Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

“Κατέβασε τα ρολά” η αμερικανική κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια! (Που είναι το ΔΝΤ να τους συμβουλέψει;)

Obama01-02july2013Από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Κογκρέσο, βρίσκεται σε εξέλιξη η μερική διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Έγινε αυτό που ονομάζουμε “δημοσιονομικός γκρεμός”.

Να εξηγήσουμε τί σημαίνει αυτό: Βάζει λουκέτο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και τίθενται αυτοδίκαια οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αργία άνευ αποδοχών. Επηρεάζονται άμεσα 700 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δεν επηρεάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.


Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε πριν από λίγο τα υπουργεία και τις λοιπές τπηρεσίες ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο Κογκρέσο, άρα το κράτος κλέινει και “κατεβάζει τα ρολά”.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης τα μεσάνυκτα (ώρα Ουάσιγκτον).

Λίγα λεπτά πριν από τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελεγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, συμφώνησε στη διατύπωση επίσημου αιτήματος για διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία.

Ομως πριν από την σύγκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την πρόταση για διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να δώσουν την τελική τους έγκριση στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ετσι φτάσαμε στο κλείσιμο της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε μήνυμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Τους είπε ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά ενημέρωσε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Ανέφερε τα εξής:

“Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο”, είπε ο πρόεδρος Ομπάμα στο τηλεοπτικό μήνυμά του.

Τι σημαίνει για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η εξέλιξη αυτή; Γίνονται κανονικά οι συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ (στις 3 το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον) και τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Αλλά δεν γίνονται τα εγκαίνια της ελληνικής έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη.

Επίσης δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή αν θα γίνουν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο Κογκρεσο. Ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματίσει να συναντήσει μεγάλο αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών.

(μέρος από mignatiou.com)