«Δύο ένοχοι μαζί σε ένα μπαλκόνι». Δεν είναι τίτλος από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι η πραγματικότητα που εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ από τους Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου στην Πάτρα. Ο τέως πρωθυπουργός βρέθηκε να στηρίζει και να βρίσκεται δίπλα στον διάδοχό του κατά την προεκλογική ομιλία του στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, αποδεικνύοντας ότι τόσο οι «συγγνώμες» τους όσο και οι μεταξύ τους συγκρούσεις είναι υποκριτικές. Αμφότεροι, αν και είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, συνεχίζουν απλά το επικοινωνιακό τους παιχνίδι, ότι δήθεν άλλαξαν και ξέρουν τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από την κρίση.
Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, κάλεσε χθες τους πολίτες σε «συνειδητή συμμετοχή στις εκλογές», τονίζοντας ότι «κρίνεται η επόμενη γενιά». Ζήτησε, μάλιστα, ο λαός «να δώσει καθαρές εντολές», θέτοντας το δίλημμα αν θέλει «μια πορεία δύσκολη, αλλά ασφαλή, που οδηγεί στην οριστική έξοδο από το Μνημόνιο και την εξάρτηση μέσα σε τρία το πολύ χρόνια» ή έναν «άλλον δρόμο, ασαφή, που εκφράζεται με λεβέντικο ίσως τρόπο, αλλά δεν οδηγεί πουθενά». Ζήτησε, λοιπόν, εντολή με «σαφή πλειοψηφία», που θα ξεπερνά κατά πολύ το 50%, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά ακόμα και οι 151 βουλευτές στη Βουλή δεν θα έχουν το ηθικό και πολιτικό έρεισμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση και μια πολιτική που δεν θα έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. Ζήτησε δηλαδή να... συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. Δήλωσε άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει καμία διάθεση να ασκεί εξουσία με φθορά και άλλοι εκ του ασφαλούς να λαϊκίζουν». «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά αν μας το πει ο λαός καθαρά και στα ποσοστά και στις έδρες, αλλιώς να πάνε να κυβερνήσουν», είπε, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης». Χαρακτήρισε «ντεμοντέ» την πρόταση Σαμαρά για αυτοδυναμία της Ν.Δ., ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση Τσίπρα για κυβέρνηση «αντιμνημονιακών» δυνάμεων, με τη συμβολή του Π. Καμμένου, ρωτώντας αν εγγυάται καταβολή μισθών και συντάξεων. Υποστήριξε ότι έκανε τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στη χώρα μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης (!),ζητώντας να βγει πρώτο το ΠΑΣΟΚ, για να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικού συναγερμού των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων»...
«Δημοκρατική νομιμοποίηση», δηλαδή κυβέρνηση με 50% συν μία ψήφο, ζήτησε και ο Αν. Λοβέρδος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρωθυπουργίας Σαμαρά και ζητώντας πάντως «πολιτικό πρωθυπουργό» το βράδυ της Δευτέρας. Αφησε δε αιχμές κατά της Αννας Διαμαντοπούλου για όσα είπε για τη «συγγνώμη» Βενιζέλου. Η ίδια πάντως απάντησε μόνο μέσω twitter στον κ. Σαμαρά για αυτό: Οτι ο κ. Σαμαράς δικαιούται να είναι πρωθυπουργός μόνο αν η Ν.Δ. εξασφαλίσει την ανώτατη πλειοψηφία, είπε ο Δ. Ρέππας, ενώ ότι δεν θέλει να είναι υπουργός σε κυβέρνηση Σαμαρά επανέλαβε ο Κ. Σκανδαλίδης.