Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

"Ράπισμα" Αρχιεπισκόπου στους τραπεζίτες


1867391Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Σκληρό μήνυμα προς τους τραπεζίτες απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ του παρουσίασε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι με τα δάνεια και τις απειλές για κατασχέσεις από τις τράπεζες, ζητώντας την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για να τους βοηθήσει.

"Θεωρώ τραγική την κατάσταση που βιώνετε. Ήρθε η ώρα να αντιληφθούν οι τραπεζίτες ότι ...δεν πρέπει να συμμετέχουν μόνο στα κέρδη αλλά και τις ζημιές τους. Ήρθε η ώρα να αντιληφθούν ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες στη χώρα μας είναι οικογενειακές και στηρίζουν την πραγματική οικονομία πρέπει να στηριχθούν, πρέπει να ζήσουν" είπε.

"Δε μπορούμε να μιλούμε μόνο για επιμήκυνση του χρέους της χώρας, αλλά πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά την ανάγκη επιμήκυνσης των χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών" σημείωσε.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους για την απόφαση να καταργηθεί η αργία της Κυριακής και να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές φορές το χρόνο, ανέφερε:

"Κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιτυχία της Ευρώπης είναι η σύνθεση της διαφορετικότητας. Η Κυριακή είναι μία ιερή μέρα. Αλλά είναι και μία ευκαιρία ένωσης της οικογένειας, διατήρηση της παράδοσης, της κουλτούρας και των αξιών".

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε την ανάγκη να βοηθηθούν οι νέοι στη χώρα που πλήττονται από την ανεργία και παρουσίασε μία σκέψη του που προτίθεται να φέρει ως θέμα συζήτησης στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους και ένα από αυτά θα μπορούσε να δοθεί από την Εκκλησία, διαθέτοντας εκτάσεις της τις οποίες θα καλλιεργούν όσοι νέοι που φύγουν από τα αστικά κέντρα. Υπό τον όρο όμως, όπως είπε, να συμβάλλει αναλόγως και η Πολιτεία.


Αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική περιουσία χαρακτηρίζοντας παραμύθι τα όσα έχουν ειπωθεί, ζήτησε να ξεκαθαριστεί το θολό τοπίο που υπάρχει γύρω από την εκκλησιαστική περιουσία.