Η συνεχώς αυξανόμενη εσωστρέφεια των πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών οφείλεται στο ότι οι λαοί τους έχουν πια βαρεθεί τα ατέλειωτα προβλήματα των πιο αδύναμων και λιγότερο οργανωμένων εταίρων τους στην ΕΕ.
Για παράδειγμα, η Ρουμανία έχει 600.000 Τσιγγάνους, πολλοί εκ των οποίων είναι αναλφάβητοι και κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν θέλει μια εισροή απ αυτούς στα εδάφη της.
Η Ρουμανία δεν ταιριάζει στην ΕΕ και η ένταξή της ήταν πρόωρη. Αν δεν υπήρχε η κρίση του ευρώ, με τον καιρό, η Ρουμανία ίσως να μπορούσε να οργανωθεί. Τώρα είναι αδύνατον.
Το ευρώ δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Ευρώπης, ούτε η μοναδική απειλή στο όραμα της ολοκλήρωσης. Όμως, αυτό το διάστημα απασχολεί πλήρως τις ευρωπαϊκές ελίτ, και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν ούτε κεφάλαια, ούτε και θέληση για να αντιμετωπιστούν τα άλλα προβλήματα.
Η νοτιοανατολική πλευρά της ΕΕ καταρρέει. Η Κύπρος (μαζί με την Σερβία, που δεν ανήκει στην ΕΕ) στρέφεται προς την Μόσχα. Η Ελλάδα αισθάνεται αποξενωμένη.
Η προσπάθεια επίλυσης των βαλκανικών προβλημάτων στην Βοσνία και στο Κόσοβο έχει σταματήσει. Η διαφθορά στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία κυριαρχεί. Η επιρροή της ΕΕ στην Ουκρανία ξεθώριασε. Στην Ουγγαρία και στην Ρουμανία, κινδυνεύουν πλέον ακόμη και οι βασικές νομικές και συνταγματικές αρχές.
Οι αμερικανικές στρατηγικές όσον αφορά στο που βαδίζει ο κόσμος και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες, βασίζονται στην προϋπόθεση ότι μια ικανή και ισχυρή ΕΕ θα διασφαλίζει την ανατολική πλευρά ευθύνης του ΝΑΤΟ, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό, την δημοκρατία και την ειρήνευση στα Βαλκάνια, καθώς και στη δυτική προέκταση της πρώην ΕΣΣΔ. Στις βαλτικές χώρες, αυτό ισχύει. Όχι όμως στα Βαλκάνια.
Η σημερινή αδυναμία της ΕΕ θα συνεχίσει για αρκετό καιρό, και δυστυχώς η Αμερική θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες της σε αυτό το κομμάτι του κόσμου.
Υπάρχει όμως και συνέχεια. Η πολιτική δομή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημαίνει πως η παρακμή της δημοκρατίας και η μείωση της δυτικής επιρροής στην Ν.Α. Ευρώπη, δεν είναι ένα απλό τοπικό ζήτημα. Το κάθε μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια απόφαση του. Και τα μέλη της ΕΕ, που δεν πιστεύουν στις θεμελιώδεις αξίες της, μπορούν να προκαλέσουν χάος στα εσωτερικά της.
Εν κατακλείδι: Η ΕΕ έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από το ευρώ και από αυτά που δημοσιοποιούν τα ΜΜΕ. Και τα αμερικανικά συμφέροντα επηρεάζονται από αυτά τα προβλήματα πολύ περισσότερο από ότι αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες.
logs.the-american-interest.com/wrm/2012/07/07/europes-problems-are-bigger-than-the-euro/
S.A.