Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Η ζωή μας υποθηκευμένη σε τρελούς και κλέφτες

Obama-Oval01-06october2013Τελικά, όλα κρέμονται από μια κλωστή. Η ζωή μας είναι υποθηκευμένη σε αποφάσεις τρελών, άπληστων και απατεώνων. Αυτός ο κόσμος θα τελειώσει είτε από παράνοια όταν πατήσει κάποιος το κουμπί εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων ή από επιλογές πολιτικών που υποκινούνται από αρρωστημένες ή κερδοσκοπικές πρακτικές.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ. Μια ολόκληρη υπερδύναμη παρέλυσε εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων-εκβιασμών φανατικών μελών του Κογκρέσου. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που απορρίπτουν την κλιματική αλλαγή και τη θεωρία της εξέλιξης.


Οι Ρεπουμπλικανοί, που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή, καταψήφισαν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, με βασικό στόχο να σαμποτάρουν τον νόμο για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας. Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τα τελευταία 17 χρόνια. Περίπου ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταλεί στα σπίτια τους, σε απλήρωτη άδεια. Ακόμη και το σύμβολο των ΗΠΑ, το Άγαλμα της Ελευθερίας, «κατέβασε ρολά».

«Οι Ρεπουμπλικανοί έκλεισαν την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας ιδεολογικής σταυροφορίας» υποστήριξε ο πρόεδρος Ομπάμα, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσω ενώπιον της απαίτησης να αρνηθώ περίθαλψη σε εκατομμύρια Αμερικανούς». Οι έως τώρα ρεπουμπλικανικές προτάσεις προσωρινής χρηματοδότησης του κράτους έχουν ως όρο την αναβολή χρηματοδότησης του Obamacare, με βάση τη θέση ότι πλήττει την οικονομία.

Μπορεί ένα προσωρινό χρηματοδοτικό κενό της αμερικανικής κυβέρνησης να μη φαίνεται ως τραγική εξέλιξη, αλλά όσο συνεχίζεται κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το συνολικό κόστος και τις «παράπλευρες απώλειες» στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο.

Μερικοί οικονομολόγοι διατυπώνουν την άποψη ότι δεν αποκλείεται το «πείσμα των ακροδεξιών», επιμένοντας να καταργήσουν ένα νόμο, να δημιουργήσει απρόσμενες οικονομικές αναταράξεις. Επειδή στις ΗΠΑ ακόμη η οικονομία δεν είναι ισχυρή, παρά την ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, εκτιμάται ότι το χρηματοδοτικό κενό, αν διαρκέσει για πολύ, θα επιφέρει ένα τέτοιο πλήγμα που θα ανατινάξει την παγκόσμια οικονομία.

Δυστυχώς όμως, σε κάθε χώρα δεν ευθύνονται μόνο οι ακραίοι, οι τρελοί και οι κλέφτες πολιτικοί, αλλά και όσοι τους ψηφίζουν!

 Πηγή: www.philenews.com - Official White House Photo by Pete Souza