Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Προικονήσου: "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ!"

Δήλωση του Μητροπολίτη Προικονήσου στη Romfea.gr / 14.27
Σπουδαίο Χριστουγεννιάτικο δώρο επεφύλαξε η Ελληνική Δικαιοσύνη στο Άγιον Όρος, στο Μοναχισμό, στην Εκκλησία, στους πιστούς, σ’ όλους μας, ανήμερα των Χριστουγέννων:
Την ώρα που απολύονται από τις φυλακές επικίνδυνοι κακοποιοί ποικίλης δράσεως στα πλαίσια μέτρων επιεικείας και χάριτος, εγκλείει αδίκαστο στις φυλακές τον σεβάσμιο Ηγούμενο της μεγαλύτερης ελληνόφωνης ανδρικής Μονής της Ορθοδοξίας, τον μαρτυρημένης οσιακής βιοτής και φιλανθρωπότατο εν ενεργουμένη αγάπη Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό!
Στερεί έτσι την 120μελη Αδελφότητα του Βατοπαιδίου από τον πνευματικό της πατέρα και διδάσκαλο, τη στιγμή που τον χρειάζεται κοντά της όσο ποτέ! Άγιες μέρες!
Στερεί το Άγιον Όρος από έναν από τους μεγαλύτερους στύλους του στην εποχή μας.
Νομίζει η Ελληνική Δικαιοσύνη ότι έτσι ικανοποιείται το κοινό αίσθημα περί δικαίου, έτσι εξασφαλίζεται η κοινωνία από έναν «επικίνδυνο και αδίστακτο κακοποιό»; O sancta simplicitas!...
Ο ελληνικός λαός έχει αρκετά αποθέματα ευφυΐας, δόξα τω Θεώ, και μπορεί να διακρίνει την προφανέστατη σκοπιμότητα.
Η απόφαση που στέλνει τον Γέροντα Εφραίμ στη φυλακή, από νομικής, από λογικής, από ηθικής πλευράς είναι ελεγχόμενη αν όχι διάτρητη και εκθέτει την Ελλάδα ως ευνομούμενη χώρα διεθνώς.
Κρίμα!... Ειλικρινά κρίμα!... Πολύ κρίμα!..
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ για να αποκαταστήσει το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης στα μάτια των Ελλήνων!
Παγωμένα τα φετινά Χριστούγεννα για τον Άθωνα, για την Ορθοδοξία, για τους Έλληνες!...

Η Ιστοσελίδα Στήριξης στον Γέροντα Εφραίμ

Ευχές!

"Εάν και 2012 φορές γεννηθεί ο Χριστός στη Γη, δε γεννηθεί μέσα μας, θα είμαστε για πάντα χαμένοι" (παραφρ. Γκαίτε)

Ας μην αφήσουμε λοιπόν και το νέο έτος που έρχεται να πάει χαμένο.

Ικάριος Ζήδρος

Το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα καλεί Πατριάρχες για τον Ηγούμενο Εφραίμ

Σάββατο, 24 Δεκέμβριος 2011
Εκτύπωση PDF
0-giakounin
Γράφει RIA Novosti, Olga Lipich 20.06
(Μετάφραση από τα Ρωσικά / Romfea.gr)
Το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα, κάλεσε τους Ορθοδόξους Πατριάρχες, να υποστηρίξουν από κοινού τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος σε σχέση με την εκδίκαση της υπόθεσης της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής και των αρχών της Ελλάδας.
Το ελληνικό εφετείο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι ο Ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να προφυλακιστεί, μετά από επιμονή της ανακρίτριας και σε αντίθεση με τη γνώμη του εισαγγελέα ο οποίος ήταν πρόθυμος να τον αφήσει ελεύθερο με καταβολή μεγάλης χρηματικής εγγύησης.
"Θα θέλαμε να απευθύνουμε λόγια υποστήριξης προς την Ιερά Κοινότητα, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Κύριλλο, προς όλους τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών και προς όλους τους Ορθοδόξους με μια πρόταση να υπερασπιστούν τον γέροντα Εφραίμ, ο οποίος βρίσκεται υπό διωγμό, δυσανάλογο με την επίσημη αιτία της ποινικής διαδικασίας" - λέει στη δήλωσή του το Ίδρυμα.
Το Ίδρυμα ενήργησε ως ο διοργανωτής της επίσκεψης της Αγίας Ζώνης στη Ρωσία. Η Αγία Ζώνη ένα ιδιαίτερα σεβαστό κειμήλιο του χριστιανικού κόσμου.
Σε δήλωσή του το Ίδρυμα σημειώνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την κράτηση του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ ελήφθη λίγο μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία.
"Αυτές οι ενέργειες των δικαστικών αρχών μιας χώρας, της οποίας το σύνταγμα την καθιστά ορθόδοξη, θεωρείται ως απαράδεκτη πολιτικοποίηση της δικαστικής απόφασης. Πιστεύουμε ότι τέτοιες αποφάσεις μπορεί να επεξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές προκαταλήψεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής ελίτ, που επιθυμούν να αποδείξουν στη Δύση ότι είναι προετοιμασμένοι να αρνηθούν των αρχών της οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που κατοχυρώνονται στο ελληνικό Σύνταγμα », - αναφέρει η δήλωση.
"Οι δικαστικές ενέργειες στρέφονται κατά ενός πνευματικού δασκάλου, ενός από τους πιο σεβαστούς ανθρώπους του Αγίου Όρους, ενός ανθρώπου ηλικιωμένου και πάσχοντος από πολλές ασθένειες. Την ανησυχία για την τύχη του "μοιράζουν εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί."
Το Ίδρυμα παρότρυνε τις ελληνικές αρχές και το κοινό «να δείξουν αλληλεγγύη και να σταματήσουν την άσκοπη και χωρίς κίνητρα απόφαση για την κράτηση ενός ατόμου που ποτέ, βάσει της αποστολής του και πνευματικών αρχών, δεν απέφευγε την ελληνική δικαιοσύνη όντας απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της θέσης του."
"Απαιτούμε να αποτραπεί η παραβίαση των αρχών της τίμιας, δίκαιης και δημοκρατικής διαδικασίας», - αναφέρει η δήλωση.
«Καλούμε τον λαό της Ελλάδας να δείξει ενότητα παρά τις αντιξοότητες και να μην επιτρέψει τη διάβρωση των πνευματικών θεμελίων της κοινωνίας», - καταλήγει η δήλωση.

Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός: "Η απόφαση πρέπει να ανακληθεί" (VIDEO)

Στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ» μίλησε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, με αφορμή την απόφαση προφυλάκισης του Καθηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.
Ο π. Γεώργιος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αισθάνομαι έκπληξη με την απόφαση, η οποία δεν στρέφεται μόνο κατά της Μονής Βατοπαίδιου…. Γι΄ αυτό το λόγω αισθανόμαστε και περαιτέρω αγανάκτηση, γιατί τέτοιες μέρες να λαμβάνεται τέτοια απόφαση;».
Επίσης ο π. Γεώργιος υπογράμμισε: «Ξέρετε πως το εισπράττουμε αυτό εμείς; Το εισπράττουμε ως προσπάθεια, αναπτύξεως μιας πολεμικής εναντίον του ράσου, της Εκκλησίας και κυρίως του μοναχικού βίου».

Λάβρος ο Μητροπολίτης Σιατίστης για την απόφαση Εφραίμ

siatistis
Του Μητροπολίτη Σιατίστης για τη Romfea.gr  - 02.31
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι μια τέτοια χρονιάρα μέρα θα αναγκαζόμουν να γράψω αυτό το κείμενο. Ας είναι καλά όμως εκείνοι που φρόντισαν.
Αναφέρομαι στην απόφαση για προφυλάκιση του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Γέροντος Εφραίμ και μάλιστα στην συμβολική αυτή ημέρα της παραμονής των Χριστουγέννων.
Μια απόφαση που εκθέτει και τον νομικό και τον πολιτικό πολιτισμό μας.
Από την αρχή που δημιουργήθηκε η υπόθεση αυτή στάθηκα με πολλή επιφύλαξη στα γεγονότα περιμένοντας το ξεκαθάρισμα της. Ήξερα όμως πάρα πολύ καλά ότι η υπόθεση αυτή ήταν εν απολύτω γνώσει των δύο μεγάλων κομμάτων.
Στην επιφάνεια ήλθε και με τον τρόπο που ήλθε μέσα από τη σύγκρουση Ρουσόπουλου-Κοντομηνά. Η όλη πορεία της υπόθεσης είναι γνωστή με βασικούς πυλώνες την απαλλαγή με το γνωστό τρόπο όλων των πολιτικών παραγόντων.
Πρόσφατα τηλεοπτοικός σταθμός άρχισε να παρουσιάζει με πολύ καλά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές και δη τον νομική, την πραγματική εικόνα της όλης υπόθεσης, μια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή την οποία δουλεύοντας σε σκοπιμότητες είχαν παρουσιάσει τα τηλεοπτικά κανάλια.
Το συμπέρασμα που έχει αρχίσει να διατυπώνεται είναι ότι το πραγματικό σκάνδαλο σε αυτή την υπόθεση είναι η ψευδής εικόνα που σκόπιμα, συνειδητά και μεθοδευμένα παρουσιάστηκε.
Έρχομαι στο σήμερα. Υπόλογοι για να δικασθούν περίπου μόνον ο Ηγούμενος Εφραίμ του οποίου πλέον διατάσσεται και η προφυλάκιση.
Έχουν  διατυπωθεί από έγριτους νομικούς οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προφυλάκιση ενός προσώπου, δηλαδή  το να μην έχει γνωστή διαμονή στη χώρα, το να έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του, το να υπήρξε κατά το παρελθόν φυγόποινος η φυγόδικος η να κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου η για παραβίαση περιορισμών διαμονής, το να κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, περιστατικό που πρέπει να προκύπτει από ειδικώς μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του η από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης που του αποδίδεται. (βλ. σχόλιο Χρ. Κοσμίδη στην «Romfea.gr» 23.12.2011)
Το ερώτημα προς τους Δικαστές είναι εύθύ και καθαρό. Ποιά από αυτές τις προϋποθέσεις συντρέχει στην παρούσα περίπτωση; Απολύτως ΟΥΔΕΜΙΑ. Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου προσβάλλει την κοινή λογική και την κοινή νοημοσύνη.
Είναι λοιπόν σαφές ότι πρόκειται για απόφαση  σκοπιμότητας.
Ποιά λοιπόν σκοπιμότητα υπηρετούν οι αποφασίσαντες δικαστές; Δικαιούται ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας που δεν θέλει να είναι νούμερο, αλλά πρόσωπο, μιας σαφούς απαντήσεως.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τον προβληματισμό του. Είναι ο προβληματισμός της κοινής Λογικής. Εγώ όμως ΔΕΝ εμπιστεύομαι την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ο καθένας πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά πλέον και στην πράξη ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Κανείς πλέον δεν ανήκει στο απυρόβλητο. Αυτή η απόφαση καταρακώνει το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης καθιστώντας την υπηρέτρια σκοπιμοτήτων.
Ποιόν  στ’αλήθεια προφυλάκισαν οι έλληνες δικαστές για την φούσκα του χρηματιστηρίου; Ποιόν προφυλάκισαν για τις μίζες της Siemens και των άλλων προμηθειών;
Ποιόν προφυλάκισαν για την οικονομική κατάρρευση αυτής της χώρας και τον διεθνή διασυρμό του λαού της.
Ποιόν προφυλάκισαν για τις ληστρικές επιδρομές στα αποθέματα του πτωχού λαού; Ποιόν προφυλάκισαν για τις διαρκώς αυξανόμενες αυτοκτονίες εξ αιτίας της ανεργίας και της απόγνωσης;
Επί τέλους η ελληνική δικαιοσύνη άργησε, αλλά βρήκε τον αίτιο όλων των συμφορών. 
Είναι ο Ηγούμενος Εφραίμ. Μπορούν οι Έλληνες δικαστές να κοιμούνται πλέον τον ύπνο του δικαίου η μήπως πρέπει να εξεγερθούν και να αποκαταστήσουν την τετρωμένη αξιοπρέπειά της.
Αν νομίζουν, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην διεθνή ανυποληψία, ότι θα εξαγνισθούν μέσα από την προφυλάκιση ενός ιερωμένου έχουν κάνει πολύ μεγάλο λάθος.
Ο λαός ξέρει πολύ καλά ποιοί τον κατέστρεψαν και ποιοί είναι οι μόνοι που στέκονται αυτές τις δύσκολες ώρες δίπλα του. Αυτή η απόφαση θα γίνει μπούμερακ.
Η απόφαση δεν θίγει τον Ηγούμενο Εφραίμ, εκθέτει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, προκαλώντας τον παγκόσμιο καγχασμό.

Ρωσικές αντιδράσεις για την απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ

Πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις στην Ορθοδοξία για την απόφαση, την οποία χαρακτηρίζουν ως «πρωτοφανή αγριότητα», θα κλιμακωθούν εντός των ημερών.

Ως «πρωτοφανή αγριότητα» χαρακτήρισαν πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας την απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ παραμονές Χριστουγέννων, εκτιμώντας πως εντός των ημερών θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, τόσο στη ρωσική, όσο και στην παγκόσμια Ορθοδοξία.
 
Βαθιά ανησυχία επίσης εκφράζει το Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου σχετικά με την απόφαση για προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης».

Το Ίδρυμα Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στο περιβάλλον του Κρεμλίνου και προσωπικά του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, προχωρά στην αυστηρά επικριτική εκτίμηση ότι «παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ' αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα».

Το ρωσικό Ίδρυμα απευθύνεται στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στους προκαθημένους όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και όλους τους ορθοδόξους, ζητώντας τους να υπερασπιστούν τον ηγούμενο Εφραίμ, «ο οποίος υφίσταται διώξεις δυσανάλογες» της δικαστικής διαδικασίας.

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι αυτές ακολούθησαν αμέσως μετά την επιστροφή του ηγουμένου Εφραίμ από τη Ρωσία, όπου είχε συνοδεύσει την Τίμια Ζώνη, η οποία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία, έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος του Αποστόλου Ανδρέου και την προσκύνησαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ρώσοι πιστοί.

Στη σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδεται από πολλά ρωσικά ΜΜΕ, καλείται η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές Αρχές να εγγυηθούν «αντικειμενική, απροκατάληπτη, έντιμη και δημοκρατική» δίκη, ζητώντας να γίνουν σεβαστοί και οι ανθρωπιστικοί λόγοι της κλονισμένης υγείας του ηγουμένου Εφραίμ και της μοναχικής του ιδιότητας, που δεν του επιτρέπει οποιαδήποτε αποφυγή της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το ρωσικό Ίδρυμα, που έχει μεγάλη επιρροή στα εκκλησιαστικά και ιδεολογικά πράγματα της μετασοβιετικής Ρωσίας, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «φορέα των ιστορικών και πνευματικών παραδόσεων του Βυζαντίου», διαπιστώνει ότι Ρώσους και Έλληνες «συνδέουν δεσμοί πνευματικής συγγένειας, οι ιστορικές πηγές της Ορθοδοξίας», εκφράζει την ανησυχία του «για τις δύσκολες καταστάσεις, που εμφανίζονται στην Ελλάδα» και καλεί τον ελληνικό λαό «να επιδείξει ενότητα ενώπιον των ταλαιπωριών και να μην επιτρέψει την αλλοίωση των πνευματικών βάσεων της ζωής της κοινωνίας».

www.kathimerini.grΚΑΪ με πληροφορίες από Σ