Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Έρευνα εισαγγελέα για το πώς κατέληξε η χώρα στο Μνημόνιο


Έρευνα εισαγγελέα για το πώς κατέληξε η χώρα στο Μνημόνιο
Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, προκάλεσαν οι πρόσφατες καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος σε δηλώσεις του στους Times της Νέας Υόρκης είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν γνωστό ότι θα αποτύχει.


Ο κ. Πεπόνης διερευνά αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και εγκλήματα εις βάρος της εθνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι τα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν, αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, πριν καταλήξει η χώρα στο Μνημόνιο, και τις προειδοποιήσεις του Στρος Καν προς τον κ. Παπανδρέου ότι αν η χώρα προσέφευγε στο μηχανισμό της τρόικας, με τους όρους που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι, τότε το Μνημόνιο θα αποτύγχανε και η οικονομία θα οδηγούνταν σε καταστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στους «Times» της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είχε δηλώσει πως το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει», καθώς, όπως τόνισε, όπου είχε εφαρμοσθεί, σχεδόν ποτέ δεν είχε πετύχει.

Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας υποστήριξε ότι ο κ. Ρουμελιώτης δεν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση, ωστόσο όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Επικαίρων» είχαν υπάρξει επανειλημμένες προειδοποιήσεις και από τον κ. Στρος Καν και από τον κ. Ρουμελιώτη. 

Επίσης στο περιοδικό παρουσιάζονται αποκλειστικά συγκλονιστικές τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του ΔΝΤ από την τελευταία συνεδρίαση, όπου όλοι παραδέχονται ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να πετύχει, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και ότι αντιθέτως οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΔΝΤ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του καλούσε τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει:

1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν

2) Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και

3) Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής