Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Ακύρωσαν τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μείζονα ερωτήματα για τον ρόλο και τους σκοπούς του πρωθυπουργικού γραφείου γεννά η χθεσινή παρέμβαση του εξ απορρήτων του Λουκά Παπαδήμου και υπουργού Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου, ο οποίος ζήτησε και πέτυχε τελικά να αναβληθεί η προγραμματισμένη συζήτηση στη Βουλή για το καυτό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με τους βουλευτές να καταγγέλλουν μέγα σκάνδαλο.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για χθες το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έπειτα από αίτημα βουλευτών. Κι ενώ οι βουλευτές προσήλθαν κανονικά στη συνεδρίαση, δεν εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Δήμας και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου αποκάλυψε ότι το βράδυ της προηγουμένης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος επικοινώνησε μαζί της και της ζήτησε «να αναβληθεί η συνεδρίαση επειδή δεν θα έρθει ο Βενιζέλος και δεν θα έρθουν και οι άλλοι υπουργοί». Κι ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι κ. Παπαϊωάννου και Δήμας ήθελαν να προσέλθουν στη συνεδρίαση, ο κ. Βρεττός μιλώντας ως πρόεδρος της συναρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων αποκάλυψε ότι «κανένας από τους υπουργούς δεν είχε πρόβλημα να παραστεί, υπήρξε όμως παρέμβαση από το πρωθυπουργικό γραφείο»!

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι βουλευτές εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας όσα έγιναν χθες ως ντροπιαστικά για τους νεκρούς και τα θύματα των ναζί. Στην πρώτη του αρχηγική εμφάνιση στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε τη συγκυβέρνηση, κάνοντας λόγο για υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι των Γερμανών να μη θέσουν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι εμπαιγμός απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι ντροπή απέναντι στους νεκρούς μας» είπε. «Υπάρχει πολιτικό θέμα» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ ο Κ. Τζαβάρας της Ν.Δ. είπε ότι αρμόδιος είναι ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο Εξωτερικών.

«Επιβεβαιώνεται ότι κάπου σταμάτησε ο υπουργός Οικονομικών τη διαδικασία και μπλόκαρε και τους άλλους υπουργούς» επεσήμανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ενώ προσβεβλημένη δήλωσε ότι νιώθει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Κι ενώ όλοι σχεδόν οι βουλευτές καυτηρίασαν όσα έγιναν, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η… δουλική, όπως σχολίασαν πολλοί βουλευτές, στάση της Ελσας Παπαδημητρίου, η οποία χαρακτήρισε τη συζήτηση «αστεία», καθώς θα προκαλέσουμε τους Γερμανούς την πρώτη ημέρα εκταμίευσης του νέου δανείου. «Τώρα τους κάπνισε και θέλουν την κυβέρνηση να είναι παρούσα, την ημέρα της πρώτης εκταμίευσης της δόσης που περιμέναμε. Μακάρι να βγει μια σοβαρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές να συζητήσει το θέμα» είπε η βουλευτής.

Γιώργος Λυκουρέντζος