Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Τι γνώριζαν ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου για την οικονομία το 2009



Εξηγήσεις για τις ατυχείς δηλώσεις και την απουσία στοιχειώδους συντονισμού στην κυβέρνησή του έδωσε με 15 ημέρες καθυστέρηση ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μέσω συνεργατών του. Με το πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «Σπάμε 15 μύθους» έδωσε τη δική του εκδοχή και προκάλεσε νέες αντιδράσεις σε στελέχη της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή.

Εκτός από την αντίδραση του κ. Ευάγγελου Αντώναρου από την προσωπική σελίδα του στο Twitter, όπως αναμενόταν από το βράδυ της Παρασκευής παρατηρείται κινητικότητα
στελεχών της «καραμανλικής» πτέρυγας. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν ανέμενε από την αρχή αντίδραση στους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και στην εκ των υστέρων κριτική του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.

Με την βραδεία αντίδραση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ...
πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση σχετικώς με τους χειρισμούς που έχουν γίνει στην οικονομία. Φαίνεται μάλιστα ακόμα περισσότερο ότι όχι μόνο η πορεία προς τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2009 αλλά και οι χειρισμοί ως τον Μάιο του 2010, οπότε και η χώρα υπήχθη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα αποτελεί σημείο τριβής ακόμα και στις συσκέψεις των τρικομματικών εταίρων.

Τα νεώτερα στοιχεία έρχονται να απαντήσουν στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. «Ούτε ο Αίσωπος, ούτε η μύθοι μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε από το 2008 την κατάσταση της εθνικής οικονομίας», αναφέρει στέλεχος της Ν.Δ. που βρισκόταν σε θέση να γνωρίζει τι συνέβαινε στην οικονομία επί πρωθυπουργίας κ. Κώστα Καραμανλή.

Και σ’ αυτό υπάρχουν στοιχεία τα οποία δεν παρατίθενται με την αοριστολογική υφή του πολιτικού λόγου όπως έκαναν οι συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο «θυμός» Παπακωνσταντίνου για Παπαθανασίου

Ανήμερα των γενεθλίων του κ. Καραμανλή, στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και την πολιτική που εφάρμοζε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου. «Ο κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς μια οικονομία μπορεί να βγει από την ύφεση μειώνοντας τη συνολική ζήτηση. Αυτό πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες: Πώς μπορεί να βγει μια οικονομία από την ύφεση, παγώνοντας μισθούς και αυξάνοντας φόρους», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το ποιος ακολούθησε αυτήν την τακτική τελικώς, το γνωρίζει ολόκληρος ο λαός που έχει υποστεί τις συνέπειές της.

Την ίδια ημέρα, επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας ήταν ενήμερη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία μηδενός εξαιρουμένου, δηλαδή του κ. Παπανδρέου. Το έγγραφο – ντοκουμέντο από την πρεσβεία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να μη θεωρηθεί αναμφισβήτητο στοιχείο.

Σύμφωνα με το έγγραφο 337/14.09.2009, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια δήλωσε: «Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες που συμμετέχουν στις εκλογές και είναι πιθανόν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας μετά τις εκλογές, γνωρίζουν την κατάσταση». Προφανώς αυτή η δήλωση αποτέλεσε προειδοποίηση ανώτατου στελέχους της Κομισιόν προς τον κ. Παπανδρέου που διεκδικούσε με πάθος την εξουσία αλλά και του κ. Παπακωνσταντίνου που παρέδιδε μαθήματα οικονομίας άνευ διδασκάλου από την τηλεόραση.

Στις 24 Νοεμβρίου 2009 ο διαχρονικά φιλικά διακείμενος προς τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε από τη Βουλή ότι είχε ενημερώσει προεκλογικώς τον κ. Παπανδρέου και ζητούσε άμεσα διαρθρωτικά μέτρα για να συμμαζευτεί το έλλειμμα.

Ποιος απέκρυψε την αλήθεια

«Το ποιος απέκρυπτε το έλλειμμα και πρόβλημα μάλλον δεν είναι «μύθος» αλλά «άλλου παπά ευαγγέλιο» που λέει κι ο λαός», σχολιάζουν οι «καραμανλικοί». Εξηγούν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2010 υπήρχε δηλαδή ένα διάστημα εννέα μηνών στο οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να χάσει ούτε στιγμή και να επιδείξει αποτελέσματα αντί να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ. «Αντ’ αυτού κάποιοι που διαψεύδουν μύθους επέτρεψαν στον κ. Παπακωνσταντίνου να παίζει το ρόλο του Κέινς στα ΜΜΕ και να επιβάλλει το “νόμο του Μέρφυ” στην οικονομία», σχολιάζουν.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο τότε στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Έχουμε πει ορισμένα πράγματα πάρα πολύ ξεκάθαρα. Δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί. Δεν θα υπάρξει περαιτέρω φορολόγηση της μέσης ελληνικής οικογένειας και των χαμηλοσυνταξιούχων». Τα στελέχη της ΝΔ απαντούν«πρέπει να είναι πρόβλημα κάποιων προσώπων που αναρριχήθηκαν σε υψηλά αξιώματα στο ΠΑΣΟΚ να μην τα έχουν καλά με την ανάγνωση και τη μελέτη».

Δέκα ημέρες πριν ο κ. Αλμούνια είχε προειδοποιήσει ότι θα υπήρχε ειδική διαδικασία για τα μέτρα που θα λαμβάνονταν στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας στις αρχές του 2010. Ίσως κι αυτές οι επισημάνσεις αποτελούν «μύθο».

Τι γράφει ο Στάινμπρουκ για τον ΓΑΠ

Μύθος αποτέλεσε το σύνθημα που έγινε προεκλογικό λάβαρο και έλεγε «Λεφτά υπάρχουν». Όσο το υποσχόταν ο κ. Παπανδρέου επιτρέποντας ακόμα και στους κλητήρες της Ιπποκράτους να κάνουν ερμηνείες προς την υποψήφια κομματική πελατεία, τόσο αυξανόταν η αγωνία τους Ευρωπαίους. Κάποιοι λοιπόν δεν παραδέχονται ότι χρησιμοποίησαν λαϊκίστικα πυροτεχνήματα ή δεν είπαν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πώς αλλοιώς μπορεί να καταρριφθεί, όχι ένας μύθος αλλά ένα στοιχείο ακόμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Πέερ Στάινμπρουκ έγραψε στο βιβλίο του: «Όταν επισκέφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2009 ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, δεν είχε καμμιά ψευδαίσθηση ως προς την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα. Είχε πλήρη συνείδηση της τεράστιας πρόκλησης που σήμαινε μια ενδεχόμενη εκλογή του.

»Μόλις απάντησα στις ερωτήσεις του για τις προσπάθειες εξυγείνασης των οικονομικών στη Γερμανία, στην περίοδο 2006 – 2008 και τού εξέθεσα τις απόψεις μου για την κατάσταση της οικονομίας, (ο ΓΑΠ) με αποχαιρέτισε με την ειρωνική παρατήρηση ότι δεν ήταν πλέον τόσο σίγουρος πως ήθελε να κερδίσει τις εκλογές»… Μύθος κι αυτό το ντοκουμέντο;

Προϋπολογισμός μαθητευόμενων «μάγων»

Στο κείμενο με τίτλο «Σπάμε 15 μύθους» αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε πως το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%. Το έγγραφο που έστειλε ο τότε γ.γ. ΕΣΥΕ κ. Μανώλης Κοντοπυράκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στην Eurostat έκανε λόγο περί επεξεργασίας στοιχείων που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση που θα προέκυπτε μετά τις 3 Οκτωβρίου. Μυθικό κι αυτό το ντοκουμέντο; Έχει και αριθμό πρωτοκόλλου SG-312/30.09.2009. Καλό;

Στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν 30 δισ. ευρώ, δηλαδή 12,7% του ΑΕΠ. Τα ίδια στοιχεία έδωσε στις 20 Οκτωβρίου 2009 στις Βρυξέλλες ενώ διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχουν άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας», εννοώντας ότι υπήρχε σχέδιο στήριξης της οικονομίας με πακέτο 2,5 δισ. ευρώ.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έλαβε σειρά επώδυνων και οδυνηρών μέτρων εις βάρος της κοινωνίας μάλλον είναι άλλος ένας αστικός μύθος», σχολιάζουν ειρωνικά στη Νέα Δημοκρατία και μιλούν για τους «μαθητευόμενους μάγους» του συστήματος Σημίτη.

Αν δει κανείς τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στο κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο του 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου περιλαμβάνει: α) αυξήσεις μισθών, β) επίδομα αλληλεγγύης, γ) δεσμεύσεις για κανένα νέο φόρο ή έκτακτες εισφορές, δ) αυξήσεις δαπανών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, υγείας και παιδείας.

Παράλληλα, οι κύριοι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου αναζήτησαν χρήματα στις διεθνείς αγορές με… μυθικά «επιχειρήματα». Παρουσίασαν την Ελλάδα χρεωκοπημένη, διεφθαρμένη, χωρίς ισχυρή θεσμική συγκρότηση, άνευ εισπρακτικών μηχανισμών. Ύστερα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή οφείλεται το ράλλυ των spreads.

Κι από μύθους, ο Αίσωπος παραμένει αξεπέραστος εδώ και χιλιάδες χρόνια.

www.newsbomb.gr