Επικίνδυνη δραστηριότητα έχει αναπτύξει στην Ελλάδα ο σκληροπυρηνικός Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς, επιβεβαιώνοντας το αρχικό δημοσίευμα -όταν ανέλαβε- της «δημοκρατίας» ότι «θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα» μαζί του.Η εντολή που έχει δοθεί από την Αγκυρα είναι σαφής, προς όλους τους ανθρώπους της (φανερούς και μη): Να υιοθετηθεί το «μοντέλο Θράκης» και στα Δωδεκάνησα με επίκεντρο τη Ρόδο , αλλά με προφανή στόχευση στη συνέχεια να επεκταθεί όπου οι Τούρκοι εκτιμούν ότι έχουν συμφέροντα.
Ο εν λόγω Τούρκος διπλωμάτης είναι ο ίδιος που αποπέμφθηκε από το Ισραήλ όταν συνέβη το επεισόδιο με το «Μαβί Μαρμαρά» και τώρα έχει έρθει στην Ελλάδα και αναπτύσσει δραστηριότητα, που αντίκειται 100% στις σχέσεις καλής γειτονίας των δύο χωρών, για να το πούμε πολύ κομψά.
Με μιαν άλλη διατύπωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι άκρως επικίνδυνος, αφού υποθάλπει εξτρεμιστικούς κύκλους και η χάρη του πλέον πλην Θράκης φτάνει ως τα Δωδεκάνησα. Στα εγκαίνια των νέων γραφείων του συλλόγου «Αδελφοσύνη» στη Ρόδο τα έξοδα κάλυψε η τουρκική πρεσβεία και βέβαια παραβρέθηκε ο ίδιος ο Κερίμ Ουράς.
Ηδη ο σύλλογος έχει ζητήσει δύο δασκάλους να έρθουν από τη Θράκη στη Ρόδο για να διδάξουν την τουρκική γλώσσα, «γιατί οι νέοι Τούρκοι έχουν ξεχάσει τα τουρκικά», όπως πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία» πριν από έναν χρόνο ακριβώς! Οι επιλεγέντες θεωρούνται φανατικοί ισλαμιστές νεο-οθωμανοί και έχουν στο παρελθόν διατελέσει πρόεδροι της ανύπαρκτης κατά το ελληνικό δίκαιο «Ενωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης».
Το πρόβλημα τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης του Μέτσο Ιλτέρ, που έχει σταλεί στη Ρόδο από τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ με πρόσχημα την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των εκεί μουσουλμάνων, αλλά και από τον περίεργο ρόλο που διαδραματίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν-Ζεϊμπέκ.
Ανάλογη δραστηριότητα παρατηρείται και στην Κω, με τη λειτουργία τουρκικού συλλόγου, που -με πρόεδρο κάποιον Μαζλούμ Παϊζάνογλου- έχει επαφές με Τούρκους δασκάλους και αποδύεται γενικά σε διάφορες προσπάθειες για τον εκτουρκισμό των ντόπιων μουσουλμάνων του νησιού.
Πριν από έναν μήνα μέλη της «Αδελφοσύνης» μετέβησαν στη Θράκη, όπου συμμετείχαν σε «σεμινάρια «παντουρκισμού» του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Τα σεμινάρια αφορούσαν μεταξύ άλλων τον τρόπο ίδρυσης συλλόγων, τον προσηλυτισμό και το άνοιγμα των τουρκικών σχολείων. (Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία αυτά έκλεισαν από την κυβέρνηση των συνταγματαρχών το 1972, με όσα είχαν απομείνει να κλείνουν το 1991 λόγω ανεπαρκούς αριθμού μαθητών. Φυσικά καμία «δημοκρατική» κυβέρνηση δεν τόλμησε να
κάνει το ίδιο.)
Δύο δομές εξουσίας
Είναι σαφές ότι πλέον επιχειρείται η δημιουργία παράλληλων δομών εξουσίας, και στα Δωδεκάνησα, όπως αυτά που έχουν δημιουργηθεί με ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων (ή και ενθάρρυνση, εν προκειμένω, από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου). Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζει συνέχεια το Συμβούλιο της Ευρώπης ώστε να συγγραφεί έκθεση για την κατάσταση των Μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω, μετά την έκθεση που είχε γίνει για την Ιμβρο και την Τένεδο.
Στη Ρόδο και την Κω κατοικούν περίπου 4.000 μουσουλμάνοι, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι απολύτως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία διαθέτοντας μάλιστα και σημαντική περιουσία.