Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Οι απρόσμενες αρνητικές συνέπειες της θετικής σκέψης στην πνευματική υγεία.

Νέα κλινική μελέτη, συνιστά προσοχή στην ιδεοληψία και την αφύσικη μανία της "θετικής σκέψης", της "θετικής ενέργειας" κτλ.

Λες και η λύση δεν ήταν πάντα να βλέπεις κατάματα τα ελαττώματα και τα λάθη σου, για να τα αναγνωρίσεις, να τα αντιμετωπίσεις και να τα διορθώσεις.

Σήμερα κυριαρχεί το να μην κάνει κανείς τίποτε από αυτά, διότι οι άλλοι πρέπει να σε δέχονται όπως είσαι, χάριν της "διαφορετικότητας" που θα καλύπτει, ως ψευτομανδύας, τον εγωισμό, την έπαρση, τη ζωώδη καλοπέραση και την παραίτηση από τη ζωή -διότι το να μην αντιπαλεύεις τον κακό σου εαυτό, είναι παραίτηση και αποχή από τη ζωή. Τότε μετατρέπεσαι σε... κάτι άλλο, που είναι κι αυτό της μόδας. Ένα καθημερινό "διαφορετικό" Ζόμπι.

Σχόλιο Κλινικού Ψυχολόγου:

"Ε μα ναι! Φτάνει πια με τη θεοποιηση της θετικής σκέψης! Λες και όλα τα προβλήματα και τα δυσφορικα συναισθήματα θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας, απλά αν καταφέρουμε να σκεφτόμαστε θετικα.
Αυτό που δεν λέει το άρθρο είναι ότι η "με το στανιό" θετική σκέψη έχει μακροχρονια αρνητικά αποτελέσματα διότι είναι μια πράξη βίας στο συναίσθημα. Μια αποξένωση από οτιδήποτε αληθινό μας προβληματιζει. Ετσι, τα δύσκολα συναισθήματα μένουν να δρουν αχαλινωτα στο σκοτάδι όσο εμείς συνειδητά σκεφτόμαστε ροζ σύννεφα και πεταλούδες." Γ. Καλαρρύτης