Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Για κακούργημα Βαρβιτσιώτης, δήμαρχος & 25 δημοτικοί σύμβουλοι

Για κακουργηματική απιστία κατηγορείται ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης αλλά και 26 μέλη του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Κ. Κόκκορης (κινδυνεύει να τεθεί σε αργία), για την αγορά δύο ακινήτων, που επέφερε στο δήμο ζημιά 2,8 εκατομμυρίων ευρώ… 

Μάλιστα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή σχετική δικογραφία προκειμένου να αποφανθεί για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή και υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας (2011-2012). 

Η Οσία Θεοκτίστη ως θησαύρισμα Ικαρίας και οι σύγχρονες ουτοπίες.


του Γεωργίου Γ. Σπανού

Παρότι η 9η Νοεμβρίου επισκιάζεται πανελλαδικώς και δικαιολογημένα από την εορτή του Αγίου Νεκταρίου για τον οποίον, σύμφωνα με το αλάνθαστο λαϊκό αίσθημα, "ουδέν ανίατον", εμείς οι Ικαριώτες δεν πρέπει υπουδενί λόγο να ξεχνάμε την Οσία και προστάτιδα του νησιού μας, Θεοκτίστη την εκ Μηθύμνοις, το σεπτό σκήνωμα της οποίας βρέθηκε στην Ικαρία.

"Ρώμην θείαν καρπούται Ικαρίαν Οσία εκ του λειψάνου σου" και το "σω σκήνι τω σεπτώ πεπλούτισται Ικαρία" ενδεικτικά αναφέρουν τα τροπάρια, τα απολυτίκια και οι παρακλήσεις προς την Οσία Θεοκτίστη.

Ο βίος της, γνωστός και αξιοθαύμαστος, διασώθηκε 10 αιώνες πριν από τον Νικήτα τον Μάγιστρο, καταγράφηκε από τον Συμεών τον Μεταφραστή και μπήκε στα Συναξάρια από τον Όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη (που συνδέεται με την Ικαρία μέσω των Κολλυβάδων πατέρων). Έχει σχολιαστεί, μελετηθεί και επανεκδοθεί από πολλούς ιστορικούς, καθηγητές, λόγιους και πατέρες, με πιο γνωστό ίσως απ' όλους τον αγιασμένο Γέροντα της Πάρου και φίλο του Αγίου Νεκταρίου, που συνεορτάζει σήμερα, π. Φιλόθεο Ζερβάκο. 

Αξιοσημείωτη, πέρα για πέρα, είναι η αναφορά του Φώτη Κόντογλου...