Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Νέα φαεινή ιδέα από τους φωστήρες της ευρωζώνης για την αντιμετώπηση του χρέους.


H νέα ιδέα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη ακούει στο όνομα «Ταμείο Εξυπηρέτησης Χρέους», προέρχεται από τους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, αλλά προϋποθέτει να μπει ως ενέχυρο ο εθνικός πλούτος και να εκχωρηθεί η εθνική κυριαρχία των κρατών. Οπως εξήγησε στην Deutsche Welle o Βόλφγκανγκ Φραντς, επικεφαλής του «συμβουλίου σοφών», η ιδέα του ταμείου έχει ως εξής: Τα χρέη των κρατών-μελών που υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ τους θα διοχετευτούν σε ένα ειδικό ταμείο κοινής ευθύνης και θα καλυφθούν με ένα είδος πανευρωπαϊκού ομολογιακού δανείου από τις διεθνείς αγορές. Η περίοδος αποπληρωμής θα φτάνει τα 20-25 χρόνια.

Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η λειτουργία του ταμείου θα είναι χρονικά και ποσοτικά περιορισμένη, οπότε οι πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης δεν θα την αντιμετωπίσουν ως κατάχρηση της αλληλεγγύης προς τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες. Βεβαίως, οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα απαιτηθούν για τη θέσπιση του ταμείου, είναι εξαιρετικά σκληρές.

Πρώτα από όλα, οι υπερχρεωμένες χώρες θα κληθούν να εκχωρήσουν τη δημοσιονομική αυτονομία τους σε υπερεθνικά ευρωπαϊκά όργανα. Επειτα, κάθε χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει στο σύνταγμά της το φρένο χρέους. Τέλος, η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα από μία αύξηση των φορολογικών εσόδων σε εθνικό επίπεδο, με τα έσοδα να πηγαίνουν απευθείας στο Ταμείο Εξυπηρέτησης Χρέους.

Μία ακόμη δικλίδα, την οποία αναφέρει η Deutsche Welle χαρακτηρίζοντάς τη διαμφισβητούμενη, είναι ότι, εάν δεν πληρώνει ο οφειλέτης, τότε θα χρειαστεί να παραχωρήσει στο Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους ένα από τα αποθέματα χρυσού που υπάρχουν στα θησαυροφυλάκια του. Γι' αυτόν τον λόγο, οι χώρες που θα συμμετέχουν στο Ταμείο θα έχουν προσφέρει ως ενέχυρο τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων χρυσού.

Σύμφωνα με τους «σοφούς», εάν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, τότε θα μειωθούν δραστικά τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που θα έδινε ανάσα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ οι υπερχρεωμένες χώρες θα αγοράσουν πολύτιμο χρόνο για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κρατικά αποθέματα χρυσού για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα εκδίδει ομόλογα υποστήριξε και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, μαζί με τον οικονομολόγο Κουάντριο Κούρτσιο. «Στα αποθέματα χρυσού θα μπορούσαν να προστεθούν υποδομές: αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, αυτοκινητόδρομοι. Με τον τρόπο αυτόν, όλοι θα δείξουν ότι δεν αστειεύονται» δήλωσε ο Πρόντι. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, το νέο Ταμείο θα διαθέτει 1 τρισ. ευρώ και τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων δεκαετούς διάρκειας με επιτόκιο 3%.

Μαρία Παναγιώτου/dimokratianews.gr

Επιβεβαίωση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την ΕΥΠ

Επιβεβαίωση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την ΕΥΠ
Πάνω από 50.000 πολίτες παρακολουθούνται συστηματικά από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ. Μια σειρά από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των «Επικαίρων», με θέμα τις παρακολουθήσεις χιλιάδων κινητών τηλεφώνων Ελλήνων πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΔΑΕ, ΕΛΑΣ και ΕΥΠ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο οι επίσημες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, με επίκληση θεμάτων «κρατικής ασφάλειας», αυξήθηκαν κατα 70%!

Επιπλέον, επτά εταιρείες επικοινωνιών κατέθεσαν αναφορές ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας του δικτύου τους.

«Η ΕΥΠ παρακολουθεί χιλιάδες κινητά τηλέφωνα Ελλήνων πολιτών – Πράκτορες “σαρώνουν” καθημερινά συνομιλίες» ήταν ο τίτλος του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ των «Επικαίρων» στις 18 Ιανουαρίου 2012.

Είχαν προηγηθεί κι άλλα δημοσιεύματα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας του περιοδικού για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που αναδείκνυαν τις «γκρίζες ζώνες» στη δράση της.

Βαρυσήμαντη επιστολή του Δημάρχου Ικαρίας για τα προβλήματα του νησιού.


σταυρινάδης
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση και με 102 μίλια (160 χιλιόμετρα) ακτογραμμή. Ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 8.312 κατοίκους (απογραφή 2001) και πλέον 10.385 (απογραφή 2011), ενώ χαρακτηριστικό αποτελεί το διάσπαρτο των οικισμών του που υπερβαίνουν τους 52. Διοικητικά αποτελεί την ομώνυμη περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και χωρίζεται σε τρεις δημοτικές ενότητες, με έδρες τον Άγιο Κηρύκο, τον Εύδηλο και τον Χριστό Ραχών. Το νησί είναι κυρίως ορεινό με ανεπαρκές οδικό δίκτυο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είτε δεν είναι ασφαλτοστρωμένο είτε έχει υποστεί ζημιές από τη θεομηνία του από τον Οκτώβριο του έτους 2010, οπότε και είχε κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει γίνει αποκατάσταση των ζημιών. O Δήμος Ικαρίας προήλθε από την συνένωση τριών καποδιστριακών δήμων, οι οποίοι ήδη ήταν υποστελεχωμένοι.
Με την δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Ικαρίας οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για την ομαλή λειτουργία του Δήμου αυξήθηκαν και τα προβλήματα αντί να επιλυθούν γιγαντώθηκαν. Συγκεκριμένα:

Ασκήσεων ετοιμότητας συνέχεια… Εν όψει της ανακήρυξης της ΑΟΖ

Συναγερμός μέσα στη νύχτα.Γιατί ενεργοποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Α/ ΓΕΕΘΑ

Bροχή μέσα στον Αύγουστο πέφτουν οι ασκήσεις ετοιμότητας των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης των ΕΔ. Έτσι, μετά την Άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» στις 8 Αυγούστου και αρκετές μικρότερης έκτασης ασκήσεις τις μέρες που ακολούθησαν, προχθές τα ξημερώματα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, αιφνιδιαστικά κινητοποίησε και πάλι τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, κυρίως τους βραχίονες του Πολεμικού Ναυτικού και της ΠΑ, σε ασκήσεις «κατάληψης» εχθρικού πολεμικού πλοίου εν πλω και έρευνας - διάσωσης πιλότων σε εχθρικό έδαφος (Combat Search And Rescue). Η άσκηση ήταν επιτυχής, ο δε βαθμός ετοιμότητας του προσωπικού χαρακτηρίστηκε πολύ ικανοποιητικός.

Πάντως, οι συνεχείς αυτές ασκήσεις και η ανοικτή επικοινωνιακή τους διαχείριση από το ΥΠΕΘΑ έχουν δημιουργήσει προβληματισμό σε αρκετούς αμυντικούς αναλυτές, οι οποίοι αναπόφευκτα τις συνδέουν με ενδεχόμενη ένταση με την Τουρκία το φθινόπωρο, οπότε είναι πιθανή η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και η έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Να σημειωθεί εδώ ότι το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό» και στο εσωτερικό μέτωπο, όπου όλοι περιμένουν έντονο κύμα λαϊκής αντίδρασης από την ψήφιση και υλοποίηση του πακέτου των μέτρων των περιβόητων 11,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, με πιθανή την «αναταραχή» στο εσωτερικό, με το ενεργειακό μέτωπο ανοικτό και με γείτονα τη «γνωστή» Τουρκία, εύλογα κανείς μπορεί να συμπεράνει ότι το φθινόπωρο θα είναι μια ιδιαίτερα «περίεργη» περίοδος και για τα εθνικά θέματα, οπότε, κατά τη λαϊκή ρήση «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», ορθώς πράττει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ...

www.paron.gr
Ο Αγιορείτης Ηγούμενος και ο αθλητής του NFL


 

Ένα βιβλίο με γράμματα και ομιλίες του ηγούμενου της μονής Βατοπαιδίου αποτελεί οδηγό για έναν από τους διασημότερους παίκτες του φούτμπολ.

Μια φωτογραφία του Γέροντα Εφραίμ βρίσκεται στα αποδυτήρια μιας ενός εκ των μεγαλύτερων ομάδων φούτμπολ. Χάρη σε ένα σύγχρονο "Σαμψών" που μέσω του γάμου του με μια Ελληνοαμερικανίδα, μυήθηκε ελληνορθόδοξη πίστη.

Στις σελίδες των New York Times φιλοξενήθηκε η ιστορία του Τρόι Πολαμάλου (σ.σ. ο σύγχρονος Σαμψών που λέγαμε) και η σχέση του με τον πνευματικό του, τον ηγούμενο της μονής Βατοπαιδίου!

ΕΚΤ - O χειρότερος... ευρωτοκογλύφος!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Μέσα στο κλίμα της μαζικής δραπέτευσης των Αθηναίων από την πρωτεύουσα κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου για μια ανάσα «διακοπών», που φέτος ήταν εξαιρετικά σύντομες και οικονομικά λιτές, βοηθούσης και της σιωπής των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, ελάχιστοι αντιλήφθηκαν και συνειδητοποίησαν σε βάθος πόσο κοντά έφερε την Ελλάδα στη χρεοκοπία η συνδυασμένη δράση των δύο υποτιθέμενων σωτήρων μας: των... κρατών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Αυτών δηλαδή που θεωρητικά και πρακτικά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας γλιτώσουν από τη χρεοκοπία!

Ελάχιστοι κατάλαβαν επίσης πόσο μας στοίχισε η στάση τους αυτή, ενώ οι 99 στους 100 Ελληνες αγνοούν πόσο άγρια... κερδοσκοπεί (ναι, κερδοσκοπεί με την πλήρη σημασία της λέξης) σε βάρος της Ελλάδας η ΕΚΤ, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ο χειρότερος ευρω-τοκογλύφος για τη χώρα μας!

Είναι γνωστό ότι τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε στην ΕΚΤ ομόλογο αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αυτή στην κατοχή της.

Πρώτη αποκάλυψη που κάνει τον κάθε Έλληνα να αισθάνεται ανατριχίλα: