Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Το επικίνδυνο ξύπνημα της αρκούδας

Μελέτης Μελετόπουλος 

Το να ξυπνήσει κάποιος μία αρκούδα, και μάλιστα την άνοιξη, είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. 

Όσο η ρωσική υπερδύναμη βρισκόταν σε στασιμότητα, επί εποχής Μπρέζνιεφ, στον πλανήτη επικρατούσε ησυχία, αν και αυτή βασιζόταν στη λεγόμενη «ισορροπία του πυρηνικού τρόμου».

Στο τέλος της εποχής Μπρέζνιεφ και στην αρχή της εποχής Γκορμπατσώφ, όταν η Ρωσία εισήλθε σε φάση αποσταθεροποίησης και αναθεώρησης των μέχρι τότε σταθερών της, ο κόσμος συνολικά επωφελήθηκε: ο Ρόναλντ Ρέηγκαν οργάνωσε, με τις μυστικές του υπηρεσίες και τον «Πόλεμο των Άστρων», την αποδόμηση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας. Ο Τζωρτζ Μπους πατήρ κατάφερε το τελειωτικό πλήγμα, γενόμενος ο πρώτος «πλανητάρχης» στην παγκόσμια ιστορία μετά τον Μεγαλέξανδρο και τον Ιουστινιανό.

Στα …κάγκελα οι Αμερικανοί, προειδοποιούν τον Πούτιν

Στα …κάγκελα οι Αμερικανοί, προειδοποιούν τον ΠούτινΗ Μόσχα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση για την Ουκρανία. Η νέα επιθετικότητα της Ρωσίας έχει αφήσει στην κυριολεξία άφωνους τους Αμερικανούς, που γνωρίζουν πρώτα και πάνω απ’ όλα, ότι δεν μπορούν να εισέλθουν σε πόλεμο. Εχει αποκλειστεί, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, και προσπαθούν από χθες, με συνεχείς επαφές με Ρώσους αξιωματούχους να πείσουν τη Μόσχα να κάνει ένα βήμα πίσω.

Στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνονται συνεχείς συσκέψεις με την  παρουσία βεβαίως και του Προέδρου Ομπάμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνομιλεί με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε στην ουσία νέα μέτρα λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.