού, ο οποίος υπήρξε βατοπαιδινός μοναχός και έζησε το περισσότερο χρόνο της ζωής του στη Ρωσία προσφέροντας πνευματική παρηγοριά και στήριξη στον λαό της.
Ο Υπουργός Βλαντιμίρ Γιακούνιν είπε ότι, «είναι πολύ σημαντική ημέρα σήμερα για εμάς, είμαστε μία μικρή ομάδα του πιστού ρωσικού λαού, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην Μονή σας μαζί με τη θεία Χάρη μας έχει περικυκλώσει η αγάπη σας, αισθανόμαστε έντονα το σεβασμό που οφείλουμε στην ιστορική σας Μονή και στο Άγιον Όρος και λυπούμαστε που σήμερα υπάρχει το πνεύμα της Ευρώπης και δεν μπορούν να αντιληφθούν την ιερότητα και το σεβασμό που εμπνέει αυτός ο χώρος, νιώθουμε έντονα την ευθύνη που έχουμε για την μεταφορά αυτού του ιερού κειμηλίου στη ρωσική γη».
Να σημειωθεί ότι η Ρωσική αποστολή ευχαρίστησε τον γέροντα Εφραίμ και την Αδελφότητα για τη θερμή υποδοχή.
Εκατομμύρια του πιστού ρωσικού λαού αναμένουν με πόθο και βαθιά ευλάβεια να προσκυνήσουν το μοναδικό θεομητορικό κειμήλιο στον κόσμο, την Αγία Ζώνη.
Πληροφορίες της Romfea.gr, αναφέρουν ότι τρία εκατομμύρια απεικονίσματα της Αγίας Ζώνης και τρία εκατομμύρια ευλογημένες κορδέλες που έχουν ευλογηθεί στην Αγία Ζώνη και έχουν ετοιμαστεί ήδη για να δοθούν σαν ευλογία σε όσους προσκυνήσουν το χαριτωμένο αυτό κειμήλιο.
Είναι γνωστό ότι οι πιστοί εκδηλώνουν την ευσέβειά τους προς τα ιερά κειμήλια προσφέροντας ακόμα και χρηματικά ποσά.
Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από την κοινοβιοποίησή της μέχρι σήμερα κατά τις εξόδους της Αγίας Ζώνης προσέφερε τα χρήματα αυτά στις τοπικές κοινωνίες διαμέσου των μητροπόλεων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Μετά από επικοινωνία μας με την Ιερά Μονή ενημερωθήκαμε ότι έχει ληφθεί ήδη απόφαση από τη Μονή τα χρήματα της αποστολής στη Ρωσία να δοθούν στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μονής «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», ώστε η Ιερά Μονή με το Ίδρυμα αυτό διαμέσου των μητροπόλεων και της Εκκλησίας της Ελλάδας να προσφέρει άμεσα την αρωγή της σε άπορες και πεινασμένες οικογένειες που ιδιαίτερα στην εποχή μας πληθαίνουν.
Αναδημοσίευση από το Romfea.gr

Γέροντας Παΐσιος: "Ἂν ὁ Θεὸς ἄφηνε τὴν τύχη τοῦ ἔθνους στοὺς πολιτικοὺς, θὰ καταστρεφόμασταν"


Ὅταν ἡ Πατρίδα περνοῦσε περίοδο πολιτικῆς ἀστάθειας, λόγω σχηματισμοῦ κυβερνήσεως , ὁ Γέροντας πονοῦσε καὶ εὐχόταν πολύ. Τὴν τρίτη φορὰ ποὺ θὰ γίνονταν ἐκλογὲς σὲ μικρὸ χρονικὸ διάστημα συνέβη τὸ ἑξῆς, ὅπως διηγήθηκε: «Ἦταν παραμονὴ ἐκλογῶν. Καθόμουν στὸ ξυλοκρέββατο στὸ Ἀρχονταρίκι καὶ ἔλεγα τὴν εὐχή. Ξαφνικὰ παρουσιάστηκε ὁ διάβολος μὲ τὴν μορφή του… (ἀνωτάτου πολιτικοῦ προσώπου τῆς ἐποχῆς ἐκείνης τοῦ ὁποίου κατέκρινε ἐνέργειες καταστρεπτικὲς) καὶ μὲ ἀπειλοῦσε.

Ἀλλὰ δὲν μποροῦσε νὰ πλησιάση. Ἦταν σὰν δεμένος, κάτι τὸν κρατοῦσε καὶ σφιγγόταν». Τὸ ἴδιο βράδυ ὁ Γέροντας παρουσιάσθηκε σὲ ἕναν ἔγγαμο ἱερέα στὸν ὕπνο του. Τοῦ εἶπε αὐστηρά:… «Πάπα-… τί κοιμᾶσαι; Σήκω νὰ κάνης προσευχή, γιατί ἡ πατρίδα… κινδυνεύει». Τὴν σωτηρία τοῦ Ἔθνους τὴν περίμενε ἀπὸ τὸν Θεό. Ἔλεγε: «Ἂν ὁ Θεὸς ἄφηνε τὴν τύχη τοῦ ἔθνους στοὺς πολιτικοὺς θὰ καταστρεφόμασταν. Ἀλλὰ ἀφήνει λίγο τὰ πράγματα, γιὰ νὰ φανοῦν οἱ διαθέσεις τοῦ καθενός». Γιὰ τοῦ πολιτικοὺς ποὺ ἔκαναν κακὸ στὸ Ἔθνος ἔλεγε: «Μὲ ἀναπαυμένη συνείδηση παρακαλῶ τὸν Θεὸ νὰ τοὺς δίνη μετάνοια καὶ νὰ τοὺς παίρνη, γιὰ νὰ μὴν κάνουν μεγαλύτερο κακό, καὶ νὰ ἀναστήση Μακκαβαίους». Πίστευε ὅτι ἕνας μοναχὸς μπορεῖ νὰ βοηθήση ὁλόκληρο τὸ ἔθνος.
«Ἄλλον ὁ Θεὸς τὸν κάνει μοναχὸ γιὰ νὰ βοηθήση μία οἰκογένεια καὶ ἄλλον γιὰ νὰ βοηθήση ὁλόκληρο Ἔθνος.
 
Τὸ Ἅγιον Ὅρος πολλὰ μπορεῖ νὰ προσφέρη. Μπορεῖ νὰ δημιουργήση πάλι τὸ Βυζάντιο ἀπὸ τὸ ὁποῖο προῆλθε» (Σημ. Ικ. Ζήδρου: Γι' αυτό και πολεμείται)
 
(Ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἱερομονάχου Ἰσαάκ, βίος Γέροντος Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου)