Τουρκική προβοκάτσια φοβάται η ελληνική κυβέρνηση μετά και τη στήριξη που εξέφρασε η Γαλλία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Επιτελείς του Πενταγώνου έχουν λάβει εντολή να παρακολουθούν εντατικά τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς το περιβάλλον «ελλοχεύει κινδύνους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τόσο από στρατιωτικές όσο και από διπλωματικές πηγές εκφράζονται φόβοι πώς οι Τούρκοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια στις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι, «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ και θα το κάνει με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται». Πόσο μάλλον όταν εκφράστηκε η απόλυτη στήριξη του Ολάντ στην ανακήρυξη της ΑΟΖ με συμμετοχή της Γαλλίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Ήδη, οι Τούρκοι έδειξαν ...
την ενόχληση τους σχεδόν την ίδια στιγμή που Σαμαράς και Ολάντ μιλούσαν για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ.
Στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου «σηκώθηκαν» δύο ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για δήθεν παραβιάσεις του εναερίου χώρου τους και των χωρικών τους υδάτων. «Ελληνικό αεροσκάφος C-27J παραβίασε τον εναέριο χώρο μας για 1 λεπτό νοτιοδυτικά την χερσονήσου Datca», υποστήριζε στην μία ανάρτηση του το Τουρκικό Επιτελείο, ενώ στη δεύτερη ανέφερε πώς, «σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα δυτικά της επαρχίας Didim».
Στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν τις αναρτήσεις αυτές ως «προειδοποιητικές βολές», ενώ σημειώνουν πώς την περίοδο αυτή οι Τούρκοι πραγματοποιούν ανθυποβρυχιακές ασκήσεις στο νότιο Αιγαίο, προγραμματίζουν νέες και θέλουν εντός του Μαρτίου να «βγάλουν» το νέο ερευνητικό σκάφος τους στο Αιγαίο για σεισμικές έρευνες.
«Μία αύξηση της έντασης στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανή», τόνισε ανώτατος αξιωματικός του Πενταγώνου, μη αποκλείοντας ακόμη και «θερμό επεισόδιο». Η νυχτερινή «διείσδυση» τουρκικού ελικοπτέρου στην Κάλυμνο δεν ήταν τυχαία, ούτε μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός πώς μετά από επίσημες ανακοινώσεις για την ΑΟΖ από Έλληνες αξιωματούχους η Άγκυρα απαντά σε υψηλό τόνο εκφράζοντας απειλές και εγείροντας νέες αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει συνεχή ενημέρωση για τις τουρκικές κινήσεις και αναμένει την αντίδραση της Άγκυρας για το θέμα της ΑΟΖ ειδικά μετά τις κοινές δηλώσεις με τον Ολάντ. Αυτός είναι και ο λόγος που έσπευσε να πεί πώς «προσανατολισμός της Ελλάδας είναι η φιλία με την Τουρκία, αλλά ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν».
Μήνυμα επίσης στην Τουρκία ήταν και το ότι, «θα κινηθούμε βάσει του διεθνούς δικαίου που έχουμε υπογράψει», ενώ τα ελληνικά κοιτάσματα «αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές για την Ευρώπη». Με λίγα λόγια ο Σαμαράς διεμήνυσε στην Άγκυρα πώς η Ελλάδα έχει τη στήριξη των ισχυρών της Ευρώπης για να ανακηρύξει ΑΟΖ και να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της. Μετά επιχειρήματα αυτά θα μεταβεί στην Τουρκία στις 4 και 5 Μαρτίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.