Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η ελβετική Credit Suisse... ασχολείται με τον ύπνο! - Aλήθειες και ψέμματα για τη μεγαλύτερη βιολογική ανάγκη του ανθρώπου

Ο αφορισμός του Thomas Edison και το λάθος της Margaret Thatcher...

Η επιστήμη του... ύπνου μπαίνει στο μικροσκόπιο της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, Credit Suisse, σε μια έκρηξη... κοινωνικής ευαισθητοποίησης!

Η Credit Suisse παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας μελέτης του Russell Foster, ενός διάσημου καθηγητή Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που αφιέρωσε το σύνολο της ζωής του μελετώντας το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι και αναζητώντας απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα: Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς ο κάθε άνθρωπος ξοδεύει πάνω από το ένα τρίτο της ζωής του στο... να κοιμάται. "Συμβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί!" απαντά ο Foster. 


Kάθε ανθρώπινη ύπαρξη ρυθμίζεται από ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι που αρχίζει να χτυπά όταν αυτό κριθεί αναγκαίο! 
Μια άκρως σημαντική ανακάλυψη του Foster είναι η εξής: Δεν υπάρχει μόνο ένα ανθρώπινο ρολόι, αλλά αντίθετα ολόκληρες ομάδες μορίων που στέλνουν απανωτά μηνύματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο!
Εκείνο για το οποίο όμως είναι ευρέως γνωστός ο Foster είναι το εξής: Η επιμονή του πως οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στον ύπνο... πολύ μεγαλύτερη από ότι δίνουν συνήθως! 
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη μελέτη του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια του ύπνου του μετασχηματίζει τις ημερήσιες εμπειρίες του σε αναμνήσεις. Ο εγκέφαλος όμως κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει και μια ακόμη λειτουργία. Επεξεργάζεται τις πληροφορίες και είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε ιδιαιτέρως περίπλοκα προβλήματα! 

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας άνθρωπος δεν κοιμάται όσο χρειάζεται; Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο άνθρωπος όχι μόνο είναι κουρασμένος, αλλά επίσης περισσότερο παρορμητικός και λιγότερο στοχαστικός. Επί της ουσίας, όταν ένας άνθρωπος έχει στερηθεί τον ύπνο, τότε δεν μπορεί να σκεφτεί σωστά. 

Υπάρχουν τυχεροί άνθρωποι που πραγματικά δεν έχουν ανάγκη πολλές ώρες ύπνου; Υπάρχει όντως προσωπική διαφοροποίηση για το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος, γεγονός που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τις περισσότερες φορές όμως που κάποιος επιμένει πως δεν έχει ανάγκη από ύπνο... είναι απλά πάρα πολύ κουρασμένος για να αντιληφθεί πόσο άυπνος είναι ταυτόχρονα!

Η θέση του Foster είναι σαφής: Εάν ο κάθε άνθρωπος θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τον πολύωρο ύπνο, τότε θα είναι πιο αποδοτικός στην εργασία του, πιο δοτικός στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ενώ δεν θα έχει πολλές πιθανότητες να αρρωστήσει. 

Η ιδέα πως ο "ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου" δεν ισχύει και πρόκειται για μια εξαιρετικά σύγχρονη παραδοχή. Κατά τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι εξυμνούσαν τον ύπνο! Όλα όμως άλλαξαν μετά την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα! Ο εφευρέτης του, ο Thomas Edison, πίστευε πως ο ύπνος συνιστά... εγκληματικό χάσιμο χρόνου και αυτό πέρασε στην κοινωνία! 

"Η Margaret Thatcher είχε δηλώσει πως ο ύπνος... είναι για τους λαπάδες! Έκανε λάθος!", υποστηρίζει ο Foster. 

www.bankingnews.gr