Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας φέρονται να έχουν καταστρέψει έγγραφα, που αποτελούσαν πειστήρια εναντίον μελών μιας νεο-ναζιστικής οργάνωσης, της NSU (National Socialistic Underground), που μέσα σε μια δεκαετία είχε σκοτώσει 10 ανθρώπους τουλάχιστον, είχε ληστέψει 14 τράπεζες και είχε τοποθετήσει δύο βόμβες. Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές το σκάνδαλο είναι του επιπέδου του “Watergate”…
Τον Νοέμβριο του 2011, η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού (Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος) ανακοίνωσε ότι ένας πράκτοράς της βρισκόταν παρών σε μια δολοφονία ενός 21χρονου Τούρκου από το NSU μέσα σε ένα internet cafe τον Απρίλιο του 2006. Ο πράκτορας, που είχε μεταφερθεί πλέον σε άλλη υπηρεσία, αποδείχθηκε από την σχετική έρευνα ότι, διακατεχόταν από ακροδεξιές αντιλήψεις και πως στο χωριό το οποίο μεγάλωσε, τον φώναζαν με το παρατσούκλι “Little Adolf” (“μικρός Αδόλφος”). Στο σπίτι του βρέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο, για το οποίο είχε νόμιμη άδεια, και αποσπάσματα από το Mein Kampf (“Ο Αγών μου” του Χίτλερ).
Τότε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Hans-Peter Friedrich, ζήτησε να δημιουργηθεί μια λίστα με όλους τους νεο-ναζί της Γερμανίας και να χρησιμοποιείται ως βάση δεδομένων για κάθε μια πράξη βίας. Την ίδια στιγμή η Άγκελα Μέρκελ ζητούσε σε ένα συνέδριο του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), να εργαστούν ώστε να κυρηχθεί παράνομο το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας (NPD).
Ήδη από τότε ήταν γνωστό ότι στο χωριό Zwickau, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, είχε στήσει το αρχηγείο της η νεο-ναζιστική, τρομοκρατική οργάνωση NSU. Μάλιστα, στις 4 Νοεμβρίου του 2011, τα δυο από τα τρία ηγετικά μέλη της οργάνωσης, ο Uwe Mundlos και Uwe Böhnhardt, σκοτώνονται, όταν ο πρώτος πυροβολεί τον δεύτερο και στην συνέχεια τον εαυτό του, ύστερα από μια ληστεία τράπεζας. Το τρίτο ιδρυτικό μέλος, η Beate Zschäpe, έφυγε και παραδόθηκε στην Αστυνομία. Το διαμέρισμα, που έγιναν όλα αυτά, και στο οποίο δρούσαν ήδη από το 1998 τα μέλη της οργάνωσης βρέθηκε καμμένο λίγες ημέρες αργότερα από τις αρχές. Μέσα, εκτός από τα πτώματα των δυο νεο-ναζί, βρέθηκαν και όπλα τα οποία συνδέονταν με πολλά εγκλήματα, που είχαν μείνει άλυτα.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, μια μερίδα πολιτικών που συμμετέχουν στην επιτροπή που ερευνά το ζήτημα του NSU, αποκάλυψαν στον Τύπο ότι η νεο-ναζιστική οργάνωση ευθυνόταν για την δολοφονία εννέα μικροεπιχειρηματιών Τουρκικής και Ελληνικής καταγωγής. Παρόλα αυτά, η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού δεν μπορεί να δώσει στοιχεία στην επιτροπή αυτή για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτά έχουν καταστραφεί.
Την στιγμή που η πολιτική ηγεσία κατηγορεί την υπηρεσία ότι έχει πολλά πράγματα να κρύψει, εκείνοι τονίζουν ότι πρόκειται για πράξη ενός πράκτορα και όχι αποτέλεσμα εντολής. Ο πράκτορας μάλιστα, που φέρεται να έδρασε μόνος του και να κατέστρεψε επτά φακέλους της υπόθεσης χρονολογημένα από το 2011, ήταν επικεφαλής του τμήματος, που αφορούσε την άντληση πληροφοριών από εξωτερικές πηγές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας, ο εν λόγω πράκτορας έλαβε την εντολή στις 10 Νοεμβρίου του 2011 να ψάξει σε φακέλους να βρει στοιχεία για τα τρια μέλη του NSU. Ανάμεσα σε άλλα αρχεία έψαξε και σε αυτά που αφορούσαν την Επιχείρηση Rennsteig. Αυτή είχε να κάνει με την δημιουργία πληροφοριοδοτών μέσα από την ακροδεξιά οργάνωση Thüringer Heimatschutz, στην οποία δρούσαν την περίοδο 1996 με 2003 τα τρία μέλη του NSU. Στην επιχείρηση ήταν αναμεμειγμένες τόσο το Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, όσο και η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού και η αντικατασκοπική υπηρεσία του στρατού.
Οι φάκελοι που αφορούν πληροφοριοδότες πρέπει εντός 10 ετών να καταστρέφονται. Έτσι ο πράκτορας δήλωσε στους ανωτέρους του ότι δεν βρήκε κάτι σχετικό με τους Mundlos, Böhnhardt και Zschäpe, αλλά βρήκε επτά φακέλους που θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί. Έτσι πήρε την εντολή να καταστρέψει αυτούς τους υποτιθέμενους φακέλους, κάτι που είπε πως έκανε τον Ιανουάριο του 2012, αλλά αργότερα αποκάλυψε ότι είχε κάνει στις 12 Νοεμβρίου, μια μέρα μόνο αφού αποκαλύφθηκε η σύνδεση του πυρήνα του NSU με συγκεκριμένες δολοφονίες.
Σύμφωνα με το Spiegel, πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι από την επιχείρηση Rennsteig, δημιουργήθηκαν τέσσερις λίστες. Μια για κάθε μια υπηρεσία που συμμετείχε στην επιχείρηση, και μια ακόμη, στην οποία η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού είχε επιλέξει 73 άνδρες “σε στρατεύσιμη ηλικία”. Τα ονόματα του Mundlos και του Böhnhardt ήταν σε αυτή την λίστα…
Οι λίστες από την επιχείρηση Rennsteig ακόμη υπάρχουν, σύμφωνα με τις πηγές, και αυτή την στιγμή μελετώνται ξανά. Όσον αφορά τους επτά κατεστραμμένους φακέλους γίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια για να τους συντηρήσουν ώστε να γίνουν πάλι αναγνώσιμοι.
O Ηeinz Fromm, επικεφαλής του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του στο τέλος του μήνα, μετά από 12 χρόνια, ύστερα από τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από την πολιτική ηγεσία για το σκάνδαλο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας.