Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Guardian: Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνες

Guardian: Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνεςΤο ρόλο που έχουν παίξει οι αγορές οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία και τη Γαλλία, στη συσσώρευση του ελληνικού δημόσιου χρέους, εξετάζει η εφημερίδα Guardian, μεταφέροντας εκτιμήσεις Ελλήνων πολιτικών και ειδικών που μιλούν για «υποκριτική στάση» από το Βερολίνο και το Παρίσι.

«Η πραγματικότητα στον τομέα πώλησης όπλων στην Ελλάδα δεν κολακεύει τη Γερμανία» σχολιάζει η εφημερίδα, παραθέτοντας στοιχεία που δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν το 15% των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Γερμανίας καταλήγει στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γαλλικές εξαγωγές όπλων βρίσκεται στο 10%. Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «ακόμα και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν να πουλήσουν ακριβά οπλικά συστήματα στην Ελλάδα, η οποία δαπανά για την άμυνα διπλάσια από κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία για τα γερμανικά υποβρύχια και στην αφιέρωση του 4% του ελληνικού ΑΕΠ για την άμυνα έναντι μέσου όρου 2% στην ευρωζώνη. «Αιτία για αυτό είναι η θεωρούμενη απειλή που συνιστά η Τουρκία για την ασφάλεια της χώρας» επισημαίνεται.

Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι «υπάρχουν φήμες ότι η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως όρο την εκπλήρωση συμφωνιών εκ μέρος της Αθήνας για την αγορά όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Η ειδική στον τομέα της άμυνας Κατερίνα Τσουκαλά, με έδρα τις Βρυξέλλες, σημειώνει ότι από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και μετά η Ελλάδα έχει ξοδέψει 216 δισεκατομμύρια ευρώ για όπλα, χωρίς αυτό το ποσό να περιλαμβάνει μυστικά κονδύλια.

Η κα. Τσουκαλά επισημαίνει την αδιαφανή διαδικασία προμηθειών για την άμυνα στην Ελλάδα, παρατήρηση που o Guardian συνοδεύει με αναφορά στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου-Φέροστααλ, αλλά και στην υπόθεση με τις μίζες της Siemens.  

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα υπενθυμίζει τις δηλώσεις Πάγκαλου περί πιέσεων για αγορά όπλων που δε χρειάζεται η χώρα και επισημαίνει ότι κανένας άλλος τομέας δαπανών δεν έχει συμβάλλει τόσο πολύ στη συσσώρευση του εθνικού χρέους όσο η άμυνα.

«Αν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα παρόμοια με τις άλλες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Είναι ζωτικής σημασίας αν η ΕΕ θέλει να μιλά για δίκαιες συμφωνίες τουλάχιστον να εγγυηθεί τα σύνορα με την Τουρκία ώστε η Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,2% του ΑΕΠ», δηλώνει ο οικονομολόγος Άγγελος Φιλιππίδης. 
Ο Guardian αναφέρει τέλος ότι υπάρχουν εικασίες πως οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ εκμεταλλεύονται χώρες όπως η Ελλάδα με ευάλωτα σύνορα για την πώληση των οπλικών τους συστημάτων.