Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Η αφίσα, σύμβολο της «λευκής υπεροχής». Και όμως ο ρατσισμός έχει τις ρίζες του στον Διαφωτισμό!...

races of Mankind, 1911Κουίζ: Σκέψου γρήγορα έναν άνθρωπο!

Πόσοι θα σκεφτείτε έναν μαύρο, μια γυναίκα, έναν ηλικιωμένο ή ένα παιδί; Πιθανότατα, η πρώτη σκέψη είναι άνδρας, ρωμαλέος γύρω στα 30 και οπωσδήποτε λευκός. 

Η προπαγάνδα της υπεροχής του λευκού ανθρώπου ξεκινά παραδόξως από τον Διαφωτισμό σύμφωνα με μια θεωρία, η οποία υποστήριζε, ότι οι αρχές της ισοτιμίας, της ελευθερίας και της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων είχαν φυλετικά όρια. Αρχές που έγιναν κοινή συνείδηση των Ευρωπαίων τον 17ο αιώνα και αργότερα αποτέλεσαν την ιδεολογική βάση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν αναφαίρετα δικαιώματα. 

Όμως, αυτή η έννοια της ισότητας υπονοούσε την ισότητα μεταξύ των φυλών και αυτό ακριβώς το στοιχείο ήταν μια έμμεση παραδοχή του ρατσισμού. Ουσιαστικά, η ισοτιμία αφορούσε μόνο όσες φυλές είχαν δικαίωμα να είναι ίσες μεταξύ τους. Η ισότητα δεν αφορούσε για παράδειγμα τη φυλή των μαύρων. Δηλαδή όλοι είναι ίσοι εκτός από όσους δεν είναι!

Με το δουλεμπόριο οι άνθρωποι έπαψαν να χαρακτηρίζονται από την κουλτούρα τους και διακρίνονταν από τη φυλή τουςΤο επιχείρημα ότι ο ρατσισμός έχει τις ρίζες του στον Διαφωτισμό εδράζεται και σε ένα άλλο δεδομένο. Την επιστημονική διαμάχη που υπήρχε εκείνη την περίοδο για τη βιολογική προέλευση του ανθρώπου. Υπέρμαχος αυτής της θεωρίας είναι ο Τζορτζ Μος, ο οποίος στο βιβλίο του «Προς την Τελική Λύση: Η ιστορία του Ρατσισμού στην Ευρώπη», υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη του 18ου αιώνα υπήρξε το λίκνο του σύγχρονου ρατσισμού γιατί ο ρατσισμός έχει τα θεμέλιά του στον Διαφωτισμό». 

Το πάθος για τον ορθολογισμό και την ταξινόμηση των επιστημών οδήγησε στην ιδέα της φυλετικής κατηγορίας. Η κατηγοριοποίηση των φυλετικών χαρακτηριστικών κατά την περίοδο του Διαφωτισμού προκάλεσε τη σύγκρουση δύο θεωριών. Του μονογενισμού, που υποστήριζε τη μία και ενιαία προέλευση όλων των ανθρώπινων φυλών και του πολυγενισμού, που θεωρούσε ότι οι ανθρώπινες φυλές είχαν ξεχωριστή προέλευση. Πέρασαν αιώνες για να καταπέσει η δεύτερη εκδοχή. 

Η αφίσα  δημοσιεύτηκε σε γερμανικό περιοδικό «Meinhold und Söhne» στη Δρέσδη της  Γερμανίας το 1911. Απεικονίζει τους πέντε διαφορετικούς τύπους που αποτελούν την ανθρώπινη φυλή: έναν Ινδιάνο της Αμερικής, έναν Αυστραλό Αβοριγίνα, έναν Αφρικανό, έναν Ασιάτη και έναν Ευρωπαίο.

Ο Ευρωπαίος είναι στο κέντρο της εικόνας, σε μια κυρίαρχη θέση που υποδηλώνει την ευρώ- κεντρική αντίληψη για τον κόσμο, που επικρατούσε στις αρχές του 20ου αιώνα. Άλλωστε, ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός ήταν το όχημα που ανάπτυξε τον ρατσισμό σε όλο τον κόσμο. 

Πριν από το 1400 η έννοια της φυλής δεν υπήρχε. Αναπτύχθηκε κυρίως από τους εμπόρους σκλάβων που όργωναν τη Μεσόγειο για να περιγράψουν τους αιχμαλώτους τους σε πιθανούς αγοραστές. Έως τότε οι άνθρωποι προσδιορίζονταν με βάση τον πολιτισμό τους. Σκλάβοι ήταν όσοι έχαναν την ελευθερία τους σε κάποιο πολεμο ή πειρατική επιδρομή. 

Με αυτή την έννοια, ο ρατσισμός αποτελεί ένα πισωγύρισμα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.... 

mixanitouxronou.gr