Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Δύει στο εξωτερικό το άστρο του Ερντογάν;


Μιχάλης Ιγνατίου: Δύει στο εξωτερικό το άστρο του Ερντογάν;
Από τον Μιχάλη Ιγνατίου

Ο κ. Ερντογάν αποδεικνύεται αναξιόπιστος, ανεύθυνος και ανίκανος σύμμαχος και έχει περιπλέξει αντί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων στο Ιράν και στη Συρία...

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι περίεργη, αλλά και παράξενη – δεν πρόκειται για συμπέρασμα δικό μας, είναι η θέση υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, που διαθέτουν «φρέσκια» ενημέρωση από τα μέλη της αποστολής που συνόδευσαν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Για πρώτη φορά η πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται «επισφαλής». Η προσωπικότητα του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, που κυριαρχεί στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, είναι δύσκολο να αναλυθεί με προβλεπόμενους ιατρικούς όρους και οι εξάρσεις του, που είναι αδικαιολόγητες για υγιή άνθρωπο, οδηγούν τη χώρα του σε απομόνωση.

Ως γνωστόν, η γραφειοκρατία, που κυριαρχείται από ανίδεους υπαλληλίσκους, προσέφερε προστασία στον κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την έωλη δικαιολογία ότι είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Η θέση αυτή βασίστηκε στο γνωστό «Δόγμα Γόλστατερ» (του 1981), το οποίο έπρεπε να εγκαταλειφθεί εν τη γενέσει του. Οι γραφειοκράτες δικαιολογούσαν όλες τις προκλητικές και βλακώδεις κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, σε σημείο που είχαν εξοργιστεί παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και οι Κούρδοι.

Αίφνης, μετά τον τελευταία αντι-εβραϊκή λυσσώδη επίθεση του κ. Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξύπνησαν. Ενώπιον του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αμερικανός υπουργός αποδοκίμασε με σκληρότητα αλλά και ειρωνεία τις δηλώσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού, και ακολούθησε ο αντιπρόεδρος, Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Κέρι, ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, που συμμετείχε στο συνέδριο του εβραϊκού λόμπι.

Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι το άστρο του κ. Ερντογάν δύει στο εξωτερικό, όπου οι πάντες έχουν κουραστεί με τα καμώματά του. Δεν είναι τόσο οι αντι-ισραηλινές κορώνες του που ενοχλούν, όσο το μίσος που βγάζει η ρητορική του Τούρκου ηγέτη, ο οποίος ελέγχεται από τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον Τούρκο ιμάμη που βρήκε καταφύγιο στις ΗΠΑ από το 1999, όπου ανενόχλητος μολύνει τα Αμερικανόπουλα. Είναι μια άλλη περίεργη και ύποπτη πτυχή των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα είναι ο πρώτος επισκέπτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ο κ. Ερντογάν ο πρώτος προσκεκλημένος στο Λευκό Οίκο. Δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο μέχρι της στιγμής. Προβλέπεται πως, εάν τελικά επισκεφθούν την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο κ. Νταβούτογλου, θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά ψυχρότητα και αδιαφορία πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο κ. Ερντογάν αποδεικνύεται αναξιόπιστος, ανεύθυνος και ανίκανος σύμμαχος και έχει περιπλέξει αντί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων στο Ιράν και στη Συρία. Η δε στάση του έναντι του Ισραήλ έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Την περασμένη εβδομάδα, η εβραϊκή οργάνωση AmericanFreedomDefenseInitiative (AFDI) τοποθέτησε διαφημίσεις σε τρένα και λεωφορεία μεγάλων αμερικανικών πόλεων εναντίον του Ερντογάν, που τον παρουσιάζουν ως σύμμαχο του ιδρυτή της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, και «τρομοκράτη». Το περιεχόμενο των διαφημίσεων προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, γνωστός για την ψυχρότητα των αναλύσεών του, μου είπε πως οι διαφημίσεις δείχνουν με ακρίβεια τα αισθήματα των Ισραηλινών, ειδικά του εβραϊκού λόμπι, αλλά και αρκετών Αμερικανών έναντι του κ. Ερντογάν... 

e-mail: mignatiou@aol.com – twitter: @mignatiou