Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Κίνηση εκφοβισμού εταιρειών – Η Άγκυρα στήνει σκηνικό έντασης, σκοτώνει κάθε προσπάθεια

AOZ-KYPROS01-04FEBRUARY2014Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πολιτική εκφοβισμού των εταιρειών που εμπλέκονται στις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, εφαρμόζει η Άγκυρα. Την ίδια ώρα, συντηρεί κλίμα έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλοντας προφανώς να προκαλέσει κρίση, που θα αποτρέψει τους σχεδιασμούς στο πεδίο της ενέργειας.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και τα όσα διαδραματίσθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα επειδή, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».


Το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό Princess, το οποίο διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στα οικόπεδα 5 και 6 εντός της κυπριακής ΑΟΖ  έλαβε το βράδυ του Σαββάτου μήνυμα μέσω ασυρμάτου από την τουρκική φρεγάτα, η οποία βρισκόταν 16,5 ναυτικά μίλια μακριά και σε σημείο στη γραμμή των κυπριακών τεμαχίων. Το γεγονός ότι το τουρκικό ΓΕΣ έσπευσε να το ανακοινώσει, τούτο σημαίνει πως η Άγκυρα ήθελε να στείλει μηνύματα και να αναδείξει το θέμα( τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η φρεγάτα καταδίωξε, δήθεν, το ερευνητικό σκάφος). Το νορβηγικό πλοίο, παρά τις παρενοχλήσεις,  συνέχισε την πορεία του ενώ και χθες βρισκόταν στα κυπριακά τεμάχια συνεχίζοντας τις έρευνες του.

Είναι δε σαφές πέραν από τις γνωστές ρητορικές της Άγκυρας «για έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό»,  ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με τις τουρκικές προκλήσεις, ακυρώνουν τις προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος. Είναι δε πρόδηλο πως με αυτό το κλίμα απομακρύνονται οι όποιες δυνατότητες επιχειρούνται να διαμορφωθούν και με τις παρεμβάσεις τρίτων (οι Αμερικανοί, όπως ανέφερε χθες η ΥΦΕΞ, Βικτώρια Νούλαντ στην Αθήνα, θεωρούν πως η Τουρκία θέλει λύση!).

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα προς τη Γαλλία (το νορβηγικό πλοίο ενεργεί και εκ μέρους της γαλλικής εταιρίας TOTAL) και τα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική συμπεριφορά.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά αν κάτω από τέτοιες συνθήκες το περιβάλλον θεωρείται κατάλληλο για έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου,  δήλωσε πως η Τουρκία ακολουθεί τους τελευταίους μήνες μια τακτική προκλήσεων και απειλών, σημειώνοντας ότι «δεν θα ακολουθήσουμε τα παιχνίδια των Τούρκων».

* Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, βρίσκεται στην περιοχή, αρκετά όμως μακριά από τα διαδραματιζόμενα το Σαββατοκύριακο.

Αυτή η διαδρομή των δυο πλοίων

Η Λευκωσία ενόψει και του κλίματος που επιχείρησαν να διαμορφώσουν οι Τούρκοι, έσπευσε να παρουσιάσει τα γεγονότα ως έγινα, διαψεύδοντας τα όσα μεταδόθηκαν από τουρκικής πλευράς ότι το ερευνητικό πλοίο καταδιώχθηκε από τουρκική φρεγάτα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας  Παπαδόπουλος είπε ότι το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας με νοτιοδυτική κατεύθυνση για διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει αδείας που του είχε δοθεί από την αρμόδια Αρχή της Δημοκρατίας.

Την 1η Φεβρουαρίου 2014 και κατά την ώρα 9.45 το βράδυ, τουρκικό πολεμικό πλοίο επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το ερευνητικό πλοίο και του ανέφερε ότι κινείται δήθεν σε τουρκική περιοχή, ζητώντας του να αποχωρήσει.

Το ερευνητικό πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του προς την περιοχή για πραγματοποίηση της σεισμογραφικής έρευνας. Οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους διεξάγονται κανονικά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος,  επιθυμεί για άλλη μια φορά να τονίσει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας.

Η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, είπε, «ουδόλως επηρεάζει τον προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας μας».  Η Κυπριακή Δημοκρατία, με σταθερή αυτοπεποίθηση που της δίνει το διεθνές δίκαιο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα που αφορούν το ερευνητικό πλοίο είναι αυτά τα οποία ο ίδιος ανέφερε και σημείωσε ότι «το τουρκικό πλοίο βρισκόταν 16,5 ναυτικά μίλια μακριά από το ερευνητικό και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει καταδίωξη του, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι».

http://mignatiou.com/