Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Η Μάνα του Γρηγόρη Αυξεντίου

«Κάλλιο μια χούφτα χώμα ο λεβέντης μου, παρά γονατισμένος».Χρύσανθος: ὁ Ἱεράρχης πού ἀρνήθηκε νὰ ὑποδεχθεῖ τοὺς Γερμανοὺς τὸ 1941!


Image
Ὁ Χρύσανθος ἦταν ἄνθρωπος καὶ ἱεράρχης ἀλύγιστος. Δὲν ἤξερε τί θὰ πεῖ ἐλαστικότης χαρακτῆρος, τί θὰ πεῖ ἀνάγκη ἠθικῆς προσαρμογῆς πρὸς τὶς περιστάσεις, τῆς ὁποίας ἐλατήριο θὰ ἦταν τὸ ἀτομικὸ συμφέρον. Εὐλόγησε τὰ ὄπλα στὸ ΟΧΙ τοῦ 1940, στάθηκε δίπλα στοὺς τραυματίες τοῦ πολέμου καὶ δὲν δέχθηκε συμβιβασμὸ μὲ τὴν κατάσταση ποὺ εἶχε δημιουργηθεῖ μὲ τὸ στρατὸ κατοχῆς… Στὶς 27-4-1941, οἱ Γερμανοὶ μπῆκαν στὴν Ἀθήνα. Ὁ Ἕλλην φρούραρχος Καβράκος, του ζητοῦσε νὰ πᾶνε μαζὶ νὰ τοὺς ὑποδεχτοῦν στοὺς Ἀμπελοκήπους καὶ νὰ τοὺς παραδώσουν τὴν πόλη.

Ἀρνήθηκε κατηγορηματικὰ λέγοντας! «Ἒργον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου εἶναι νὰ ἐλευθερώνη καὶ ὄχι νὰ ὑποδουλώνη». Δύο μέρες μετά, ὁ ἐπίτροπος τοῦ ναοῦ τῆς Μεταμορφώσεως Πλάκας Πλάτων Χατζημιχάλης, τοῦ ἀναγγέλλει τὸν σχηματισμὸ τῆς κυβερνήσεως Τσολάκογλου τῆς ὁποίας ἦταν μέλος, καὶ ζητεῖ ἀπὸ τὸν Χρύσανθο νὰ τοὺς ὁρκίσει!!

Τοῦ ἁπαντά: «Ἡ ἐθνικὴ κυβέρνησις τὴν ὁποία ὤρκισα, ἐξακολουθεῖ νὰ ὑφίσταται καὶ νὰ συνεχίζη τὸν πόλεμον. Ἄλλην κυβέρνησιν δὲν δύναμαι νὰ ὁρκίσω!…», προσθέτοντας ὅτι «σὲ ὕποπτες καὶ ἀντεθνικὲς ἐνέργειες, ποὺ θὰ εἶναι ἐθνικῶς ὀλέθριες, δὲν μπορεῖ ἡ Ἐκκλησία νὰ δώσει τὸν ὅρκο καὶ τὴν εὐλογία της…»

Καὶ λίγες ὧρες μετά, καθὼς ἔβγαινε ἀπὸ τὴν Ἀρχιεπισκοπὴ γιὰ νὰ κηδέψει τὸν φίλο του Κων. Σπανούδη, δημοσιογράφο στὴν Πόλη καὶ πρόεδρο τῆς ΑΕΚ, συναντᾶ τὸν ὑπασπιστὴ τοῦ Τσολάκογλου ( ταγματάρχη Δ. Γαργαρόπουλο) ποὺ τὸν καλεῖ ἐκ μέρους τοῦ στρατηγοῦ νὰ πάει στὴν ὁρκωμοσία. «Ἐγὼ δὲν ἔρχομαι νὰ ὁρκίσω κυβέρνησιν προβληθεῖσα ὑπὸ τοῦ ἐχθροῦ, τὰς Κυβερνήσεις ὁρίζει ὁ λαὸς ἢ ὁ Βασιλεύς. Ἡ κυβέρνηση ποὺ ὅρκισα ἐξακολουθεῖ νὰ ὑπάρχη καὶ νὰ δίδη τὸν ὑπὲρ τῆς ἐλευθερίας καὶ τοῦ Ἔθνους ἀγώνα στὴν Κρήτη». Θαρραλέα στάση τήρησε ὅταν τὸν ἐπισκέφθηκε τὴν ἑπομένη ὁ γερμανὸς στρατηγὸς Στούμ, λέγοντάς του: «Προσέξατε στρατηγέ μου, νὰ μὴν τραυματίσητε τὴν ὑπερηφάνειαν τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ…» Λίγες μέρες μετά,

Τούρκοι ιστορικοί: "Aυτοκτονία να παρακολουθείς τον 'Σουλεϊμάν'"!

«Το να παρακολουθείς την σειρά Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής είναι αυτοκτονία». Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια, ο πολύ γνωστός Τούρκος ιστορικός και πρώην πρόεδρος του «Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας», Yusuf Halaçoğlu, εξέφρασε στην τουρκική εφημερίδα, Habertürk, την άποψη του για την ιστορική διαστρέβλωση από το πασίγνωστο πλέον στην Ελλάδα τουρκικό σήριαλ.

Ο Halaçoğlu είναι ένας από τους πολλούς Τούρκους ιστορικούς που επέκριναν με σφοδρό τρόπο το σήριαλ, όπως και οι καθηγητές της ιστορίας σε τουρκικά πανεπιστήμια, Yavuz Bahadıroğlu και Erhan Afyoncu. Μάλιστα ο πιο σφοδρός στην κριτική του, Yusuf Halaçoğlu, τόνισε πως ήταν μεγάλο σκάνδαλο η διάθεση 500 χιλιάδων δολαρίων για την παραγωγή της σειράς, η οποία διαστρέφει σε προκλητικό βαθμό την ιστορική αλήθεια. Και πρώτα πρώτα, όπως τόνισε ο Τούρκος ιστορικός, τα …μοντελάκια που φορούν οι γυναίκες του χαρεμιού είναι του δεκάτου ενάτου αιώνα, ενώ η σειρά αναφέρετε στον δέκατο έκτο αιώνα.

Οι γυναίκες τότε ούτε κατά διάνοια κυκλοφορούσαν μέσα στο χαρέμι με τέτοια…

Αφιερωμένο στη σύγχρονη κυβέρνηση Τσολάκογλου: Ο ήρωας που αρνήθηκε να παραδώσει την ελληνική σημαία στους Γερμανούς

Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, 27 Απριλίου 1941, η πρώτη τους δουλειά ήταν να στείλουν ένα απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς για να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να υψώσει τη σβάστικα. Oι Γερμανοί αντικρίζουν στο ακραίο σημείο τού βράχου της Ακρόπολης πού δεσπόζει τής πόλης, την γαλανόλευκη σημαία πού θ' αντικατασταθεί από τον αγκυλωτό σταυρό. Η εθνική Σημαία με το μεγάλο σταυρό στην μέση λάμπει και τα χρώματά της τονίζουν και τονίζονται από τον Παρθενώνα.

Εκεί στην θέση Καλλιθέα, στο ανατολικό σημείο του Ιερού Βράχου ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζήτησε από τον εύζωνο που φρουρούσε τη σημαία μας να την κατεβάσει και να την παραδώσει. Ο απλός αυτός φαντάρος, όταν στις 8:45 το πρωί έφθασαν μπροστά του οι κατακτητές της χώρας μας και με το δάκτυλο στην σκανδάλη των πολυβόλων τους, τον διέταξαν να κατεβάσει το Εθνικό μας σύμβολο, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα.

