Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Παρέμβαση των ΗΠΑ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ εναντίον των ρωσικών εταιριών

Παρέμβαση των ΗΠΑ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ εναντίον των ρωσικών εταιριώνΟι ΗΠΑ φαίνεται δεν μπορούν να χωνέψουν ότι θα περιοριστούν σε δευτερεύοντα ρόλο στα ενεργειακά της χώρας πίσω από τη Ρωσία


Με μία χονδροειδή, όσο και αναμενόμενη παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, ανάλογη με αυτές που συνήθιζαν στις δεκαετίας του '50 και του '60, οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στη νύχτα, έλαβαν επίσημα θέση κατά του ενδεχομένου πώλησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ σε μία εκ των ρωσικών εταιρειών Gazrpom και Sintez!

Επιβεβαιώνοντας αυτούς που υποστήριζαν ότι η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αναδειχθεί σε "γεωστρατηγικό ναρκοπέδιο" για την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί και η Μόσχα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι
"Αν δεν τηρηθούν οι δεσμευτικές πλειοδοτικές διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ οι σχέσεις των δύο χωρών θα υποστούν καίριο πλήγμα" αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει δεκτός στην Μόσχα ο Α.Σαμαράς!

Εκτός του ότι θα "παγώσει" συνολικά το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που με εξαίρεση κάποιες αραβικές χώρες είναι το μοναδικό που προσφέρει άφθονο "ζεστό" χρήμα στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις.

Ιδού τα όσα πρωτοφανή διατυπώθηκαν από τις ΗΠΑ, διά της εκπροσώπου, μάλιστα, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ (φωτό) η οποία απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά την απόφαση της Ελλάδας για την πώληση της ΔΕΠΑ, το ενδιαφέρον της Ρωσίας να αγοράσει την εν λόγω εταιρεία και κατά πόσον η αμερικανική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική σ' αυτή την προοπτική, είπε:

"Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στα θέματα της ενέργειας στη Μεσόγειο.

Προφανώς, είναι μια κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το είδος των ρυθμίσεων στα θέματα ενέργειας που επιθυμεί να κάνει σε εμπορική βάση.

Στην περίπτωση της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι"!

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση "Αν η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας στα θέματα της ενέργειας", υποστήριξε ότι "Είναι ένα γενικό σχόλιο σχετικά με την πολιτική μας οπουδήποτε στον κόσμο".

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία αμερικανική εταιρεία που να έχει καταθέσει κάποια πρόταση ή να συμμετέχει στον διαγωνισμό.

Και με την αμερικανική λογική εκτός του διαγωνισμού πρέπει να τεθεί και η τρίτη σε σοβαρότητα εταιρεία που είναι η SOCAR (κρατική εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν) γιατί κι αυτή είναι εταιρεία παραγωγός φυσικού αερίου!

Διαβάστε περισσότερα στο defencenet.gr