Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Ιερώνυμος: Αγώνας για μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή για μία γερμανική Ευρώπη;

Ιερώνυμος: Αγώνας για μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή για μία γερμανική Ευρώπη;
Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με το religiousnews.gr, αναφέρθηκε στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Τους Έλληνες υπερασπίστηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

«Ποιμαίνω αυτόν τον λαό 44 χρόνια. Και δεν είναι ούτε ένας λαός κλεφτών, ούτε ένας λαός απατεώνων όπως τον παρουσιάζουν δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Μία τέτοια παρουσίαση δεν βοηθάει αλλά επιδεινώνει την κατάσταση» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος.

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι εργατικοί, αξιοπρεπείς, με έναν πολιτισμό που θα τον ζήλευε κάθε κράτος και κάθε χώρα. Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Έχουμε περάσει κι άλλες κρίσεις τις οποίες ξεπεράσαμε με υπερηφάνεια και είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή θα την ξεπεράσουμε, αλλά μας μένει το παράπονο για τη στάση ευρωπαϊκών λαών απέναντί μας» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, με επικεφαλής τον γ.γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών κ. Όλαφ Τβέιφ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.

Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με το religiousnews.gr, αναφέρθηκε στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας: «Θα ήθελα να κάνουμε μια σύγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του χθες και του σήμερα. Άλλωστε, είμαι ένας άνθρωπος που πίστεψα σε αυτό το σχήμα, ήθελα να προχωρήσει και το στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Στα κείμενα των θεμελιωτών αυτής της ιδέας, γίνεται λόγος για αδελφοσύνη, για συνεργασία, για αλληλεγγύη. Που στ' αλήθεια φαίνονται όλα αυτά;».

Και πρόσθεσε: «Έχω γνωρίσει την Γερμανία και την αγαπώ, αλλά άλλο αυτό κι άλλο η πραγματικότητα. Το ερώτημα μου είναι απλό: ο αγώνας γίνεται για μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή για μία γερμανική Ευρώπη; Παρακολούθησα με λύπη τον προπηλακισμό του προξένου στη Θεσσαλονίκη γιατί κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στους Έλληνες πολίτες. Και τον καταδικάζω. Όμως, στην αθλιότητα που υπάρχει σήμερα, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν ένα πιάτο φαγητό, όταν ακούγεται από τα Μ.Μ.Ε. ότι η Γερμανία κέρδισε ένα δισεκατομμύριο επτακόσια εκατομμύρια από την κρίση, τι θα κάνει αυτός ο λαός; Κι όταν μάλιστα κουβαλά και τις μνήμες από την Κατοχή».