Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Παυλόπουλος: Υπήρξαν σκόπιμες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Παυλόπουλος: Υπήρξαν σκόπιμες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;
Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος θέτει εκ νέου το ζήτημα της ζημιάς των Ασφαλιστικών Ταμείων Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία" ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της ΝΔ καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος επανέρχεται στο αίτημα της κατάθεσης των εγγράφων που αφορούν την πορεία των ομολόγων του Δημοσίου και την διαχείριση των ασφαλίστρων κινδύνου.

Επισημαίνει ότι ο αρμόδιος οικονομικός Εισαγγελέας θα πρέπει να κρίνει αν υπήρχαν σκόπιμες καθυστερήσεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, που μπορεί να ενθάρρυναν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Χώρας με όχημα τα ελληνικά ομόλογα και ότι θα του καταθέσει τα έγγραφα εφόσον του δοθούν απόν το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι από τη στιγμή που η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν αναπόφευκτη, έπρεπε να δρομολογηθεί αμέσως, έτσι ώστε το "κούρεμα" των ομολόγων να γίνει στα χέρια εκείνων που τα κατείχαν. Ο κ. Παυλόπουλος επικαλείται τη μαρτυρία του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, σύμφωνα με την οποία και ο ίδιος ο κ. Ρουμελιώτης και ο Ντομινίκ Στρος-Καν είχαν ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

O Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο αφού ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η τρόικα «εξόρκιζαν» αρχικά επιμόνως την αναδιάρθρωση ως οικονομική καταστροφή, την οποία τελικά συναποφάσισαν στο τέλος του 2011.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει ότι ”οι αλλοδαπές τράπεζες που κατείχαν το 2010 ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είχαν όλο το χρόνο και την άνεση να τα «φορτώσουν» σ’ άλλους, ιδίως δε στις ελληνικές τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία. Τα οποία μάλιστα απέκτησαν τα ομόλογα αυτά χωρίς δική τους απόφαση, αφού τούτο έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδας. Πρωτοβουλία η οποία κατηύθυνε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ομόλογα και όχι σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία τελικώς δεν «κουρεύτηκαν»! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της BIS-της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών- με τον τρόπο αυτό οι αλλοδαπές τράπεζες –ιδίως γαλλικές, γερμανικές και αγγλικές- «φόρτωσαν» και στις ελληνικές τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία ομόλογα αξίας 120 δισ. ευρώ! Τα οποία, φυσικά, μέσω του PSI «κουρεύτηκαν» όταν είχαν πια περιέλθει στα χαρτοφυλάκιά τους."

Προτείνει δε για την καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση της κυβέρνησης να πειστεί την τρόικα να δεχθεί μια μορφή «ανακεφαλαιοποίησης» και των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Δηλαδή τη δραστική αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν με το να επωμισθούν το βάρος του «κουρέματος» των ομολόγων, τα οποία βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Έτσι θα μπορέσει να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία