Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Πυρά Σιατίστης Παύλου για «Corpus Christi» και «Χρυσή Αυγή»


Δύο λόγια νοιώθω την ανάγκη να πω ξέροντας πως θα ενοχλήσουν πολλούς. Αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν με ένα άθλιο κινηματογραφικό έργο.

Μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα η αντικειμενική κριτική είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για ένα έργο αμφιβόλου καλλιτεχνικής αξίας, για μια μετριότητα.

Η δεύτερη πληροφορία που είχαμε είναι ότι οι συντελεστές του, θα επεδίωκαν την σύγκρουση με την Εκκλησία για καθαρά διαφημιστικούς και εισπρακτικούς λόγους.

Ήδη κάποιοι γνωστοί, αγανακτισμένοι πάντα με τους άλλους και ποτέ με τον εαυτό τους, ρωτούσαν τι κάνει η Ιερά Σύνοδος.

Η Σύνοδος όντως απασχολήθηκε με το θέμα, το συζήτησε, είχε τις πληροφορίες για την επιδιωκόμενη σύγκρουση εκ μέρους των συντελεστών της ταινίας και αποφάσισε να αντιδράσει με σύνεση, χωρίς όμως να τους προσφέρει την επιδιωκόμενη ευκαιρία.

Πάντα όμως υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν μόνο τη γνώμη τους σωστή. Εκείνοι που πιστεύουν ότι κάθε άποψη διαφορετική από τη δική τους είναι προδοτική.

Λησμόνησαν ότι το καλό πρέπει να γίνεται καλά για να είναι καλό.

Τελικά οι θλιβεροί συντελεστές του έργου...

Περί...σκοταδισμού (ή αλλιώς corpus christi).

Με έκπληξη (όχι βέβαια μεγάλη), παρατήρησα κι εγώ όπως όλοι, την αντιμετώπιση του θέματος των αντιδράσεων της θεατρικής (ο Θεός να την κάνει) παράστασης του λεγόμενου Corpus Christi. Κατανοώ την άτυπη και αυτονόητη συμφωνία που υπάρχει από όλους τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς χώρους, να καταδεικνύουν και να αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά των μελών της ΧΑ, την οποία και εγώ, φυσικά, θεωρώ κατάπτυστη, σημείο των καιρών και άκρως υποκριτική. Άλλωστε δεν μπορούν άνθρωποι που πιστεύουν φανερά σε αποκρυφιστικά και παγανιστικά ιδεώδη να πρωτοστατούν βιαίως κατά αντιχριστιανικών προβολών (όσο κι αν "παραστάσεις" σαν την εν λόγω προκαλούν βαθύτατα το θρησκευτικό αίσθημα) αναζητώντας να τους αποδώσουμε τα εύσημα -και την ψήφο μας στις επόμενες εκλογές- των αυτόκλητων υπερασπιστών της Ορθόδοξης Πίστεως απλά και μόνο διότι αποζητούν εναγωνίως αφορμές αυτοπροβολής των "εθνοσωτήριων" προσπαθειών τους.

Την άλλη πλευρά όμως της ιστορίας που είναι εξ ολοκλήρου και κατ' εξοχήν παράνομη, οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι, προβάλλοντας τις "προοδευτικές" απόψεις των γνωστών-αγνώστων πολέμιων κάθε τινός Ορθόδοξου, Ελληνικού και Παραδοσιακού (βλ. Ρεπούση, Τατσόπουλος, Μπίστης & ΣΙΑ) την αποσιώπησαν χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα την άνευ όρων ελευθερία της έκφρασης. Άραγε, μία άλλη άνευ όρων ελεύθερη έκφραση των απόψεων μέσω μίας οποιασδήποτε τέχνης, θεατρικής, κινηματογραφικής, ζωγραφικής ή γλυπτικής...) που θα αφορούσε τους καθημερινούς πρωινούς και βραδινούς παρουσιαστές και σχολιαστές ειδήσεων ή τους συγγενείς τους ή των ινδαλμάτων τους, δεν θα επέσυρε από πλευρά τους όλη τη μήνη και την δικαστική επίθεση με όσα μέσα και επιρροές διαθέτουν κατά εκείνων που θα τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο;; 

Αυτό που αποσιωπάται, όμως, είναι ...

"Δωράκια" σε Έλληνες αξιωματούχους από αμερικανικές πολυεθνικές!