Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η Σύνοδος Κορυφής τελείωσε, η αποτυχία συμφωνίας διαπιστωμένη και οι ηγέτες μιλούν μόνο για το εθνικό τους ακροατήριο ξεχνώντας το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξε σήμερα ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των "27" που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

"Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους", είπε ο Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για "επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης" απόψεων.

"Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι ...και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.

Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν "χρήσιμη" και αποτέλεσε ένα "επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας".

Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν "δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων".

Η Γερμανία "δεν ήθελε την απομόνωση της Βρετανίας" στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Η Γερμανία δεν ήθελε την απομόνωση της Βρετανίας και η Γαλλία ήθελε οι χώρες της συνοχής, που είναι προσηλωμένες στις πολιτικές της ανάπτυξης, στην κοινή αγροτική πολιτική, να ακουστούν", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ως εκ τούτου "η Γαλλία και η Γερμανία έπαιξαν τέλεια τον ρόλο τους για να προχωρήσει η Ευρώπη", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, η Γαλλία και η Γερμανία βρέθηκαν στο "επίκεντρο" των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ. "

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος συνάντησαν και οι δύο σήμερα το πρωί τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συνοδευόταν από άλλους δύο ηγέτες, τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι στηρίζουν τις ίδιες θέσεις.

Σύμφωνα με Βρετανό διπλωμάτη, η Μέρκελ έδειξε "συμπάθεια" για τη θέση της Βρετανίας, η οποία ζητεί ακόμη πιο σημαντικές περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε σήμερα την άποψη ότι η χώρα του απομονώθηκε επειδή ζήτησε περικοπές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014-20 κατά την έκτακτη διήμερη σύνοδο των ηγετών των "27" που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

"Η Βρετανία δεν στάθηκε μόνη απέναντι σε όλους", είπε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου.

"Η συμφωνία που τέθηκε στο τραπέζι απλώς δεν ήταν αρκετά καλή. Δεν ήταν αρκετά καλή για τη Βρετανία αλλά ούτε και για τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία", πρόσθεσε.

Το πρωί σήμερα ο Συντηρητικός πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, παρουσία των πρωθυπουργών της Σουηδίας και της Ολλανδίας και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο τελευταίος είπε μετά τη λήξη της συνόδου ότι το Βερολίνο δεν ήθελε "να απομονώσει τη Βρετανία".

Πηγή: ΑΜΠΕ