Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Ρωσία: Ολονύκτια κράτηση «πράκτορα της CIA» στη Μόσχα

Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ένας άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με τη Μόσχα ονομάζεται Ράιαν Φογκλ, βρίσκεται στο έδαφος κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Ο κατηγορούμενος Αμερικανός διπλωμάτης καλείται να εγκαταλείψει τη χώρα

Σε ολονύκτια κράτηση Αμερικανού διπλωμάτη, τον οποίο κατηγορεί ως πράκτορα της CIA προχώρησε η Μόσχα, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ρωσικές αρχές, προσπάθησε να στρατολογήσει πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, διαδόχου σχήματος της KGB.
Την είδηση μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος σύμφωνα με τη Μόσχα ονομάζεται ...
Ράιαν Φογκλ και διατελεί τρίτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, κρατήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και την Τρίτη το πρωί παραδόθηκε σε αμερικανούς διπλωμάτες.
Τα ρωσικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μεγάλο χρηματικό ποσό, συσκευές επικοινωνίας και γραπτές οδηγίες για τον ρώσο πράκτορα τον οποίο θα έπρεπε να στρατολογήσει.


«Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της FSB συνέλαβε και κράτησε ένα μέλος του προσωπικού της CIA ο οποίος εργαζόταν υπό την κάλυψη της ιδιότητας του τρίτου πολιτικού γραμματέα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μόσχα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η FSB.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάλεσε άμεσα τον αμερικανό πρεσβευτή Μάικλ ΜακΦόλ για εξηγήσεις επί του ζητήματος.

Στη συνέχεια, το υπουργείο κήρυξε τον κ. Φογκλ persona non grata και τον κάλεσε να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος.

«Ανάλογες προκλητικές ενέργειες στο πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου δεν ενισχύουν σε καμία περίπτωση το πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης», σημείωσε στην σχετική ανακοίνωσή του.
Αργότερα το απόγευμα, η FSB έδωσε στη δημοσιότητα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, φωτογραφία γράμματος το οποίο, σύμφωνα με την υπηρεσία, περιέχει οδηγίες για την διενέργεια κατασκοπείας υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το γράμμα, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, βρέθηκε στην κατοχή του κ. Φογκλ. Από πλευράς Στείτ Ντιπάρτμεντ, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένα σχετικό σχόλιο.

Αργά το βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ρωσία κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από τις ρωσικές αρχές, δεν έκανε ωστόσο κανένα περαιτέρω σχόλιο για την απέλασή του.

euronews/naftemporiki