Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Η Σκιά που στοιχειώνει τον νέο Πάπα Φραγκίσκο...


 Πάπας Φραγκίσκος: Ταπεινός, εξισορροπιστής και με μια «σκιά» να τον κυνηγά...Τον Χόρχε Μπεργκόλιο ακολουθεί μία ιδιαίτερα «σκοτεινή» ιστορία από το παρελθόν αφού ελέγχεται για τις σχέσεις του με την δικτατορια της Αργεντινής την περίοδο 1976-1983.

Τον Φεβρουάριο του ’76 ο Μπεργκόλιο, ως επικεφαλής των Ιησουιτών του Μπουένος Άιρες ζήτησε από δύο ιερείς να εγκαταλείψουν το έργο τους στις παραγκουπόλεις. Εκείνοι αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να αποπεμφθούν από την Κοινότητα των Ιησουιτών και λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα να απαχθούν και να φυλακιστούν από το καθεστώς. Οι δύο άνδρες, ο Φρανθίθκο Γιαλικς και ο Ορλάντο Γιόριο, άντεξαν πέντε μήνες στη φυλακή και τελικά βρέθηκαν ζωντανοί, ναρκωμένοι και ημίγυμνοι.

Ο ένας εξ αυτών κατηγόρησε τ
ον ανώτερό τους, τον Μπεργκόλιο ότι όχι μόνο δεν τους προστάτευσε, αλλά τους παρέδωσε στον στρατό. Ο Οράσιο Βερμπίτσκι, αργεντίνος δημοσιογράφος και συγγραφέας έγραψε βιβλίο επί της υπόθεσης, με τίτλο «El Silencio: de Paulo VI a Bergoglio: las relaciones secretas de la Iglesia con la ESMA».

Ο ίδιος ο Μπεργκόλιο υποστήριξε, μέσω της αυτοβιογραφίας του, ότι μετά τη φυλάκιση των δύο ιερέων, δούλεψε παρασκηνιακά για να αφεθούν ελεύθεροι, μεσολαβώντας στον δικτάτορα Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία κατηγορήθηκε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του αυταρχικού καθεστώτος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σε αντίθεση με τη Χιλή και τη Βραζιλία επέδειξε αδιαφορία για τις φρικαλεότητες που σημειώνονταν καθημερινά

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τον αργεντινό Πάπα ως μεταβατική λύση για το Βατικανό, δεδομένης της ηλικίας του. Ο χρόνος θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις του αμφιλεγόμενου κ. Μπεργκόλιο…