Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Να «αποκαταστήσουμε τις “απαγορευμένες” λέξεις» «Πατρίδα», «Θεός», «Ασφάλεια»…

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε σήμερα σε ανθρώπους του Πνεύματος, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στους οποίους παρουσίασε το όραμά του για την Ελλάδα και είπε μεταξύ άλλων:

Θα αλλάξουμε την Ελλάδα! Κι αυτό απαιτεί ασφαλώς Θάρρος και Τόλμη.

Αλλά πρωτίστως προϋποθέτει Όραμα και Σχέδιο. Για το Σχέδιό μας μίλησα αναλυτικά την περασμένη Κυριακή στο Ζάππειο, για την Οικονομία, την έξοδο από την κρίση και την Ανάπτυξη. Θα μιλήσω και αύριο, πάλι στο Ζάππειο, για την Πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις, την Μεγάλη Συνταγματική Αλλαγή που ετοιμάζουμε, την Υγεία, την Παιδεία, και την Ασφάλεια του Πολίτη. Την Ασφάλεια, που θα έπρεπε σε μια κοινωνία να ήταν δεδομένη. Και σήμερα είναι ζητούμενη.

Καλύψαμε λοιπόν το Σχέδιο που χρειάζεται για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Χρειάζεται, όμως και Όραμα. Γι’ αυτό θα σας μιλήσω σήμερα: Και θα μιλήσω σε σας, θα το παρουσιάσω σε σας. Γιατί το Όραμα κατασκευάζεται με Ιδέες, και στηρίζεται σε Αξίες.

Η κοινωνία έχει ανάγκη τους ανθρώπους του Πνεύματος σε κάθε εποχή. Αλλιώς δεν είναι πια «κοινωνία» – δηλαδή επικοινωνία και συμβίωση ανθρώπων – γίνεται «ζούγκλα»!

Κι όταν θέλεις να αλλάξεις τα πάντα σε μια κοινωνία, θέλεις σύμμαχούς σου τους ανθρώπους του Πνεύματος.

Δεν θα σας μιλήσω σήμερα για το ρόλο των διανοουμένων στην Κοινωνία. Γι’ αυτό έχουν μιλήσει άλλοι, πολύ πιο αρμόδιοι από μένα. Θα σας μιλήσω, όμως, για το ρόλο των ανθρώπων του Πνεύματος, στο δικό μας Σχέδιο, να αλλάξουμε τα πάντα στην Πατρίδα μας. Το πρώτο που θέλω να σας ζητήσω είναι να αποκαταστήσουμε τις «απαγορευμένες» λέξεις, τις απαγορευμένες έννοιες, τις απαγορευμένες αξίες.

Να λυτρώσουμε την ψυχή μας από τη λογοκρισία ή την αυτολογοκρισία που μας είχαν επιβάλλει. Ή που είχαμε επιβάλλει εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Η Πατρίδα δεν είναι πια απαγορευμένη λέξη. Είναι ο βαθύτερος δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους – πρόσωπα μιας κοινωνίας, που τους επιτρέπει να βγουν ο καθένας από το τείχος του ατομισμού του, να νοιαστούν για το δημόσιο καλό, να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Καμιά φορά και να θυσιαστούν γι’ αυτό.
Ακόμα και στην άθεη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν, όπου είχε καταδικαστεί επισήμως η θρησκεία, όταν υπέστησαν την επίθεση του Χίτλερ, κήρυξαν το «μεγάλο πατριωτικό πόλεμο». Η Πατρίδα δεν είναι μόνο να τη θυμόμαστε όταν κινδυνεύουμε θανάσιμα. Αλλά να την υπολογίζουμε πάντα, για να μη φτάνουμε κάθε τόσο να κινδυνεύουμε θανάσιμα.

Η απουσία της Πατρίδας από το βασικό αλφαβητάρι της ζωής μας, μας στοίχισε πανάκριβα.

Ο Θεός επίσης δεν είναι «απαγορευμένη λέξη». Είναι βαθιά ριζωμένη μεταφυσική ανάγκη στον άνθρωπο. Είναι η αθέατη όψη της συνείδησής του. Είναι η επίγνωση του άγνωστου που ημερεύει την αλαζονεία του.
Πέραν όλων των άλλων, είναι και στοιχείο της ανθρωπιάς μας.
Κάποια στιγμή πριν καιρό, τέλειωσα μια ομιλία μου λέγοντας: «με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε»…

Κάποιοι με πλησίασαν βουρκωμένοι. Όχι για την πίστη μου ότι θα τα καταφέρουμε. Αλλά γιατί επικαλέστηκα «τη βοήθεια του Θεού».

Μου έκανε εντύπωση αυτό, για να σας πω την αλήθεια. Μου έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση όταν μου διευκρίνισαν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα «θρήσκοι». Αλλά στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι, όλοι προσεύχονται!

