Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Εμπλοκή στις συνομιλίες για το PSI+

Το IIF ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις του με την Ελλάδα. 

Εμπλοκή σημειώνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις συνομιλίες για την υπογραφή του PSI+. Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα διακόπηκαν και θα συνεχισθούν, κατά πάσα πιθανότητα, την Τετάρτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κύρια εμπλοκή σημειώθηκε στο επιτόκιο με το οποίο θα υλοποιηθεί η συμφωνία.


Η πλευρά του ΙΙF επέμενε σε ένα μεσοσταθμικό πάνω από 5%, την ώρα που από ελληνικής πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να «πάει» πάνω από το 4%, ενώ από το Βερολίνο φέρεται να διατυπώθηκε πρόταση για ακόμα χαμηλότερα (3%). Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει την άμεση θεσμοθέτηση των Collective Action Clauses (CAC's). Πρόκειται για τις ρήτρες συλλογικής δράσης που υποχρεώνουν τη μειοψηφία των ομολογιούχων να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της πλειοψηφίας (το ποσοστό συνήθως κυμαίνεται από 65% και πάνω). «Δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νόμος που θα υποχρέωνε τους πιστωτές σε ανταλλαγή ομολόγων». Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε δημοσιογραφική ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο νομοθετικής διάταξης που θα επιβάλλει ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS).

IIF: Οι διαπραγματεύσεις αναστέλλονται
Ο διεθνής φορέας ο οποίος εκπροσωπεί τις ιδιωτικές τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις του με την Ελλάδα για τον τρόπο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών (Private Sector Involvement, PSI).
Οι συνομιλίες «δεν έχουν καταλήξει σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων», τονίζει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε ανακοινωθέν του, στο οποίο τονίζεται πως οι διαπραγματεύσεις «αναστέλλονται προκειμένου να επιτρέψουν να στοχασθούμε» για τα οφέλη μίας εθελούσιας προσέγγισης.
«Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης», τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους διέρχονται μία κατάσταση «ακραίας» έντασης, τονίζει από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές «οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση» προκειμένου «να αποφευχθούν τα χειρότερα».
«Η ένταση είναι ακραία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για όλη τη ζώνη του ευρώ και τους Ευρωπαίους, οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει η ίδια πηγή.

www.kathimerini.gr με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