Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

"Κυανόκρανος" ο... Χρύσανθος!

"Κυανόκρανος" ο... Χρύσανθος!Νέος ρόλος για τον εξ απορρήτων συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά

Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αυξηµένες αρµοδιότητες απέκτησε εσχάτως ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.∆. και εξ απορρήτων σύµβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από κάθε δραστηριότητα και εξαγγελία του πρωθυπουργού ανέλαβε εργολαβικά να βελτιώσει µία από τις -κατά κοινή οµολογία- πιο «χτυπητές» αδυναµίες της κυβέρνησης. Συγκεκριµένα, πήρε τον ρόλο του «συνδέσµου» µεταξύ του Μεγάρου Μαξίµου και της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας, µε στόχο να δηµιουργήσει νέα δεδοµένα στην επικοινωνία των δύο πλευρών, η οποία όλο αυτό το διάστηµα ήταν µάλλον προβληµατική και ως επί το πλείστον αναποτελεσµατική.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Βλέπετε, το διαχρονικό alter ego του κ. Σαµαρά πέρασε µε πολύ καλό βαθµό τις εξετάσεις στο µέτωπο της φορολογίας ακινήτων, όπου κλήθηκε να συµβιβάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις µεταξύ των βουλευτών της επαρχίας και των αστικών κέντρων, να εντάξει τις προτάσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο και παράλληλα να πείσει για την αναγκαιότητα να περάσουν οι σχετικές προβλέψεις από τη Βουλή. Ουσιαστικά, ο κ. Λαζαρίδης έγινε µέσα σε µία νύχτα... Μπαλτάκος στη θέση του Μπαλτάκου, αφού σε πρώτη φάση το πρωθυπουργικό επιτελείο είχε επιλέξει ως συνδετικό κρίκο µεταξύ βουλευτών και πρωθυπουργικού περιβάλλοντος τον γενικό γραµµατέα της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ο γνωστός δικηγόρος δεν ήταν η πλέον ενδεδειγµένη επιλογή, αφού στην κρίσιµη στιγµή έδειξε να χάνει την ψυχραιµία του, γεγονός που προκάλεσε επιπρόσθετους «πονοκεφάλους» στον Αντώνη Σαµαρά.

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. Ηταν το περασµένο καλοκαίρι όταν ο κ. Μπαλτάκος επιστρατεύτηκε για να κάµψει τις έντονες αντιδράσεις που είχε εκφράσει µερίδα κοινοβουλευτικών στελεχών της Ν.∆., αναφορικά µε συγκεκριµένες διατάξεις του πολυνοµοσχεδίου του υπουργείου Οικονοµικών, που καλούνταν να ψηφίσει (και τελικά ψήφισε) το Κοινοβούλιο. Αγνοώντας πλήρως βασικές αρχές περί διαχείρισης κρίσεων, αντί να ρίξει νερό, έριξε λάδι στη φωτιά, αφού, όπως έλεγαν φανερά εκνευρισµένοι τότε οι «γαλάζιοι» βουλευτές, προχώρησε σε µια άνευ προηγουµένου επίδειξη αµετροέπειας, βγάζοντας µε τουλάχιστον άχαρο τρόπο στο τραπέζι το «πιστόλι» των πρόωρων εκλογών. «Είναι µοναδικό φαινόµενο στην πολιτική ιστορία ένας σύµβουλος του πρωθυπουργού να επιχειρεί να πειθαναγκάσει απροκάλυπτα τους αιρετούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού χρησιµοποιώντας µάλιστα τις εκλογές, που είναι αποκλειστική αρµοδιότητα του πρωθυπουργού. Λες και ο Μπαλτάκος αγάπησε ξαφνικά πιο πολύ τη Ν.∆. από εµάς, που αγωνιζόµαστε τόσα χρόνια», επεσήµαιναν τότε οι εθνοπατέρες του βασικού κυβερνητικού εταίρου, εκφράζοντας τα παράπονά τους σε όλα τα επίπεδα. Προκειµένου µάλιστα να εκτονωθεί η κατάσταση, είχαν αναλάβει καθήκοντα «κυανόκρανου» τόσο ο υπουργός Επικρατείας, ∆ηµήτρης Σταµάτης, και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστας Μπούρας, όσο και ο ίδιος ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, που είχε σπεύσει να µετριάσει τον θυµό κυρίως των ακραιφνώς σαµαρικών βουλευτών.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Ετσι, µόλις άρχισαν να… ζώνουν εκ νέου τα φίδια την πρωθυπουργική αυλή, µε φόντο τις έντονες αντιδράσεις των Κοινοβουλευτικών Οµάδων της συγκυβέρνησης για τη φορολογία των ακινήτων, αλλά και τα επιπλέον µέτρα που ζητά η τρόικα, χωρίς δεύτερη σκέψη ο Αντώνης Σαµαράς έδωσε εντολή στον στενό συνεργάτη του να αναλάβει δράση εν είδει κυανόκρανου. Ο τελευταίος, µετά την περιβόητη συνάντηση των βουλευτών µε τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου επικράτησε «εµφυλιακό» κλίµα ανάµεσα στους εκλεγµένους στην περιφέρεια και στα αστικά κέντρα, µπήκε στη διαδικασία να αµβλύνει τις διαφορές, επεξηγώντας κάθε πτυχή του νοµοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, συζήτησε µε τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας τα περιθώρια ενσωµάτωσης των εναλλακτικών λύσεων που πρότειναν κάποια εξ αυτών στο τελικό σχέδιο νόµου το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολοµέλεια της Βουλής.

