Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ: Ο Σνόουντεν στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Αριστερά, η Σάρα Χάρισον από το Wikileaks. |
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα τηλεφωνήσει το απόγευμα (τοπική ώρα) της Παρασκευής στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν -ανάμεσα στα άλλα- και το θέμα του πράκτορα και αναλυτή της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι τα έγγραφα που κατέχει είναι “εκρηκτικά”.
Όπως μετέδωσαν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επικοινωνήσει το βράδυ (ώρα Μόσχας) με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Λίγες ώρες αφότου ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι θα ζητήσει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλές ημέρες. “Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, ούτε να βάλω στο στόμα του προέδρου λόγια που δεν έχουν ειπωθεί”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε πολλές χώρες ότι η Ουάσινγκτον θα ήθελε να επιστρέψει ο Σνόουντεν στις ΗΠΑ και να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών.
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι συνέπειες θα είχε η χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον Σνόουντεν, ο Κάρνεϊ είπε ότι το να παραχωρείται (στον Σνόουντεν) μια βάση για να κάνει προπαγάνδα “αντιβαίνει στις προηγούμενες δηλώσεις της ρωσικής κυβέρνησης περί ουδετερότητας της Ρωσίας”. Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο “είναι ασύμβατο με τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι δεν επιθυμούν να βλάψει περαιτέρω τα συμφέροντα των ΗΠΑ ο Σνόουντεν”.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι, από την πλευρά της, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γιατί η Ρωσία διευκόλυνε τη συνάντηση του Σνόουντεν με εκπροσώπους οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Είμαστε απογοητευμένοι που Ρώσοι αξιωματούχοι και υπηρεσίες διευκόλυναν αυτήν τη συνάντηση επιτρέποντας στους ακτιβιστές και τους εκπροσώπους να περάσουν στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί ουδετερότητας της Ρωσίας στο θέμα του Σνόουντεν”, είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας και αυτή την έκφραση του Κάρνεϊ ότι η Μόσχα δεν θα έπρεπε να έχει διευκολύνει μια “βάση προπαγάνδας” του Σνόουντεν.
Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν επανέλαβε ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση ασύλου στον Σνόουντεν θα είναι να σταματήσει να βλάπτει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τί δήλωσε ο Σνόουντεν
Από την πλευρά του, ο Έντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από τις ρωσικές αρχές να του παραχωρήσουν άσυλο στη Ρωσία επειδή δεν μπορεί να φύγει με ασφάλεια από τη χώρα αυτή, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε βοήθεια ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική.
Στην ανακοίνωση του Σνόουντεν που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks, αναφέρεται ότι “ορισμένες κυβερνήσεις σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δείχνουν πρόθυμες να ενεργήσουν έξω από το νόμο”. Τονίζετεται επίσης ότι αυτή η “ανήθικη απειλή” καθιστά αδύνατη τη μετάβασή του στη Λατινική Αμερική, όπου του έχει προσφερθεί άσυλο. “Καμία χώρα δεν δικαιούται να περιορίζει το δικαίωμά μου στο άσυλο αυτό”, σημείωσε.
Ο Σνόουντεν ανέφερε επίσης ότι ζητά εγγυήσεις ασφαλούς διέλευσης από τις χώρες από τις οποίες θα περάσει ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική. Μέχρι να του επιτραπεί από τις χώρες αυτές να ταξιδέψει νόμιμα, θα ζητήσει άσυλο στη Ρωσία και, όπως σημείωσε “ελπίζει ότι το αίτημά του θα γίνει ευνοϊκά δεκτό”.
Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος μιας ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που συναντήθηκε σήμερα με τον Σνόουντεν είπε ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα της ζήτησε να του μεταφέρει ένα μήνυμα.
Πριν από τη συνάντηση με τον Σνόουντεν στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα, η Τατιάνα Λόσκινα έλαβε ένα τηλεφώνημα από την αμερικανική πρεσβεία και κάποιος της είπε, εξ ονόματος του πρεσβευτή Μάικλ Μακφόλ, να πει στον πρώην τεχνικό σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι δεν είναι “υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
“Η θέση των αμερικανικών αρχών είναι ότι (ο Σνόουντεν) δεν είναι αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά ότι παραβίασε το νόμο και για αυτό θα πρέπει να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη”, είπε η Λόσκινα αναφερόμενη στη δήλωση που της έγινε από την πρεσβεία. Αφού μετέφερε το μήνυμα στον Σνόουντεν, εκείνος “είπε ότι κατανοεί ότι οι αμερικανικές αρχές βλέπουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την υπόθεση, όμως ο ίδιος εναντιώνεται κατηγορηματικά σε μια τέτοια προσέγγιση”.
Αντίδραση από τα Ηνωμένα Εθνη
Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έκανε σήμερα το πρώτο της σχόλιο για την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι οι επικοινωνίες τους δεν παρακολουθούνται αδικαιολόγητα και καλώντας όλες τις χώρες να σέβονται το δικαίωμα οποιουδήποτε να ζητεί πολιτικό άσυλο.
«Αν και οι ανησυχίες όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και την εγκληματική δραστηριότητα μπορεί να δικαιολογούν την κατ’ εξαίρεση και αυστηρά ελεγχόμενη χρήση προγραμμάτων παρακολούθησης, η παρακολούθηση χωρίς επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή στην πραγματικότητα δημιουργεί κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες», τόνισε η Πιλάι.
Στο μεταξύ, η εμπορική ένωση κρατών της Λατινικής Αμερικής Mercosur χαρακτήρισε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των επικοινωνιών μέσω του Διαδικτύου παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιδρώντας επίσης στο σκάνδαλο Σνόουντεν.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στο κλείσιμο της συνόδου που διεξήχθη στο Μοντεβιδέο, στην Ουρουγουάη, τόνισε ότι η ένωση αυτή «απορρίπτει» την κατασκοπεία των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι “το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
«Αυτή η υπόθεση κατασκοπείας σε παγκοσμία κλίμακα ταρακούνησε τη συνείδηση του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναστάτωσε όλο τον κόσμο», είπε ο Μαδούρο. «Εγείρει θέματα-κλειδιά όσον αφορά το πολιτικό ήθος».
«Κάθε πράξη κατασκοπείας που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω απ’ όλα το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, και υποσκάπτει την εθνική κυριαρχία κρατών, πρέπει να καταδικάζεται από κάθε χώρα που αυτοαποκαλείται δημοκρατική», είπε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Η Ρουσέφ –η οποία είχε φυλακιστεί και βασανιστεί την δεκαετία του 1970 από το στρατιωτικό καθεστώς– τόνισε ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.
Ακόμη και η Κολομβία –ο πιο στενός σύμμαχος σε στρατιωτικό επίπεδο στη Λατινική Αμερική– και το Μεξικό, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στην υποήπειρο, ζήτησαν εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για τις παρακολουθήσεις.
«Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε: ένας κόσμος με νέες μορφές αποικιοκρατίας», είπε κατά το κλείσιμο της συνόδου της Mercosur η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. Αυτές «είναι λίγο πιο συγκαλυμμένες απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο αιώνες, όταν εκείνοι κατέφθαναν με τους στρατούς τους για να αρπάξουν το ασήμι και το χρυσό μας».
Πηγή: AFP, Reuters, DPA, ANA-http://mignatiou.com/