Εντονο παρασκήνιο διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με αφορμή την πρόσκληση ένταξης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).
Παρά το γεγονός ότι τυπικά το θέμα της διεύρυνσης δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20 - 21 Μαϊου, ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και αυτό καθώς μία ομάδα κρατών, με ηγέτιδα την Τουρκία, επιδιώκουν να ανατρέψουν την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου, (Βέτο Καραμανλή) σύμφωνα με την οποία η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων.
Η στρατηγική της Άγκυρας -όπως αναφέρει σχετικά το vima.gr- επικεντρώνεται στην εισαγωγή στο Κοινό Ανακοινωθέν της προσεχούς Συνόδου Κορυφής ειδικής αναφοράς για την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας βέτο στο Βουκουρέστι το 2008 για την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία.
Αυτή είναι και η πάγια σκοπιανή θέση, όπως εκφράστηκε και σε πρόσφατη επιστολή του Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στους μονβίμοπυς αντιπροσώπους των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ - πλην του Έλληνα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη 15 Μαϊου κατά την επίσκεψη του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στην τουρκική πρωτεύουσα.
Όπως εξηγούν πάντως διπλωματικοί κύκλοι, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξουν ριζικές εκπλήξεις στο Σικάγο. Και αυτό καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να πιέσουν υπερβολικά την Ελλάδα σε μία περίοδο κατά την οποία η Αθήνα είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Όπως εξηγούν πάντως διπλωματικοί κύκλοι, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξουν ριζικές εκπλήξεις στο Σικάγο. Και αυτό καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να πιέσουν υπερβολικά την Ελλάδα σε μία περίοδο κατά την οποία η Αθήνα είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα όμως με άριστα ενημερωμένες πηγές, η Τουρκία ηγείται των προσπαθειών «να νερωθεί» το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, αλλά δεν είναι μόνη. Άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Σλοβενία και η Κροατία, αλλά επίσης η Νορβηγία και - προσεκτικά - η Βρετανία δεν είναι αντίθετες με αυτή την προοπτική με το σκεπτικό ότι πρέπει να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Αρχικά μάλιστα, η Άγκυρα πίεζε να γίνει χωριστή συνάντηση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (πΓΔΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο) σε επίπεδο κορυφής για να δοθεί ώθηση στη διεύρυνση της Συμμαχίας με αυτές. Η πρόταση αυτή δεν πέρασε και τελικά οι προαναφερθείσες τρεις χώρες, μαζί με τη Γεωργία, θα συμμετάσχουν σε συνάντηση μαζί με τα 28 κράτη - μέλη αλλά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Είτε τελικά υπάρξει αλλαγή στην απόφαση του Βουκουρεστίου είτε όχι, αυτό που φαίνεται ότι κυοφορείται είναι, κατά τις ίδιες πηγές, ότι από την επομένη του Σικάγου θα αυξηθούν έντονα οι πιέσεις για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα - με καταληκτική ημερομηνία ίσως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής το 2013. Το Βερολίνο φαίνεται μάλιστα να είναι μία από τις πρωτεύουσες που έχουν ταχθεί υπέρ της επιτάχυνσης των συνομιλιών μετά το Σικάγο, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την Αθήνα μέσω διπλωματικών διαύλων. Ανάλογα μηνύματα έχουν εκπέμψει και διάφορες πηγές από τις ΗΠΑ που προς το παρόν αποφεύγουν να εκδηλωθούν δημόσια.
Η έντονη τουρκική κινητικότητα λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία η Αθήνα είναι βυθισμένη σε μετεκλογική αστάθεια, η οποία έχει μάλιστα ως συνέπεια να μην είναι σαφές ποιος θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Σικάγο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να μεταβεί στην «πόλη των ανέμων» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλιας, ενώ ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας φέρεται, κατά ασφαλείς πληροφορίες, να έχει κατ' αρχήν δηλώσει απροθυμία να μεταβεί στη Σύνοδο. Στη θέση του έχει προκριθεί ως λύση η μετάβαση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη, ενώ το «παρών» έχει δηλώσει ότι θα δώσει κανονικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr