Επιστρέφουν στο προσκήνιο τα σενάρια και η συζήτηση για την αποχώρηση από την ευρωζώνη, όχι των αδύναμων κρίκων της, αλλά των ισχυρών-μελών που αποτελούν τον λεγόμενο σκληρό πυρήνα της. Με αιχμή του δόρατος το κόστος της παραμονής ή της αποχώρησης από το ευρώ, στη Γερμανία, όπως και στη Φινλανδία, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πολλοί οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Γερμανίας, με βασικό επιχείρημα ότι για την κρίση δεν φταίει η υπερχρέωση των χωρών του Νότου, αλλά η γερμανική ανταγωνιστικότητα.
Οπως αναφέρει η DW, ο καθηγητής Νομισματικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Βόνης Μάνφρεντ Νόιμαν λέει: «Θα πρέπει να σκεφτούμε σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή ότι δεν χωράμε στην ευρωζώνη». Ο ίδιος αναφέρεται στην ισχυρή γερμανική βιομηχανία που κατέχει 20% μερίδιο στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας, τη στιγμή που στη Γαλλία δεν υπερβαίνει το 12%.Τις απόψεις του Γερμανού οικονομολόγου συμμερίζεται και ο Αμερικανός οικονομολόγος Κλάιντ Πρέστοβιτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι η πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών έχει αποτύχει, γιατί στηρίζεται στην πλάνη ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν, μέσω των προγραμμάτων λιτότητας, να γίνουν «πιο γερμανικές».
Ακόμη και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ να εξηγήσει γιατί η χώρα χρειάζεται να σώσει το ευρώ, κάτι το οποίο στοιχίζει πολλά στους φορολογουμένους, και τι θα απαιτήσει αυτό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Γκάουκ επισήμανε ότι η Μέρκελ «έχει το καθήκον να περιγράψει πολύ λεπτομερειακά τι σημαίνει η διάσωση του ευρώ, περιλαμβανομένου του τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό». Οι δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας έγιναν λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου της ομάδας 160 Γερμανών οικονομολόγων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι η Γερμανία και οι χώρες που «αντέχουν» δεν πρέπει να δώσουν καμία εγγύηση για τα χρέη. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού «Focus», το 49% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Τον περασμένο μήνα το ποσοστό αυτό ήταν 46%.