Ναι μεν αλλά... Με μια διφορούμενη γλώσσα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται για πρώτη φορά με την πλάτη στον τοίχο, δυστυχώς «κατόπιν εορτής». Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των πιέσεων που δέχεται πλέον και στο εσωτερικό της Γερμανίας, η Μέρκελ αφήνει για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι η πολιτική της, η πολιτική του Μνημονίου και της σκληρής λιτότητας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε την ευρωζώνη μέσα στην παγκόσμια οικονομία». Η Μέρκελ έκανε λόγο για δομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα: «Τολμάμε να γίνουμε περισσότερο Ευρωπαίοι;» Η ίδια εκτίμησε ότι το «ευρώ θα σωθεί» και ότι «το Βερολίνο θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα»! Την ίδια ώρα όμως έσπευσε να καλύψει τα νώτα της, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς την αποτυχία της: «Εγγυώμαστε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε... Το ισχυρότερο νόμισμα είναι η εμπιστοσύνη» είπε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη μπορεί και θα υπερβεί την κρίση. Παρά το ευχολόγιο, η Μέρκελ απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για σημαντική ενίσχυση των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, EFSM και ESM.
Λίγες ώρες νωρίτερα σε μια κοινή συνέντευξή της στις εφημερίδες «The Guardian», «Gazeta», «La Stampa», «El Pais», «Suddeutsche Zeitung» και «Le Monde», η Μέρκελ δήλωσε: «Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα την κρίση. Φυσικά, υπάρχει και η Ελλάδα, μια ειδική περίπτωση, όπου παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ούτε οι Ελληνες ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση». Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή απάντηση τα δύο τελευταία χρόνια στη διάρκεια των οποίων συχνά το Βερολίνο υπαγόρευε όρους και αντιμετώπιζε ισχυρή αντίσταση από τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την ΕΚΤ, η Μέρκελ είπε: «Οι καλοί πολιτικοί πάντα έχουν αμφιβολίες, ως έναν τρόπο να επανεξετάζουν συνεχώς αν βρίσκονται στον σωστό δρόμο»!
Η ίδια πάντως επέμεινε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να «αστυνομεύει» τις δημόσιες δαπάνες και τους προϋπολογισμούς των 17 χωρών της ευρωζώνης. Επίσης, ζήτησε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, που απαιτεί την παραχώρηση πολλών εθνικών εξουσιών σε μια κεντρική κυβέρνηση. Η «El Pais» αναφέρει ότι η Μέρκελ δήλωσε ότι, μετά τα σημαντικά βήματα για τον έλεγχο των προϋπολογισμών και τη μείωση των ελλειμμάτων, η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της εργασίας. Η ίδια απέκλεισε τα «δαπανηρά» πακέτα, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν πόροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανάπτυξη που πρέπει να χρησιμοποιηθούν καλύτερα. «Σκέφτομαι βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και πόρους χρηματοδότησης για έρευνα και νέους ανθρώπους».
Πηγή: "Δημοκρατία"
Πηγή: "Δημοκρατία"