«Ηταν ξεκάθαρος, συγκεκριµένος και πολύ συγκαταβατικός, χωρίς εξάρσεις», σηµειώνει στα «Π» «γαλάζιος» βουλευτής που συµµετείχε σε πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Χρύσανθο Λαζαρίδη στα γραφεία της Ν.∆. στη Βουλή, αφήνοντας σαφή υπονοούµενα για τη συµπεριφορά του Τάκη Μπαλτάκου σε αντίστοιχες καταστάσεις. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι µετά την παρέµβαση Λαζαρίδη κατέστη δυνατό να πειστούν οι «γαλάζιοι» βουλευτές και να στηρίξουν τελικά το κυβερνητικό νοµοσχέδιο.

Επειδή όµως µέχρι το τέλος του χρόνου ακολουθούν καυτές κοινοβουλευτικές διαδικασίες (Προϋπολογισµός, Ασφαλιστικό και κυρίως πλειστηριασµοί, που αποτελούν το νέο «ναρκοπέδιο» για τη συγκυβέρνηση), θεωρείται δεδοµένο ότι ο άλλοτε Ρηγάς θα ενεργοποιηθεί και πάλι, ελέω της επιτυχίας µε την οποία στέφθηκε η προηγούµενη αποστολή του. «Είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Θα κάνει ό,τι χρειαστεί αν του το ζητήσει ο κ. Σαµαράς», ξεκαθαρίζει στα «Π» στενός συνεργάτης του κ. Λαζαρίδη.

ΜΕ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ. Το µόνο βέβαιο είναι ότι η όποια εµπλοκή του βουλευτή Επικρατείας στα προσεχή «µασάζ» των συναδέλφων του, ώστε να µην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα στις ψηφοφορίες που ακολουθούν, δεν θα έχει µόνο επίσηµο χαρακτήρα (µε οργανωµένες συζητήσεις από το Μαξίµου). Αντιθέτως, θα διαθέτει και έντονο παραπολιτικό περιεχόµενο, µε κουβέντες είτε στο εντευκτήριο του Κοινοβουλίου είτε στα παρακείµενα καφέ. Αλλωστε, όσοι µπαινοβγαίνουν στον Ναό της ∆ηµοκρατίας και προσέχουν τις κινήσεις του συµβούλου του κ. Σαµαρά είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι πως επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα στα πηγαδάκια µε τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα τον δει κανείς να συναναστρέφεται από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της Ν.∆., όπως οι κ.κ. Καράµπελας, Κικίλιας, Σενετάκης, Σταµενίτης κ.ά., µέχρι τους πλέον έµπειρους, όπως οι κ.κ. Βορίδης, Μπακογιάννη (εσχάτως τα λένε όλο και πιο συχνά στη Βουλή, παρά την άβυσσο που τους χωρίζει σε πολλά θέµατα), Γιακουµάτος, Βούλτεψη, Μπούρας και φυσικά οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Πάντως, όπως λένε διαχρονικοί συνοµιλητές του κ. Λαζαρίδη, από την περίοδο που εκείνος ήταν συνοδοιπόρος του σηµερινού πρωθυπουργού στα χρόνια της πολιτικής του ερήµου, αυτή η κοινωνικότητα που αναπτύσσει συνιστά, αν µη τι άλλο, µεγάλη έκπληξη. «∆εν ήταν ποτέ κοινωνικός, ενώ δεν θα πρέπει να λησµονείται πως µια µεγάλη µερίδα βουλευτών, από το πρώτο διάστηµα της αρχηγίας Σαµαρά στη Ν.∆., ακόµη και µέχρι σήµερα, τον έβλεπε µε µεγάλη καχυποψία», επισηµαίνουν οι εν λόγω κύκλοι.