Το πινγκ-πονγκ με το non paper του Πάνου Καμμένου, σχετικά με τη δημιουργία κυβέρνησης, συνεχίστηκε και χθες. Μάλιστα, με αφορμή τη διαρροή του ματαιώθηκε χθες και το προγραμματισμένο για τις 13.00 ραντεβού των κ. Παπούλια και Καμμένου.
Παράλληλα, δημιούργησε ένταση στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου και χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Λίγο αργότερα, με μια γραπτή ανακοίνωση πέντε σειρών η Προεδρία διέψευδε όσα ισχυριζόταν ο κ. Καμμένος, που μιλούσε για προβοκάτσια. Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Στις 13/5/2012 στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Καμμένος έδωσε στον κ. Παπούλια ένα κείμενο με τις θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο περιείχε διάφορα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με παράκληση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το κείμενο αυτό κοινοποιήθηκε στους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων». Να σημειώσουμε ότι χθες αρκετοί βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ένιωσαν «αδειασμένοι», καθώς δεν γνώριζαν τίποτε από τα σενάρια τα οποία περιελάμβανε το non paper και το οποίο ο κ. Καμμένος διέψευδε.
Σύμφωνα με το «Σενάριο Β» στο κείμενο που είχε μοιραστεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς τονιζόταν:
«Σενάριο Β
Μη αποδοχή του συνόλου των επτά Βασικών Πολιτικών Θέσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θέτουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς το ερώτημα: Αντιμετωπίζει η χώρα υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας;» Και το έγγραφο συνεχίζει:
«Αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας:
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους απέναντι στους Ελληνες και τη χώρα, θα παράσχουν ανοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λίγων μηνών, στην όποια κυβέρνηση ήθελε σχηματιστεί από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίσουμε την πολιτική ηγεσία για τις ακόλουθες θέσεις:
1. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
2. Δύο θέσεις αντιπροέδρου και μέλους, στην ΕΔΕΥ, χωρίς αλλαγή του νόμου σύστασής της.
Αν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας: Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν συμμετέχουν καθόλου στην κυβέρνηση και παραμένουν αντιπολίτευση, χωρίς καμία εμπλοκή στο κυβερνητικό σχήμα».
Μάλιστα στο ίδιο κείμενο υπάρχει και ένα «Σενάριο Γ» για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που υπάρξει ασυμφωνία δημιουργίας κυβέρνησης.
Tέλος, το «Σενάριο Α», σύμφωνα με το οποίο γινόταν αποδοχή του συνόλου των επτά θέσεων του κ. Καμμένου, θα οδηγούσε σε σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αναφερόταν ποιες θέσεις διεκδικούσε για λογαριασμό του κόμματός του.
Τελικά, κανένα από όλα αυτά τα... σενάρια δεν χρειάστηκε καν να εξεταστεί, καθώς όλα τινάχτηκαν στον αέρα και ο τόπος πάει ολοταχώς για εκλογές.
Νίκος Ελευθερόγλου/dimokratianews.gr