Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Δεν εγγυάται» την ασφάλεια των ξένων πρεσβειών η Βόρεια Κορέα...


H Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή. Πολεμικά πλοία με αντιπυραυλικά συστήματα αναπτύσσει το νοτιοκορεατικό ναυτικό. H Πιονγκγιάνγκ κάλεσε όλες τις ξένες πρεσβείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών από τις 10 Απριλίου στην περίπτωση σύγκρουσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο υπενθύμισε στην Πιονγκγιάνγκ την υποχρέωσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές.

"Η βρετανική πρεσβεία ...στην Πιονγκγιάνγκ έλαβε ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας σήμερα το πρωί, στην οποία αναφερόταν ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν θα μπορεί να εγγυηθεί από τις 10 Απριλίου την ασφάλεια των πρεσβειών και των διεθνών οργανώσεων στην χώρα στην περίπτωση σύγκρουσης», αναφέρει το Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωσή του.

"Σύμφωνα με τα λεγόμενα της βορειοκορεατικής κυβέρνησης από τις 10 Απριλίου δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών και των διεθνών οργανώσεων στην χώρα στην περίπτωση μιας σύγκρουσης», δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Η Βόρεια Κορέα είναι υπεύθυνη βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για την προστασία των διπλωματικών αποστολών», υπενθύμισε η ίδια.

Παράλληλα ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα συνέστησε σήμερα στην τσεχική πρεσβεία στην βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα να απομακρύνει το προσωπικό της, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

Με την ανάπτυξη δύο πολεμικών πλοίων που φέρουν αντιπυραυλικά συστήματα Aegis απάντησε το νοτιοκορεατικό ναυτικό στην μεταφορά και δεύτερου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή από τη Βόρεια Κορέα. Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν πως τα εν λόγω σκάφη θα αναπτυχθούν τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική ακτή, με τη Σεούλ να ανακοινώνει πως πρόκειται μάλλον για «τεστ» παρά για επικείμενη εχθρική ενέργεια.

Η Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα, μετέδωσε σήμερα το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ως πηγή της πληροφορίας κυβερνητικό αξιωματούχο στη Σεούλ.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο επιβεβαίωσε χθες την εγκατάσταση του πρώτου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε την πληροφορία.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στην αρχή της εβδομάδας, δύο πυραύλους Musudan μεσαίου βεληνεκούς προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε δύο οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα εκτόξευσης», δήλωσε ο νοτιο-κορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το Yonhap.

Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος για την προστασία των βάσεών τους.

«Όπως φαίνεται, ο Βορράς είναι έτοιμος να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Ο νοτιοκορεατικός και ο ιαπωνικός Τύπος ανέφεραν χθες ότι η Νότια Κορέα φαίνεται ότι έχει εγκαταστήσει στην ανατολική της ακτή ολόκληρη συστοιχία πυραύλων Musudan. Στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας δήλωσαν στο Yonhap ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανόν να εκτοξεύσει πύραυλο στις 15 Απριλίου, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του βορειοκορεατικού κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ-Σουνγκ, που πέθανε το 1994.

Αμερικανικές ασκήσεις στις Φιλιππίνες,/b>

Χιλιάδες άνδρες των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων άρχισαν σήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην επικράτεια της ασιατικής χώρας, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και ενώ συνεχίζονται οι διενέξεις λόγω της διεκδίκησης διαφιλονικούμενων περιοχών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν 4.000 στρατιώτες, 32 αεροσκάφη —περιλαμβανομένων 12 μαχητικών F-18— και ένα πολεμικό πλοίο για τα γυμνάσια με την κωδική ονομασία Μπαλικατάν (‘δίπλα-δίπλα’), ενώ οι Φιλιππίνες διέθεσαν 10 αεροσκάφη, δύο πολεμικά πλοία και 4.000 άνδρες για τις εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Στελέχη και ακτιβιστές της αριστεράς στις Φιλιππίνες επέκριναν την έκταση των φετινών στρατιωτικών γυμνασίων, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η Μανίλα παραχωρεί στις ΗΠΑ μία βάση για έναν ενδεχόμενο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.

«Συρόμαστε στον επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ», προειδοποίησε η αριστερή συνδικαλιστική οργάνωση Κίνημα της Πρώτης Μαΐου.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο Γ' τόνισε ότι η κυβέρνησή του έκανε βήματα για να διευκολύνει τους 43.000 και πλέον υπηκόους των Φιλιππίνων στη Νότια Κορέα. «Ας μην δημιουργήσουμε φόβο στην κοινή γνώμη», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Άλμπερτ δελ Ροσάριο είπε ότι «θεωρώ ότι ως σύμμαχοι που έχουμε υπογράψει μια διμερή συνθήκη, εάν υπάρξει επίθεση, οφείλουμε να συνδράμουμε η μία (χώρα) την άλλη». Ο Δελ Ροσάριο έκανε την δήλωση αυτή ερωτηθείς εάν η Μανίλα θα προσφέρει επιχειρησιακές διευκολύνσεις για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφος των Φιλιππίνων σε περίπτωση επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Δελ Ροσάριο πρόκειται να μεταβεί στη Σεούλ αύριο Σάββατο όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας για να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής του για τους υπηκόους της χώρας του στο νοτιοκορεάτικο έδαφος.

Σύμφωνα με τις αρχές των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ, τα γυμνάσια Μπαλικατάν περιλαμβάνουν σενάρια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής σε περίπτωση καταστροφών, στρατιωτική εκπαίδευση και συντονισμό για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Οι δύο κυβερνήσεις λένε ότι τα γυμνάσια ενισχύουν την πολυετή διμερή αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Μανίλα και την Ουάσινγκτον, που είχε επισημοποιηθεί με μια συνθήκη το 1951.

www.kathimerini.gr