Δεν πρόδωσε την τρικυμία της ψυχής του. Ψυχρός, άτεγκτος και αποφασισμένος.. απλά αρνήθηκε! Οι ώρες της περισυλλογής, που μόνος του είχε περάσει δίπλα στην σημαία, τον είχαν οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση..."ΟΧΙ"! Αυτό μονάχα πρόφερε και τίποτε άλλο. Μια απλή λέξη, με πόση όμως τεράστια σημασία και αξία. Η Ελληνική μεγαλοσύνη. Ο εύζωνας τυλίχτηκε με τη σημαία, έτρεξε ως την άκρη του Ιερού Βράχου και μπρος στα μάτια των εμβρόντητων Γερμανών ρίχτηκε μ' ένα σάλτο στον γκρεμό, βάφοντας το εθνικό μας σύμβολο με το τίμιο αίμα.

Η γερμανική στρατιωτική διοίκηση Αθηνών υποχρέωσε την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου να δημοσιεύσει στον Τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο φρουρός της σημαίας μας, υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση όταν του ζητήθηκε να την παραδώσει.
Όμως οι στρατιώτες κι οι επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος είχαν συγκλονιστεί απ' αυτό που είδαν και δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό. Στις 9 Ιουνίου η είδηση δημοσιεύθηκε στην DAILY MAIL με τίτλο: "A Greek carries his flag to the death" (Ένας Έλληνας φέρει την σημαία του έως τον θάνατο).

Η θυσία του Έλληνα στρατιώτη έγινε αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραρχο να υψώνεται και η ελληνική σημαία δίπλα στη γερμανική. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκεί στα Αναφιώτικα κάτω από τον Ιερό Βράχο, ζούσαν ακόμα αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλληκάρι να γκρεμοτσακίζεται μπροστά στα μάτια τους τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη. Και κάθε χρόνο, στο μνημόσυνό του στις 27 Απριλίου, άφηναν τα δάκρυά τους να κυλήσουν στη μνήμη του.

Ουδείς ενδιαφέρθηκε ποτέ να καταγράψει την μαρτυρία τους. Κωνσταντίνος Κουκίδης είναι τ' όνομα του ευζώνου (κατά μια άλλη άποψη ήταν 17χρονος νέος της Εθνικής Οργανώσεως Νέων αλλά τι σημασία έχει;). Κωνσταντίνος Κουκίδης είναι τ' όνομα αυτού του ΕΛΛΗΝΑ και στολή του η Σημαία μας. Μας τον έχουν κρύψει, μας τον έχουν κλέψει.

Κλείστε κι αυτόν τον εθνομάρτυρα στην ψυχή σας κοντά στους άλλους. Απαιτείστε να γραφτεί τ' όνομά του στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Ψιθυρίστε το, έστω και βουβά, μέσα σας, κάθε φορά που αντικρίζετε τη σημαία μας. Πείτε στα παιδιά σας ότι αυτή η σημαία, έχει βυζάξει ποταμούς ελληνικού αίματος, για να μπορεί αγέρωχη να κυματίζει την τιμή και την αξιοπρέπειά μας. Άραγε τι σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ αυτού του παλικαριού και των σύγχρονων εφιαλτών που καίνε την σημαία μας, αλλά και αυτών που το επιτρέπουν; Το μνημείο του Ήρωα Κωνσταντίνου Κουκίδη στο σημείο που βρήκε ηρωικό θάνατο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ενωμένοι κατά του φασισμού και υπέρ της παιδεραστίας

Η εφημερίδα ‘Rotherham Advertiser’ ανέφερε ότι η βρετανική αντι-μουσουλμανική οργάνωση EDL (English Defense League) διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας στο Rotherham το επόμενο Σαββατοκύριακο, κατά «της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των νεαρών κοριτσιών».

Λέει η τοπική εφημερίδα:

«Αντι-φασίστες διαδηλωτές έκαναν έκκληση για ένα ειρηνικό πολυπολιτισμικό συλλαλητήριο την ημέρα που η ακροδεξιάEnglish Defence League θα κατέβει στο Rotherham.
Η EDL έχει καλέσει τους οπαδούς της σε μια διαδήλωση στην πόλη το ερχόμενο Σάββατο μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών κοριτσιών.
Η Pat Keenan, πρόεδρος του Rotherham Trades Council, δήλωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απορρίπτει την προσπάθεια της EDL να χρησιμοποιήσει το ρατσισμό για να διαιρέσει την κοινωνία μας.
Οι προσπάθειές τους να εξαπλωθεί...

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΝΗΣΟΥΣ… και ο Ρομπέν των δασών!

Ρωμανού Ξ. Ανδρούτσου 

H OΡΘΟΔΟΞΙΑ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΛΙΑ,
ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΣΚΩΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΡΝΟΥΑΛΗ,
ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 37 μ.Χ. ΜΕΧΡΙ ΤΟ «ΜΕΓΑ ΣΧΙΣΜΑ» ΤΟΥ 1054 μ.Χ.

Κατά την Παράδοση της Εκκλησίας, ο Χριστιανισμός προήλθε από την Έφεσο και εγκαθιδρύθηκε στις Βρετανικές Νήσους κατά το έτος 45 μ.Χ. Ο Άγιος Αριστόβουλος, ένας εκ των Εβδομήντα Αποστόλων που αναφέρονται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (10:1), ο οποίος κοιμήθηκε περίπου το 90 μ.Χ., ήταν, ως Επίσκοπος Βρετανίας, ένας από τους πρώιμους οργανωτές του Χριστιανισμού στους Κέλτες, στην Βρετάνη και στην Βρετανία, σύμφωνα με τον Δωρόθεο Τύρου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον θεωρεί «Απόστολο της Βρετανίας». Σε αυτόν (και σε άλλους, μαζί του) οφείλουμε τις αρχές της Εκκλησίας στις Βρετανικές Νήσους, γύρω στο 37-45 μ.Χ.

Είναι αλήθεια, ότι η Εκκλησία στις Βρετανικές Νήσους κράτησε την γνήσια Λειτουργική του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο οποίος, ως γνωστόν, έζησε στην Έφεσο στα κατοπινά χρόνια. Ο Άγιος Γκίλντας ο Σοφός (ένας Ουαλλός μοναχός, μαθητής του Αγίου Ίλλτυντ (†512) περιέγραψε στην Ιστορία του, ότι ο Χριστιανισμός ήλθε στην Βρετανία την τελευταία χρονιά της αυτοκρατορίας του αυτοκράτορα Τιβερίου Καίσαρα περίπου το 37 μ.Χ.

Ο Άγιος Αθανάσιος δηλώνει, ότι η Βρετανική Εκκλησία αποδέχτηκε τις αποφάσεις της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 325 μ.Χ.
Και πάλι, το 359 μ.Χ., Βρετανοί Επίσκοποι παραβρέθηκαν στην Σύνοδο του Ρίμινι.
Κοντολογής, η Εκκλησία δεν ήταν μόνον άρτια εγκαθιδρυμένη σε μεγάλη έκταση των Βρετανικών Νήσων εκείνα τα χρόνια, αλλά επιπλέον, έχουμε και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο να μας λέει, ότι ήταν αμιγώς Ορθόδοξη (Chrysostomi Orat.’O Qeos Cristos).
Πολύ σύντομα ο Μοναχισμός έκανε την εμφάνισή του και πολύ γρήγορα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής. Στην πραγματικότητα η Βρετανική Εκκλησία από τον 5ο αιώνα και μετά, οργανώθηκε βάση των μοναχικών γραμμών. Εκατοντάδες μοναστήρια και ασκηταριά, μεγάλα και μικρά, εξαπλώθηκαν κατά μήκος των Βρετανικών Νήσων.

