Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Κατηγορηματικό σινο-ρωσικό «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Η Ρωσία και η Κίνα δήλωσαν σήμερα «απολύτως αντίθετες» σε οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο αναφέρουν πως είναι «απολύτως αντίθετες στις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία μέσω μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης, όπως και στην προσπάθεια επιβολής [...] αλλαγής καθεστώτος».

Οι δύο χώρες ζήτησαν τη διεξαγωγή μιας νέας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία «όπου θα συμφωνηθεί να ακολουθηθεί, ειλικρινά και χωρίς ενδοιασμούς, το σχέδιο» του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν.

Ο Ανάν αναμένεται να μιλήσει αύριο Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως σύμφωνα με διπλωμάτες έχει ήδη αρχίσει να διαβλέπει την αποτυχία του σχεδίου του και γι' αυτό επιθυμεί η διεθνής κοινότητα να πιέσει με όλο της το βάρος ώστε να γίνει σεβαστό ή αλλιώς να υπάρξει ένα «σχέδιο Β».

Εξάλλου, Πεκίνο και Μόσχα αντιτάσσονται στη χρήση «στρατιωτικής βίας» και «στις μονομερείς κυρώσεις» εναντίον του Ιράν, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή τους.

«Η Ρωσία και η Κίνα τάσσονται κατά της προσφυγής στη στρατιωτική βία ή της απειλής για προσφυγή στη βία εναντίον του Ιράν και δεν εγκρίνουν την επιβολή μονομερών κυρώσεων εναντίον του», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο