Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Ποδαρικό με υποχωρήσεις και υποκλίσεις ο Αναστασιάδης


Ποδαρικό με υποχωρήσεις και υποκλίσεις ο Αναστασιάδης

Πρωτοφανής η παθητικότητα του νέου Προέδρου ενώ στη Λευκωσία υπάρχει έντονη δυσφορία για την επιλογή του Μιχάλη Σαρρή με το… «αμαρτωλό παρελθόν»!  

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Προσχεδιασμένη θεωρεί η κυπριακή κοινή γνώμη την απόφαση του Eurogroupγια την εφ’ άπαξ εισφορά των καταθέσεων που φθάνει το 9,9% για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Το αρχικό μούδιασμα έχει γίνει οργή τόσο εναντίον του προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του υπουργού Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή.

Από το πρωί όλοι συζητούν στη Λευκωσία ότι επιβεβαιώνονται τελικά οι φόβοι του κ. Γιώργου Λιλλήκα. Η κυπριακή αντιπροσωπεία προσήλθε στο Eurogroup κακώς προετοιμασμένη και με πρωτοφανή υποχωρητική διάθεση αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο συμφωνίας που τελικά επιβλήθηκε με την αμήχανη αποδοχή των κυρίων Αναστασιάδη και Σαρρή.

Η πολιτική αναίδεια φθάνει σε τέτοιο βαθμό ώστε ...
οι καταθέτες που πήγαν νωρίς το πρωί στις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές δεν μπορούσαν να κάνουν την παραμικρή ανάληψη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κυπριακά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι «ο λαός πιάστηκε στον ύπνο».

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε Κύπριος διπλωματικός πααρατηρητής. «Πρόκειται για ατιμωτική ενέργεια που  δεν μπορεί παρά να συγκριθεί ως προς το ποιόν της αντιλήψεως με την αναιδή εκτροπή που εκτέλεσε με εντολές ξένων κέντρων και του τυράννου Δημήτρη Ιωαννίδη ο ανεκδιήγητος Νικόλαος Σαμψών στις 15 Ιουλίου 1974», σχολίασε το μεσημέρι.

Τεταμένο το κλίμα
Αυτό το κλίμα έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο κ. Μιχάλης Σαρρής οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε μερικές ημέρες να ξεπεράσουν με την απόφαση του Eurogroupνα ξεπεράσουν κάθε αρνητικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί από τα πεπραγμένα του κ. Δημήτρη Χριστόφια και της κυβέρνησής του. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από την κοινή γνώμη, πυρ και μανία είναι τόσο η αντιπολίτευση, όσο και παραδοσιακά στελέχη του «Δημοκρατικού Συναγερμού» που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Το υπουργικό συμβούλιο που έχει ανακοινωθεί αναμένεται να είναι θυελλώδες. Δεν αποκλείεται μάλιστα απ’ αυτό να κριθεί το μέλλον του κ. Αναστασιάδη στο τιμόνι της Κύπρου. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή και δεν μπορεί να διορθωθεί με το αντεπιχείρημα ότι έγινε προσπάθεια να καμφθεί η απαίτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε για κούρεμα όλων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες κατά 40%. Για τη στάση και τις απαράδεκτες απόψεις που έχει διατυπώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει την οργή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου και προειδοποίησε σχετικώς αλλά μάλλον ο Πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών δεν εκτίμησαν τη σοβαρότητα της καταστάσεως. 

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις από τα ΜΜΕ του Ομίλου «Δίας» (εφημερίδα «Σημερινή», Ράδιο «Πρώτο», Τηλεόραση «Σίγμα»). Τα δημοφιλή Μέσα του Ομίλου αναφέρουν ότι η Λευκωσία ολίσθησε με την απειλή του κλεισίματος των τραπεζών και κάνουν λόγο για οδυνηρή συμφωνία.
Οι αντιδράσεις και το «αμαρτωλό παρελθόν»

Κατά τη δεκάωρη διαπραγμάτευση υπήρξαν ρίξεις και εμπλοκές που έφεραν σε δύσκολο σημείο τους κυρίους Αναστασιάδη και Σαρρή, οι οποίοι απείλησαν ακόμα και με αποχώρηση.
Απορίες ωστόσο προκαλούν σχόλια από τουρκικές πηγές για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, οι οποίες προσβάλουν το κοινό αίσθημα στη Λευκωσία και φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ που παρακολούθησαν τις εργασίες της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά ήθελε πάση θυσία να εγκλωβίσει σε ένα αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να περάσει την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της.

Οι θέσεις που εξέφρασε το μέλος της ΕΚΤ κ. Γιερκ Άσμουσεν ότι δήθεν η φορολόγηση δεν αποβλέπει σε τιμωρία της Λευκωσίας ή πως δήθεν πρόκειται για δίκαια μέτρα «επιμερισμού του φορτίου» ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις που προέβαλε η γερμανική πλευρά. Για να συρθεί η κυπριακή πλευρά σ’ αυτό το όνειδος χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλα τα μέσα.
Λέγεται πως οι Ευρωπαίοι έκαναν τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή να αισθανθεί άβολα όταν άφησαν υπονοούμενα μέχρι και το «αμαρτωλό παρελθόν του». Τον Οκτώβριο του 2011 ο κ. Σαρρής συνελήφθη στα Κατεχόμενα επ’ αυτοφόρω σε ομοφυλοφιλικό όργιο με Τουρκοκυπρίους, δύο ανήλικους 15 ετών κι έναν 18χρονο. Όπως είχε δημοσιεύσει εκείνη την εποχή το “Newsbomb.gr” η τουρκοκυπριακή κατοχική διοίκηση είχε διασύρει τον κ. Σαρρή, για τη σύλληψη του οποίου και τις προσαγωγές του στα παράνομα δικαστήρια του «Αττίλα», έδιναν πολιτικό χαρακτήρα επειδή είχε διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης του συγχωρεμένου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Επιλογή του Αναστασιάδη

Ακόμα κι αυτή η επιλογή χρεώνεται στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος θα έπρεπε να αντιληφθεί το βρώμικο παιγνίδι που παίζουν οι δυνάμεις που θέλουν υποδούλωση της Κύπρου με τον ίδιο τρόπο που εκχωρεί η Ελλάδα τα κυριαρχικά δικαιώματά της στη γερμανική ηγεμονία και την ιμπεριαλιστική κάστα που ελέγχει την Ε.Ε. Εκτός από το κακό κλίμα στο εσωτερικό, ο Πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει ένα νέο πιθανό ντελίριο της τουρκοκυπριακής κατοχικής διοίκησης που αναθάρρησε με την ντροπή των Βρυξελλών αλλά και τα αδιέξοδα που ήδη έχουν αρχίσει να «βλέπουν» οι Αμερικανοί στην περίπτωση της Κύπρου.

Οι ερασιτεχνισμοί στην πολιτική και η παθητικότητα σε κάθε είδους διαπραγμάτευση έχουν κόστος που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ηγεσία της Λευκωσίας με ένα κοινό παρονομαστή: «Φωνή λαού, οργή Θεού».

newsbomb.gr