Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τελειώνει η φαρσοκωμωδία;

Eνα τριήμερο έπαιζε τον πρωθυπουργό χωρίς ποτέ να θέλει να γίνει. Και αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας γνώριζε ότι τίποτε από όσα έλεγε δεν θα έκανε πράξη.

Μοναδική του επιδίωξη ήταν και είναι μια επαναληπτική αναμέτρηση τον Ιούνιο για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Επειτα από το τριήμερο σόου, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει εντός της ημέρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή. Το τέλος της δυνατότητας που του προσφέρθηκε το ανήγγειλε χθες αργά το βράδυ από το βήμα της Κ.Ο. του κόμματός του, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Αφού επικαλέστηκε διάφορες προφάσεις, όπως ότι δεν τα βρήκε προεκλογικά με τα κόμματα της Αριστεράς, ότι δεν του έδωσε την ευκαιρία ο «καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος» ή το γεγονός ότι δεν πήρε περισσότερες ψήφους, άρχισε πάλι εκ του ασφαλούς να τάζει τα πάντα στους πάντες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. «Το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου ωχριά μπροστά σ’ αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας!» επισήμανε ο Γ. Μιχελάκης.

Πόρτα όμως έφαγε ο κ. Τσίπρας και από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές «no» στην πρότασή του για ραντεβού.

Αντίστοιχη άρνηση εκδηλώθηκε και από τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, δεδομένου ότι το πρωτόκολλο και των δύο χωρών δεν προβλέπει συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων παρά μονάχα με ηγέτες κρατών. Ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε κάθε παράλογη απαίτηση για να «σιγουρέψει» την αρνητική απάντηση των αρχηγών. Μετά τις δηλώσεις μετανοίας που ζήτησε από την πρώτη στιγμή να υπογράψουν οι Ευ. Βενιζέλος και Α. Σαμαράς, χθες, για να αποφύγει οποιαδήποτε αναπάντεχα λογική λύση που μπορεί να του παρουσίαζαν για να κυβερνηθεί ο τόπος, επινόησε άλλα κόλπα. Οπως το να στείλουν από κοινού στην Ευρώπη επιστολή, να καταγγελθεί μονομερώς η δανειακή σύμβαση ή ακόμη η αστεία απαίτησή του να συγκροτηθεί οικουμενικού χαρακτήρα κυβέρνηση με μοναδικό αντικείμενο τη λήψη απόφασης για την καθιέρωση απλής αναλογικής στην εκλογική νομοθεσία.

Φυσικά, αυτού του είδους τα παιχνίδια τακτικής και παραπλάνησης, που υποδηλώνουν έλλειμμα στοιχειώδους σοβαρότητας και επίγνωσης της δραματικής κατάστασης της χώρας, ήταν λογικό να μη γίνουν αποδεκτά όχι μόνο από τους Ευ. Βενιζέλο και Α. Σαμαρά, αλλά και από το «συγγενές» κόμμα της ΔΗΜ.ΑΡ., που χθες αναγκάστηκε να αποδοκιμάσει τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο ο Α. Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε τη διερευνητική εντολή. «Ας αφήσει τα τερτίπια και τα κόλπα ο κ. Τσίπρας, χρειάζεται επιστροφή στη σοβαρότητα» είπε στον Αθήνα 9,84 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. Α. Παπαδόπουλος. «Ο κ. Τσίπρας με την καταγγελία της σύμβασης ζητά κάτι εντελώς διαφορετικό, που απομονώνει την Ελλάδα από παντού. Δεν μου ζητά ο κ. Τσίπρας να αποσύρω την υπογραφή μου! Μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας. Κι αυτό δεν πρόκειται να το κάνω» δήλωσε ο Α. Σαμαράς έπειτα από τη συνάντηση που είχε μαζί του, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος, που θα λάβει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, απέρριψε την πρόταση του Α. Τσίπρα για τη συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης με σκοπό τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το πάγωμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Μάλιστα αμέσως μετά τη συνάντηση άφησε να εννοηθεί ότι «θα βγάλει κυβέρνηση» η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σχολιάζοντας τις παρενέργειες που έχουν προκύψει στο πολιτικό σκηνικό από την κυβερνητική αστάθεια τόνισε: «Την προσπάθεια δεν την κάνουμε με τα μάτια στραμμένα στις επόμενες εκλογές, δεν την κάνουμε στο όνομα ενός κομματικού ή παραταξιακού συμφέροντος.

Θεωρώ εσφαλμένο να νομίζουν κάποιοι ότι αυτή η επώδυνη και επικίνδυνη φάση για τη χώρα είναι μια γόνιμη φάση για να ανασυγκροτηθούν πολιτικές οικογένειες ή παρατάξεις». Την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης αντιμνημονιακού μετώπου ομολόγησε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, προβάλλοντας επίσης και τις επιμέρους σοβαρές διαφωνίες του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό. Και ο Πάνος Καμμένος υπαινίχθηκε λύση στη συνάντηση των αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Γιώργος Κατσίγιαννης/dimokratianews.gr