To πρώτο βήμα για την αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη είναι γεγονός. Η κυβέρνηση, η ΤτΕ και το ΤΧΣ με πολύ άμεσες και αποτελεσματικές διαδικασίες ολοκλήρωσαν την μεγαλύτερη τραπεζική αναδιάρθρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Έσπασαν σε good και bad bank την ΑΤΕ Bank και ταυτόχρονα πούλησαν την νέα good ATE στην τράπεζα Πειραιώς.
Το deal με στατικούς οικονομικούς όρους ευνοεί την Πειραιώς αλλά με δυναμικούς όρους αποτελεί ένα καλό deal καθώς διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας που αποτέλεσε βασικό σημείο της πρότασης της Πειραιώς και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της ΑΤΕ δεν απαξιώνονται αλλά ενσωματώνονται στον ενοποιημένο ισολογισμό της Πειραιώς.
Το deal με οικονομικοτεχνικούς όρους ήταν καλό καθώς με βάση τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους συμβούλους Alvarez & Marsal, την Bain και την Moelis προέκυψε ότι η αλληλοεπικάλυψη του δικτύου καταστημάτων στο σχήμα Πειραιώς good AΤΕ ήταν η μικρότερη ποσοστιαία ενώ ταυτόχρονα λόγω της συμπληρωματικότητας των δύο τραπεζών ο ενοποιημένος ισολογισμός της Πειραιώς θα ευνοηθεί σημαντικά. Μάλιστα εμφανίζει σε αυτή την φάση την μεγαλύτερη πιθανότητα γρηγορότερης ανάκαμψης και επιστροφής στην κερδοφορία. Η παράμετρος αυτό θα είναι σημαντική και για την μετοχή της Πειραιώς.
Με δυναμικούς όρους η Πειραιώς κερδίζει ρευστότητα καθώς το funding gap της good AΤΕ θα το καλύψει το ΤΧΣ, θα δοθούν και επιπλέον 500 εκατ ως προκαταβολή ώστε το tier 1 να βρεθεί περί το 8,2% και στρατηγικά, η Πειραιώς παίρνει 14,3 δις ευρώ καταθέσεις και 15,4 δις ευρώ δάνεια εκ των οποίων τα 3 δις είναι του αγροτικού τομέα.
Λόγω της καλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της good ATE η Πειραιώς θα φθάσει να διαθέτει ενοποιημένα 75 δις ενεργητικό εκ των οποίων τα 15 δις θα είναι καθαρό ενεργητικό χωρίς βάρη ή προβλήματα.
Αυτό σημαίνει ότι το σχήμα αυτό θα χρειαστεί λιγότερα αναλογικά κεφάλαια.
Οι όροι της συμφωνίας
Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί αναφέρουν ότι:
1)Από τον ισολογισμό της ΑΤΕ διαχωρίζονται και τοποθετούνται σε bad bank 6 δις ευρώ προβληματικά δάνεια ή δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση και δυνητικά δεν εξυπηρετούνται.
Σε αυτά περιλαμβάνονται και όλες οι μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές της ΑΤΕ όλες οι εταιρίες τύπου ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ κ.α.
2)Στην good ATE τοποθετούνται όλες οι καταθέσεις 15,4 δις ευρώ, που διασφαλίζονται 100% μέσα στο πλαίσιο του γεγονότος ότι η ενοποιημένη τράπεζα θα είναι συστημική άρα θα στηριχθεί από το ΤΧΣ.
Στην good ATE εντάσσονται και οι θυγατρικές στα Βαλκάνια σε Ρουμανία και Σερβία.
3)Η νέα Good Bank πωλήθηκε στην Πειραιώς όχι με ανταλλαγή μετοχών αλλά με μετρητά τελικώς στην τιμή που προσδιορίζεται σε P/BV κάτω των 0,5 ή 150-200 εκατ μετά τα πρόσθετα 500 εκατ που δόθηκαν στον ενοποιημένο ισολογισμό.
Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της good ATE την στιγμή της εξαγοράς από την Πειραιώς ήταν μηδέν.
Το ΤΧΣ εν συνεχεία κατέβαλλε ως νέα προκαταβολή στο νέο ενοποιημένο σχήμα Πειραιώς – good ATE επιπλέον 500 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς είχε λάβει 4,7 δις και επιπλέον 500 εκατ σημαίνει σύνολο 5,2 δις ευρώ κεφάλαια.
Τα 5,2 δις αποτελούν προκαταβολή και όχι το τελικό ύψος ανακεφαλαιοποίησης που εκτιμάται σε 5,7 με 5,8 δις ευρώ.
Το νέο ενοποιημένο σχήμα Πειραιώς – good ATE θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 8,2% περίπου.
Για να φθάσει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 το οποίο ταυτόχρονα είναι και core tier 1 καθώς είναι καθαρό κεφάλαιο από αμκ από 8,2% στο 10% θα χρειαστεί επιπλέον 750 εκατ ευρώ.
Άρα 5,2 δις ευρώ τα υφιστάμενα κεφάλαια που δόθηκαν συν τα 750 εκατ η νέα τράπεζα Πειραιώς – good ΑΤΕ Bank θα έχει λάβει περίπου 6 δις ευρώ από το ΤΧΣ.
Σε καθαρό κεφάλαιο το νέο σχήμα θα διαθέτει 3 δις τα υφιστάμενα κεφάλαια της Πειραιώς συν τα 500 εκατ που δόθηκαν ως προκαταβολή στο ενοποιημένο σχήμα συν τα 750 εκατ επιπλέον που θα χρειαστούν συνολικά δηλαδή 4,25 δις ευρώ.
4)Με δεδομένο ότι σε μια διάσπαση good και bad το παθητικό είναι ανεπηρέαστο το ενεργητικό της ΑΤΕ εμφανίζει ένα χάσμα 6 δις που αφαιρέθηκαν για να τοποθετηθούν στην bad bank.
Ως γνωστό το ενεργητικό και παθητικό είναι πάντα το ίδιο όπερ σημαίνει ότι προκύπτει ένα funding gap ένα χάσμα χρηματοδότησης συνολικά 5,5 δις ευρώ περίπου.
Αυτά τα 5,5 δις ευρώ τα καταβάλλει το ΤΧΣ στο νέο σχήμα και προσοχή αυτά τα 5,5 δις το ΤΧΣ δεν θα ζητήσει να επιστραφούν πίσω. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα bonus προς την εξαγορά. Αντίστοιχο bonus 1,1 δις είχε δοθεί στην νέα Proton και 770 εκατ στην TBank.
Το ΤΧΣ θα επιχειρήσει να πάρει πίσω ότι μπορεί από την διαδικασία της εκκαθάρισης των παλαιών δανείων.
5)Η Πειραιώς έχει λάβει 25 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ και 7 δις η ΑΤΕ. Συνολικά 32 δις ευρώ.
Η εξάρτηση αυτή θα αρχίσει να μειώνεται άπαξ και κάλυψε funding gap το ΤΧΣ.
6)Τι συνέβη με την πρόταση της Eurobank;
Κατά πληροφορίες η προσφορά της Eurobank έθετε ένα προαπαιτούμενο το οποίο αφορούσε τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης του σχήματος και η πρόταση αυτή δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα ελκυστική.
7)Εδώ και ημέρες προειδοποιούσαμε για την μετοχή της ΑΤΕ ότι οι επενδυτές αν παραμείνουν θα χάσουν τα λεφτά τους.
Όσοι είχαν μετοχές ΑΤΕ μετά το κλείσιμο της αγοράς στις 27 Ιουλίου 2012 την Δευτέρα 30 Ιουλίου μην ξαφνιαστούν. Δεν θα υπάρχουν μετοχές χάθηκαν οι μετοχές και όλα τα χρήματα που είχαν επενδυθεί σε αυτές. Όπως χάθηκαν οι μετοχές στην νέα Proton bank έτσι χάνονται και οι μετοχές στην good ATE.
Το συμπέρασμα
Η Αγροτική μια ιστορική τράπεζα γυρνάει σελίδα αλλά το όνομα της θα παραμείνει.
Η Πειραιώς επίσης γυρνάει μια σελίδα.
Οι δύο τράπεζες αλληλοσυμπληρώνονται.
Η Πειραιώς επωφελείται καθώς αυξάνει το ενεργητικό της και με 75 δις σε ενοποιημένη βάση γίνεται ακόμη περισσότερο συστημική.
Όσο περισσότερο συστημική είναι μια τράπεζα τόσο περισσότερο προστατεύεται.
Η Πειραιώς κερδίζει σε κεφάλαια και ρευστότητα. Είναι ένα καλό deal για την τράπεζα Πειραιώς καθώς περιλαμβάνει παραμέτρους πολύ καλές.
Το επόμενο deal θα είναι της Emporiki. Παίζουν δυναμικότερα Alpha και Εθνική.
Ως www.bankingnews.gr είμαστε υπερήφανοι καθώς αποκαλύψαμε το μεγάλο deal με μεγάλη ακρίβεια Πειραιώς good ATE και βεβαίως το γεγονός ότι πωλείται η Emporiki από την Credit Agricole.
Πιστεύω να είμαστε λίγο χρήσιμοι στην ενημέρωση σας.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr