Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Αμερικανοί Υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι ομολογούν: "Το ΔΝΤ είναι εργαλείο στην υπηρεσία των ΗΠΑ"!


«Το ΔΝΤ ανέκαθεν αποτελούσε ένα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε παγκόσμιο επίπεδο», διαβεβαιώνουν δεκαεννέα προσωπικότητες, μεταξύ τους και παλαιοί υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, οι οποίοι κάλεσαν σήμερα το Κογκρέσο να επικυρώσει την μεταρρύθμιση της διοίκησης του ΔΝΤ και να άρει τα τελευταία εμπόδια για την εφαρμογή της.

Ανάμεσα στους συντάκτες της επιστολής ξεχωρίζουν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Χένρι Πόλσον και Λόρενς Σάμερς, ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Άλαν Γκρίνσπαν και ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Σύμφωνα με όσους υπογράφουν το κείμενο, η δράση του ΔΝΤ ...
υποστηρίζει τις εξαγωγές των αμερικανικών επιχειρήσεων, προωθώντας το άνοιγμα των αγορών.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει την επικύρωση της μεταρρύθμισης του ΔΝΤ, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπίσει ένα διχασμένο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί υπερισχύουν στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Καλούμε το Κογκρέσο να συνεχίσει να προσφέρει την παλαιόθεν και δικομματική υποστήριξή του προς το ΔΝΤ στο όνομα του δικού του και του παγκόσμιου συμφέροντος», υπογραμμίζουν οι προσωπικότητες αυτές στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλαν στους επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής και δημοκρατικής πτέρυγας του Κογκρέσου και δημοσιεύεται από την ομάδα συμβούλων The Bretton Woods Committee.

Ψηφισμένη από το 2010, η μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, που προβλέπει τον τριπλασιασμό των μόνιμων αποθεματικών του, έχει καθυστερήσει εν αναμονή της επικύρωσής του από τις ΗΠΑ, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο στο Ταμείο.

Για να αρχίσει να εφαρμόζεται, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 133 από τα 188 κράτη μέλη του, που αντιπροσωπεύουν το 85% του δικαιώματος ψήφου στο ΔΣ. Απομένει η σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 16,7% του δικαιώματος ψήφου.