Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Σύνοδος ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Τι θα συζητηθεί

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
υποναύαρχος ΠΝ μέλος της ΚΕΘΑ

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στο Σικάγο των ΗΠΑ, στις 20-21 Μαΐου 2012. Περιδιαβαίνοντας την ιστοσελίδα του διαπιστώνονται διάφορα στοιχεία, που κατατίθενται στην συνέχεια. Οι σύμμαχοι κατά την νέα σύνοδο θα δουλέψουν πάνω στις αποφάσεις της αντίστοιχης της Λισαβόνας του 2010, με σκοπό «να αναπτύξουν τις πολιτικές κλειδιά της συμμαχίας και να επαναβεβαιώσουν τους διαντλαντικούς δεσμούς». Σύμφωνα με άλλη νατοϊκή οπτική, πλέον «τα λόγια θα πρέπει να μετατραπούν σε έργα και πρωτοβουλίες».

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί κυρίως σε τρεις βασικούς άξονες:

 Την δέσμευση της συμμαχίας για το Αφγανιστάν πέρα από το 2014, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της ευθύνης από τις νατοϊκές στις εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στο Σικάγο, οι ηγέτες θα καταθέσουν προτάσεις για να γίνει αυτό πραγματικότητα, «ώστε να εξασφαλιστεί, ότι η χώρα ποτέ ξανά δεν θα γίνει βάση παγκόσμιας τρομοκρατίας».

 Την εξασφάλιση ότι η συμμαχία έχει τις απαιτούμενες δυνατότητες, για «να υπερασπιστεί τον πληθυσμό και τα εδάφη της καθώς και να απαντήσει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα». Σε μια εποχή λιτότητας στο ΝΑΤΟ, λογαριάζουν να ακολουθήσουν μια μακράς πνοής στρατηγική, που ονομάζουν «έξυπνη άμυνα» (“smart defence”) και περιλαμβάνει διασύνδεση δυνατοτήτων (μέσα & δυνάμεις) και διαχείριση πολυεθνικών προγραμμάτων με καλύτερη ιεράρχηση προτεραιοτήτων ειδίκευση και συνεργασία.

 Την ενίσχυση του Νατοϊκού δικτύου «προθύμων» (“partners”) σ’ όλο τον κόσμο με την παραπέρα εμβάθυνση και διεύρυνση των δεσμών.

Ειδικά για την διαχείριση των προγραμμάτων της «έξυπνης άμυνας» διαβάζει κάποιος στην ιστοσελίδα, ότι περιλαμβάνει τρία στοιχεία:
 «Χειροπιαστά» πακέτα πολυεθνικών προγραμμάτων που να στοχεύουν σε αποκατάσταση των ελλείψεων σε κρίσιμες δυνατότητες (μέσα & δυνάμεις).

 Μακράς πνοής πολυεθνικά προγράμματα, που περιλαμβάνουν την αντιπυραυλική άμυνα, την συμμαχική επιτήρηση εδάφους και την αστυνόμευση αέρος.

 Στρατηγικά προγράμματα - στόχους για το 2020 που θα καλύπτουν περιοχές όπως διακλαδικών πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση και ανεφοδιασμό σε πτήση.

Συμπεράσματα:
 Δεν πρόκειται να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν για πολλά χρόνια μετά το 2014.

 Καθιερώνεται νέο καθεστώς στον τρόπο διάθεσης δυνάμεων και μέσων από τις χώρες για τους σκοπούς της συμμαχίας.

 Προωθούνται νέα εξοπλιστικά προγράμματα άλλα για αποκατάσταση ελλείψεων, άλλα μακράς πνοής και άλλα σαν στόχοι για το 2020!

 Η εμβάθυνση των δεσμών με τους «συνέταιρους» πιθανόν να περνάει και από την γειτονιά μας (ΠΓΔΜ), αν και ακούσαμε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Απομένει να μάθουμε, πως εμπλέκεται η χώρα σε όλα αυτά με τις υπογραφές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Όσο για το ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο" δεν έχουμε καμία απορία, καίτοι οι κυβερνώντες τη χώρα μας αποφεύγουν ανέκαθεν να το προβάλλουν, ο λαός μας θα έχει και εδώ τo μερίδιό του στα υπέρογκα νέα έξοδα εξοπλισμών κλπ, που καθόλου δεν κρύβονται πίσω από τις καινούργιες αποφάσεις και τα σχέδια ΝΑΤΟ και Αμερικανών. Η ΚΕΘΑ θα είναι ανάμεσα σε αυτούς, που θα αντιδράσουν και στις όποιες νέες αποφάσεις, που θα μετατρέπουν όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου σε θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων με συμμέτοχο και την χώρα μας!