Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Κ. Λαπαβίτσας: Επιμένει για έξοδο από ΟΝΕ


Για να βγούμε απ' το τέλμα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις, που θα συμπεριλαμβάνουν στάση πληρωμών και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους καθώς και έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, τονίζει ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας.

Μιλώντας στο «ΣΚΑΙ» ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε μάλιστα ότι τους όρους διαγραφής του χρέους θα πρέπει να τους βάλει η ελληνική πλευρά, κάτι που θα την φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τη νομισματική ένωση και την Ευρώπη.

"Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Αντέξαμε ως τώρα σε ύφεση 25%, σε ανεργία 30%. Που θα φθάσει αυτή η κατάσταση; Θα φύγουν όλοι οι νέοι και θα γίνουμε χώρα γερόντων", δήλωσε ο κ. Λαπαβίτσας επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για έξοδο της χώρας απ' την Ευρωζώνη.

Πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών πλήττοντας τους ίδιους τους Έλληνες και όχι τους ξένους πιστωτές. Την πλήρωσαν οι ομολογιούχοι, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

“Η νομισματική ένωση
αποτυχημένη και καταστροφική”, επαναλαμβάνει ο κ. Λαπαβίτσας, συμπληρώνοντας: "Η πολιτική λιτότητας είναι αντιπαραγωγική και δημιουργεί τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις. Αυτή είναι η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη και οι λαοί το συνειδητοποιούν. κανείς πλέον δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι οι Έλληνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τη σημερινή συνταγή απλά εξελίσσεται η κατάρρευση τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας.