Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η «συνταγή» του Ρέικιαβικ!


Μαθήματα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρώπη δίνει ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών Στεϊνγκρίμουρ Σιγκφούσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», με βάση τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η δική του χώρα για να ξεπεράσει την κρίση. Μόνο που οι συμβουλές του είναι ακριβώς αντίθετες με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί της ευρωζώνης. 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι πρέπει να κάνουν χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, ο κ. Σιγκφούσον απάντησε: «Σε αυτές τις χώρες θα έλεγα το εξής: Καταρχάς, φτιάξτε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εμπνεόμενοι από το μοντέλο των σκανδιναβικών χωρών, το οποίο θα προστατεύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τα μέτρα λιτότητας. Η αγοραστική τους δύναμη πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί, προκειμένου οι δύο αυτές οικονομικές τάξεις να συνεισφέρουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας» υπογράμμισε ο Ισλανδός υπουργός, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «δεν κηρύττουμε ότι βρήκαμε την οικονομική θεραπεία για τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Το μόνο που λέμε είναι το ότι εμείς δεν περιμέναμε στιγμή, αλλά πήραμε όλα εκείνα τα μέτρα που θεωρήσαμε απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Ποια είναι αυτά τα μέτρα με τα οποία η Ισλανδία, τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση των τραπεζών της το 2008, μπήκε ξανά στον «ίσιο» οικονομικό δρόμο;... «Ο τρόπος που το πετύχαμε ήταν μέσω ενός συνδυασμού κάποιων απαραίτητων, δυστυχώς, φορολογικών μέτρων, της περικοπής δαπανών αλλά και της διατήρησης του κράτους κοινωνικής πρόνοιας» λέει ο κ. Σιγκφούσον, ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι η χώρα του έχει καταφέρει να επιτύχει ακόμη τους υψηλούς στόχους που έχει βάλει.

Ο υπουργός επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ισλανδία έχει ξανά ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% το 2012 και 3,1% το 2011, το ποσοστό ανεργίας ολοένα και πέφτει, ενώ το κρατικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ από το δυσθεώρητο 14% του 2008.

Εφημ. "Δημοκρατία"