«Ρομπέν των Δασών»
Ένας Ορθόδοξος Μάρτυρας;

Ένας «άγιος» για Νόμπελ Ειρήνης


Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, θα είναι «ο άγιος των φυλακισμένων». Ο πατέρας Γερβάσιος από τη Θεσσαλονίκη έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσφορά βοήθειας σε άπορους φυλακισμένους. Τα τελευταία 35 χρόνια έχει συμβάλει στην αποφυλάκιση 15.200 απόρων φυλακισμένων, οι οποίοι προέρχονται από 90 χώρες του κόσμου, έχοντας καταβάλει περισσότερα από 4.100.000 ευρώ!

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και πολλοί επιστήμονες από τις πέντε ηπείρους έχουν προτείνει τον αρχιμανδρίτη πατέρα Γερβάσιο Ραπτόπουλο ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τη Νορβηγική Ακαδημία. Η αντίστροφη μέτρηση για τα βραβεία έχει αρχίσει, καθώς η σχετική ανακοίνωση θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Ο πατέρας Γερβάσιος και η διακονία αποφυλάκισης άπορων κρατουμένων «Η Οσία Ξένη» έχουν μια τεράστια προσφορά εδώ και 35 χρόνια.

Βοηθούν...

Τι... γυρεύει ξαφνικά εδώ η Μέρκελ!


Τα παιχνίδια της Ιστορίας ή η προσβολή της Ιστορίας. Η φράου Μέρκελ αποφάσισε να επιστρέψει στον... τόπο του εγκλήματος που διαπράττεται υπό τις οδηγίες της σε βάρος της Ελλάδας εδώ και τρία περίπου χρόνια. Μόνο που ακόμη και η ημέρα που επέλεξε να έρθει στην Αθήνα είναι σημαδιακή, μια και στις 9 Οκτωβρίου του 1944 οι ναζί βομβάρδιζαν την πρωτεύουσα ως τελευταίο... «κατοχικό δώρο». Αποτέλεσμα, έξι νεκροί και 22 τραυματίες. Την ίδια μέρα στο Κορωπί εκτελούσαν άλλους 44 πατριώτες. Τρεις ημέρες μετά, οι ναζί έφυγαν αφήνοντας πίσω τους δάκρυα, πόνο, αίμα και μια χώρα κατεστραμμένη. 

Η «είδηση» έπεσε σαν... βόμβα και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, ενώ στο facebook ήδη ξεκίνησε προσκλητήριο για «καυτή υποδοχή» της καγκελαρίου, που φιλοδοξεί να βάλει κάτω από την οικονομική... μπότα του Δ' Ράιχ την Ευρώπη. Απ' ό,τι όλα δείχνουν, η Τρίτη θα είναι η «μητέρα των μαχών», τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, και η Αθήνα θα μοιάζει με...

Οδηγός η Κύπρος για την ελληνική ΑΟΖ

Οδηγός η Κύπρος για την ελληνική ΑΟΖ
Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε πρώτο πλάνο για την ελληνική κυβέρνηση.Την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει «οδηγό της Ελλάδας» στο θέμα της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, καθώς έχει ξεκινήσει από ετών τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υποδεχόμενος στη Θεσσαλονίκη τον γενικό διευθυντή του Δημοκρατικού Συναγερμού Κύπρου, Παναγιώτη Αντωνίου.

«Η εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου εντός της Α.Ο.Ζ. θα δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης και θα αποτελέσει εφαλτήριο συνεργασιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως, σε αυτήν την αρνητική συγκυρία, «καθήκον των πολιτικών ηγεσιών είναι να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά, προκειμένου να μετατρέψουν την αβεβαιότητα της κρίσης σε προοπτική ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι «όσοι οραματίζονται έξοδο της Κύπρου από το ευρώ και επιστροφή στη λίρα, σύντομα θα διαψευστούν. Η Κύπρος λέει όχι στην ευρωαπομόνωσή της [...] Τώρα που η Ε.Ε. επανιδρύεται εξ’ ανάγκης, Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει και δεν μπορούν να είναι απούσες» κατέληξε.

Επίκαιρα