Δυό εντελώς διαφορετικές – αλλά επίσης «απαγορευμένες» ως σήμερα – έννοιες: η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα! Θα τις απενοχοποιήσουμε κι αυτές! Πέρασαν οι εποχές που ο επιχειρηματίας στιγματιζόταν. Θέλουμε το δαιμόνιο του Έλληνα να γίνει ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της Οικονομίας μας. Δεν μπορεί οι Έλληνες να μεγαλουργούν παντού στο κόσμο και μόνο στην πατρίδα τους να μαραζώνουν…

Επίσης απενοχοποιούμε την Ασφάλεια του πολίτη! Δεν είναι το «αντίθετο» της Ελευθερίας. Είναι προϋπόθεση Ελευθερίας! Αν δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλεια στους πολίτες, αν κυριαρχεί ο φόβος στην κοινωνία, κανείς δεν είναι ελεύθερος. Όλα αυτά, κάποιοι λένε ότι αποτελούν τη «συντηρητική ατζέντα»! Και τα αντιδιαστέλλουν προς την λεγόμενη «προοδευτική» ατζέντα: Που είναι, υποτίθεται, ο Συνδικαλισμός, η αναδιανομή εισοδήματος, οι ατομικές ελευθερίες, η παγκοσμιοποίηση. Εμείς απορρίπτουμε αυτό το ψεύτικο δίλημμα!

Δεν καλούμε τους Έλληνες να «διαλέξουν» ανάμεσα στην συντηρητική και την προοδευτική ατζέντα.

Ζητάμε να γίνει η σύνθεση ανάμεσά τους. Κι αυτή η σύνθεση είναι εφικτή.

Όσες κοινωνίες προόδευσαν εκεί πάνω στηρίχθηκαν – στη σύνθεση:
Σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα, ασφαλώς. Αλλά και σεβασμός στο Νόμο. Και ασφάλεια του πολίτη. Ασφάλεια! Το υπέρτατο δικαίωμα που είναι και προϋπόθεση όλων των άλλων.

Οικουμενικότητα, ασφαλώς. Αλλά και υπερηφάνεια για την εθνική μας ταυτότητα.
Αναδιανομή εισοδήματος, ασφαλώς. Αλλά για να αναδιανείμεις κάτι πρέπει πρώτα να το παράγεις ανταγωνιστικά.

Σεβασμός στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ασφαλώς. Αλλά και προτεραιότητα στις ευκαιρίες για όλους και στο δικαίωμα όλων να παράγουν.

Για να υπάρχει συνδικαλισμός, πρέπει να υπάρχει εργασία. Και για να υπάρχουν θέσεις εργασίας, πρέπει να υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα.

Κάποιοι υπενθυμίζουν πως στο όνομα της Πατρίδας και της Ασφάλειας έχουν γίνει εγκλήματα. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εγκλήματα έχουν γίνει επίσης στο όνομα της Δημοκρατίας, στο όνομα της Ελευθερίας, στο όνομα της Δικαιοσύνης.

Δεν απορρίπτουμε όλες τις μεγάλες ιδέες επειδή κάποιοι τις καταχράστηκαν.
Δεν απορρίπτουμε τη Δημοκρατία, επειδή απέτυχε παταγωδώς το μοντέλο διακυβέρνησης των τελευταίων τριάντα ετών.

Μετατρέπουμε την αντιπαλότητα των στερεοτύπων σε σύνθεση Ιδεών.

Την «πολεμική» των αντιπαραθέσεων σε δημιουργική σύνθεση.

Η Ελλάδα είναι σύμβολο Πολιτισμού. Είναι η γενέτειρα και πατρίδα του Λόγου και της Αρμονίας. Το να αγαπάς την Ελλάδα δεν είναι ρηχή άσκηση εθνικισμού, αλλά κοινωνία των μεγαλύτερων κατακτήσεων του ανθρώπινου πνεύματος.

Ο Έλληνας δημιουργός έχει, λοιπόν, ιερή αποστολή. Να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Να διατρανώσει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού εδώ και 3.000 χρόνια..
Ένα από τα πολλά λάθη που έχουν γίνει, ίσως το μεγαλύτερο, είναι ότι δεν προβάλαμε αλλά και δεν στηριχτήκαμε στον ελληνικό Πολιτισμό.

Που σημαίνει ότι απομακρυνθήκαμε από την ταυτότητά μας, εθνική και υπαρξιακή.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην εξαγγελία σειράς μέτρων για την ανάπτυξη του Πολιτισμού τα οποία θα παρουσιάσουμε σε άλλη ανάρτηση. Και έκλεισε λέγοντας

Η Ελληνική Γλώσσα θα γίνει η γλώσσα μας το κύριο εργαλείο στην Εκπαίδευση. Αλλά και το πρωτεύον όργανο έκφρασης των Ελλήνων δημιουργών. Αυτή κράτησε και κρατάει την συνέχεια του Ελληνισμού, στους φωτεινούς αλλά και στους σκοτεινούς αιώνες της ύπαρξής μας.

Με αυτή μπορούμε να αποδείξουμε και να καταφέρουμε οτιδήποτε.
Πρέπει να τη ζωντανέψουμε στα σχολειά και στην καθημερινότητά μας.

67% των λογίων λέξεων σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και 75% των επιστημονικών όρων σε όλους σχεδόν τους κλάδους της σύγχρονης επιστήμης έχουν ελληνικές ρίζες. Το μοναδικό αυτό πλούτο, εμείς οι ίδιοι τον έχουμε παραμελήσει.

Δεν μπορεί να παιδιά μας να μη μπορούν να διαβάσουν Παπαδιαμάντη…