Του Γ. Δελαστίκ
Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στην Ευρώπη για τη σημερινή ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ ως της 28ης χώρας - μέλους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αντί για κλίμα πανηγυρισμών και χαράς, αυτό που επικρατεί είναι κλίμα πολιτικής κηδείας. Δεν χαίρονται ούτε καν οι Γερμανοί, παρόλο που οι Κροάτες είναι ένας ιστορικά γερμανόδουλος λαός που στάθηκαν ενθουσιωδώς ακόμη και στο πλευρό του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέχρι και... κροατικό σώμα των Ες Ες είχαν φτιάξει, μέχρι και ναζιστική κυβέρνηση είχαν και έσφαξαν εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους πολίτες! Τίποτα από αυτά όμως δεν κρίνεται αρκετό από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν καταδέχθηκε καν να πάει χθες στην Κροατία για τις γιορτές της ένταξής της στην ΕΕ και έστειλε έναν ασήμαντο... γενικό γραμματέα υπουργείου για να εκπροσωπήσει το Τέταρτο Ράιχ!
«Η λίστα των ελλείψεων της Κροατίας είναι μεγάλη:
αναποτελεσματική, υπερμεγέθης διοίκηση, μη ανταγωνιστικές, συχνά ακόμη κρατικές επιχειρήσεις, άκαμπτη αγορά εργασίας με υπερβολικά υψηλούς μέσους μισθούς και 20% ανεργία, μεγάλη διαφθορά μέχρι και την κορυφή του κράτους εν μέρει» έγραφε την περασμένη Κυριακή η δεξιά γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και κατέληγε στο αρνητικό συμπέρασμα: «Παρά τις προόδους τα τελευταία χρόνια, η χώρα βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τα στάνταρ της ΕΕ».
Η πολύ σκληρότερη και θρασύτερη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» είναι πολύ πιο ωμή και χυδαία στις διατυπώσεις της. Αποκαλεί την Κροατία... «επόμενο τάφο δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ»! Αυτό βέβαια που δεν ομολογούν οι δεξιοί Γερμανοί είναι ότι για τα χάλια της Κροατίας κύριοι υπεύθυνοι είναι οι ομοϊδεάτες τους δεξιοί Κροάτες που κυβερνούν τη χώρα ολόκληρη σχεδόν την εικοσαετία που κύλησε από την απόσχιση της χώρας τους από την ενιαία Γιουγκοσλαβία τον Ιούλιο του 1991.
Ποιος δεν θυμάται πόσο πολύ είχαν αγκαλιάσει η Ανγκελα Μέρκελ και οι δεξιοί Ευρωπαίοι ηγέτες τον Ιβο Σάναντερ, τον δεξιό Κροάτη πρωθυπουργό που διαδέχθηκε τον ακροδεξιό εθνικιστή ηγέτη Φράνγιο Τούτζμαν που έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ανεξάρτητη Κροατία, αλλά συνιστούσε κάποια δυσφήμηση για την ευρωπαϊκή Δεξιά λόγω της βαρβαρότητάς του. Μόνο που ο Σάναντερ παραιτήθηκε ξαφνικά από πρωθυπουργός το 2009 και τον Δεκέμβριο του 2010 τον... συνέλαβε η αυστριακή (!) αστυνομία κοντά στο Ζάλτσμπουργκ, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος που είχαν ζητήσει οι κροατικές αρχές, καθώς ο Σάναντερ την είχε κοπανήσει από την Κροατία κατηγορούμενος για αλλεπάλληλες υποθέσεις διαφθοράς.
Είχε πάρει μίζα 500.000 ευρώ από μια αυστριακή τράπεζα, άλλη μίζα 5 εκατομμυρίων ευρώ από ουγγρική ενεργειακή εταιρεία και πάει λέγοντας. Πέρυσι τον Νοέμβριο καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή ο ομοϊδεάτης απατεώνας της Μέρκελ και τον έκλεισαν μέσα. Πέρα όμως από τους κλέφτες και διεφθαρμένους δεξιούς πολιτικούς που λεηλάτησαν την κροατική βιομηχανική υποδομή που κληρονόμησαν από τη σοσιαλίζουσα Γιουγκοσλαβία, η διαδικασία ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ δεν άφησε τίποτα όρθιο στην οικονομία της.
Πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 2009, η χώρα βρίσκεται σε συνεχή ύφεση! Εχοντας διαπιστώσει την παταγώδη αποτυχία της ένταξης στην ΕΕ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007, όπως και την ουσιαστική αποτυχία της μεγάλης διεύρυνσης της ΕΕ το 2004 με οκτώ χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, πρώην κρατών του «υπαρκτού σοσιαλισμού», οι Γερμανοί και η ΕΕ ήταν πολύ αυστηροί απέναντι στην Κροατία. Υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις της να ιδιωτικοποιήσουν τις κρατικές επιχειρήσεις πριν ενταχθεί στην ΕΕ η χώρα, να κάνει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και όλες αυτές τις κοινωνικές αθλιότητες που ταυτόχρονα καταστρέφουν την οικονομία κάθε κράτους.
Το αποτέλεσμα είναι η Κροατία με το που εντάσσεται στην ΕΕ, να είναι ταυτόχρονα υποψήφια για... διάσωση από χρεοκοπία (!), όπως έγραφαν την περασμένη εβδομάδα οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Τόσο ο οίκος αξιολόγησης Στάνταρντ εντ Πουρς όσο και ο οίκος Μούντις έχουν ήδη υποβιβάσει τα κρατικά ομόλογα της Κροατίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» τους τελευταίους μήνες! Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ δεν κρύβει την αντίθεσή του στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.
Παρ' όλ' αυτά, η γερμανική Βουλή τον Μάρτιο ψήφισε υπέρ της κροατικής ένταξης - τελευταίο από τα 27 κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ που την ενέκρινε. «Η ένταξη της Κροατίας οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. Πρέπει να λειτουργήσει ως παρότρυνση για άλλες βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία και έτσι να σταθεροποιήσει την περιοχή, η οποία κουβαλάει ακόμη πολλά προβλήματα μετά τους εμφυλίους πολέμους της δεκαετίας του 1990» γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» υποκριτικά. Η ουσία είναι ότι ένταξη στην ΕΕ σήμερα σημαίνει υποταγή στο Τέταρτο Ράιχ, άρα επέκταση της γερμανικής επιρροής.